El preu del MolinsBus puja un 1,89%

El preu del MolinsBus puja un 1,89% de mitjana, per sota de l’IPC. La pujada afectarà més als usuaris esporàdics del servei i protegirà als habituals. S’amplia la cobertura de la targeta per a joves, que ara es podrà utilitzar fins als 25 anys. Tot els partits polítics voten a favor menys la CUP, que s’absté. 

La pujada de preus afectarà més als usuaris esporàdics // José Mora - http://www.autobusesbcn.es

La pujada de preus afectarà més als usuaris esporàdics // José Mora – www.autobusesbcn.es

A partir del proper 1 d’abril les tarifes del MolinsBus seran un 1,89% més cares de mitjana. Així ho ha aprovat l’Ajuntament de Molins de Rei per àmplia majoria durant el ple municipal del mes de març. D’aquesta manera, el bitllet senzill passarà a costar 1,5€, la targeta M10 7,35€ (10 cèntims més), la targeta J10 4,40€ (5 cèntims més) i la targeta G10 3,55€ (5 cèntims més). Aquesta pujada es repartirà protegint als usuaris habituals del servei i penalitzant a aquells que en fan un ús esporàdic. És per això que, per exemple, el bitllet senzill és un dels títols que més puja (3,45%), 5 cèntims més que fins ara. L’Ajuntament de Molins de Rei va adquirir en el seu moment el compromís d’anar-se apropant a les tarifes de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i aquesta pujada fa possible seguir en aquesta direcció.

S’ha pres aquesta decisió després de la liquidació del servei de l’any 2011 -la del 2012 es farà durant aquest trimestre-, que ha tornat a constatar que el MolinsBus és un servei deficitari econòmicament  Les línies MB1 i MB2 costegen amb recursos propis el 34,4% del seu cost, mentre que l’MB3 només el 10,31%. “És una pujada àmpliament per sota de l’IPC” explica la regidora de Mobilitat, Anna Cantudo. Segons Cantudo, es tracta d’un augment dels preus que “afecta el menys possible als joves i a les persones grans”. La regidora socialista també recorda que “després de la pujada de l’IVA de l’any passat les tarifes no van ser revisades, cosa que sí va fer l’ATM per pujar els preus dels bitllets integrats”. Aquest fet va fer perdre un 2% d’ingressos a l’Ajuntament de Molins de Rei. L’última pujada de preus del servei va ser a principis de 2012. Llavors va ser d’un 3,3% de mitjana i va aconseguir menys consens polític que en aquesta ocasió.

La pujada del preu del servei del bus urbà ha estat presa gairebé per unanimitat. Totes les formacions polítiques han votat a favor menys la CUP, que ha optat per l’abstenció. “El MolinsBus és un servei deficitari però creiem que val la pena” diu el portaveu d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu. Des d’Iniciativa per Molins de Rei el regidor Lluís Carrasco ha remarcat que “és un augment de les tarifes raonable” i ha proposat “descomptes per aturats”. La proposta ecosocialista ha estat recollida pel govern municipal que ha promès estudiar-la. Emilio Ramos, del PP, per la seva banda, ha destacat que cal “prioritzar serveis com el MolinsBus, que fa un servei especial als joves i a la gent gran”.

El punt de discrepància l’ha posat la CUP. Roger Castillo ha manifestat durant el debat al ple municipal que “la distribució de la pujada és bona ja que penalitza menys als usuaris habituals” però ha indicat que la solució pel MolinsBus “passa per baixar els preus i aconseguir un augment d’usuaris”, com ja plantejava el partit que lidera la oposició l’any passat. “No estem molt en contra del que planteja el govern, però ens agradaria que algun cop es provés un altre criteri” ha especificat Castillo abans d’anunciar l’abstenció de la seva formació.

El discurs de Castillo ha provocat una petita picabaralla dialèctica amb Cantudo, situació que no és la primera vegada que es dóna en els plens municipals. La regidora socialista ha titllat la proposta de la CUP de “demagògica” ja que, segons Cantudo, no s’adapta “a la política dels temps actuals”. Les paraules de la regidora de Mobilitat han estat respostes per Castillo: “M’agradaria que em digués en quin punt de la meva intervenció he fet demagògia” ha reclamat Castillo, qui ha rematat dient que la CUP “només havia presentat un debat polític” i demanant “respecte cap als grups de l’oposició”. Cantudo ha respost cloent el punt afirmat que “si el respecte del seu grup polític cap al nostre hagués estat la meitat del que ha mostrat el PSC a la CUP durant els anys que portem aquí ja estaria contenta”. Tot i que la CUP ha adoptat un estil menys agressiu durant la seva segona legislatura al consistori, amb quatre regidors, les actuacions realitzades durant el govern tripartit encara es recorden, fins i tot, per les formacions que en aquell moment estaven a l’oposició.

S’amplia la cobertura de la targeta per a joves

Durant el ple també s’ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, l’ampliació de la cobertura de la targeta J10, dedicada als joves. Fins ara, la cobertura d’aquest títol era fins als 18 anys i ara serà fins els 25. D’aquesta manera, des de la regidoria de Mobilitat s’intenta ajudar als joves i, a la vegada, fomentar el MolinsBus entre aquest col·lectiu. La targeta verda, que dóna accés gratuït als majors de 65 anys, seguirà en funcionament.

Recomanacions personalitzades