Laura Duran: A Molins de Rei, periodisme de debò!

LauraDuran_webM’agrada estar informada i, naturalment, si pot ser ben informada molt millor. Malauradament existeix un periodisme que en lloc d’informar tinc la sensació que desinforma, tergiversa la realitat o fa d’altaveu d’aquells qui paguen aquests mitjans. Això succeeix tant a nivell estatal com nacional. Sortosament, a nivell local, tenim grans professionals que encaren la seva tasca amb independència i rigorositat, als qui cal reconèixer l’esforç per fer periodisme de periodistes i no periodisme de mitjans, al servei de no se sap quins interessos.

Fa pocs dies el col·lectiu Dempeus Molins va organitzar una xerrada a la Federació Obrera amb el periodistes de la revista gironina Cafè amb Llet, Albano Dante i Marta Sibina. Un mitjà que va denunciar irregularitats en el finançament de la sanitat pública catalana i que els ha suposat la retirada del seu vídeo on explicaven la complexa trama dels fets. Curiosament tota la informació que només corria a través de les xarxes socials o d’àmbits molt reduïts ha estat silenciada per les grans corporacions mediàtiques i això no és pas casualitat quan CiU i PSC hi apareixen esquitxats. Ara ja es pot dir obertament perquè de mica en mica noms i cognoms de polítics d’aquests partits han estat imputats pels tribunals.

El cas de Cafè amb Llet, ha tingut molt de ressò, però de periodisme amb majúscules també se’n fa a Molins de Rei, molt i de qualitat. El Llaç o Viu Molins de Rei en són bons exemples, i vull rescatar el sentit de les paraules del regidor d’Iniciativa per Molins de Rei Sergi Conde del passat Ple de febrer on reclamava reflexió als membres dels consistori sobre el patrimoni que representa Ràdio Molins de Rei.

Com bé sabeu Ràdio Molins de Rei és una emissora local pública, és a dir, al servei de tota la ciutadania en benefici de la informació lliure i la cohesió social de la vila. Des d’Iniciativa per Molins de Rei sempre ha estat una aposta preferent. Just en aquest darrer Ple es va aprovar el seu Reglament, i durant el procés de reunions i trobades prèvies a la seva aprovació, la implicació de molts regidors i regidores ha estat mínima o directament nul·la.

Tot i el gran esforç que fan els professionals que hi treballen per tirar endavant amb cada cop menys recursos, mantenir una emissora municipal en temps de crisi suposa un cost significatiu per als molinencs i molinenques. Ara bé, estic convençuda que Ràdio Molins de Rei no és una despesa sinó una inversió. Ofereix informació a moltes llars a les quals és difícil arribar per altres mitjans, sovint suposa una companyia insubstituïble a tot un seguit de persones, ens apropa a la realitat de les nostres entitats, activitats, problemàtica local, i, és clar que sí, també a la realitat política. A més, cal recordar que esdevé un espai de formació de referència, on s’han forjat molts i moltes periodistes. El recent funcionament dels podcasts enregistrats i “a la carta” encara fa que s’amplii el ventall de població, sobre tot a la gent més jove. I, això per mi, és extraordinari.

Vull destacar també la seva pluralitat i vocació de servei públic, és per això que em costa d’entendre la manca d’interès de determinats membres del consistori, que reiteradament han deixat d’acudir als espais d’opinió política que ofereix Ràdio Molins de Rei. Participar a la ràdio pública és una obligació per als servidors i servidores públics, no és una opció. Regidors amb responsabilitats molt importants de l’equip de govern no poden estar un, dos o quatre mesos sense fer la raó del regidor/a, que, per qui no ho sàpiga, només és un cop al mes i durant dos minuts. No ho puc entendre.

Una de les coses que m’enorgulleix d’haver participat de l’esforç d’homes i dones liderant el govern de la Vila durant molts anys és que ha permès que Molins de Rei sigui una referència a la comarca en molts sentits. Només cal veure el què ha passat i passa en molts mitjans locals de pobles de la comarca que estaven al servei només d’uns pocs –majoritàriament del partit que governa- i quin present i futur fosc els toca de viure. A casa nostra i des del canvi de govern municipal, el pressupost destinat a les despeses de representació i protocol són cada cop més grans. Disposar de mitjans d’informació propis no pot substituir de cap manera un patrimoni periodístic singular i que cal posar en valor des d’avui mateix. Sempre mirant endavant, participant i millorant perquè el repte és complexe però possible. Endavant amb els mitjans de comunicació locals al servei de la pluralitat.

 Laura Durán, membre de l’executiva d’Iniciativa per Molins de Rei

Recomanacions personalitzades