La revista Cafèambllet denuncia en una xerrada la corrupció a la sanitat catalana

El periodista Albano Dante explica a Molins de Rei la trama corrupta a la sanitat catalana que va treure a la llum la revista Cafè amb llet. L’acte, organitzat per Dempeus Molins, aconsegueix reunir a prop d’un centenar de persones a la Federació Obrera.

Albano Dante es va servir d'una pissarra per explicar la trama corrupta // David Guerrero

Albano Dante es va servir d’una pissarra per explicar la trama corrupta // David Guerrero

Dempeus Molins! va néixer fa dos mesos amb la intenció de dinamitzar la vida social i política de Molins de Rei i ho està aconseguint. El passat divendres 1 de març va dur a terme el segon acte i, de nou, va aconseguir omplir la sala d’actes de la Federació Obrera, com ja havia fet unes setmanes abans amb la presència d’Arcadi Oliveres.

El periodista de la revista Cafèambllet, Albano Dante, va ser l’encarregat aquest cop d’oferir una xerrada davant prop d’un centenar de persones al voltant de la trama de corrupció a la sanitat catalana. Dante, juntament amb Marta Sibina, va treure a la llum un seguit d’irregularitats a diversos centres sanitaris de la província de Girona que han acabat amb la detenció per part de la Guàrdia Civil d’alguns dels seus responsables.

Dante va començar acompanyat d’una pissarra en blanc i uns minuts després ja era un batibull de relacions que acabaven tenint la seva relació i teixint la trama corrupta que hauria fet desaparèixer 2,4 milions d’euros dels hospitals de Blanes i Calella i unes flagrants irregularitats en l’adjudicació de contractes al grup SERHS de turisme i alimentació, o l’encàrrec d’informes sense justificació, amb acusacions directes a Xavier Crespo, alcalde de Lloret de Mar i diputat al Parlament per Convergència i Unió o Ramon Bagó, president del grup SERHS, entre molts altres.

El periodista va fer una acurada descripció del procés d’investigació dut a terme durant mesos i que van donar a conèixer a través d’un vídeo a Youtube anomenat “El major robatori de la història de Catalunya”, que la justícia els havia obligat a retirar d’internet i a destruir pocs dies abans de la xerrada i els ha comportat una multa de 10.000 euros. La persona que els va denunciar va ser Josep Maria Via, exassessor d’Artur Mas, per haver “faltat a l’honor”. Via és, paradoxalment, “l’única persona del vídeo a qui no acusàvem de res directament”, explicava el periodista, perplex.

La sala d'actes de la Federació Obrera es va omplir per conèixer de primera mà la investigació de Cafe amb llet // David Guerrero

La sala d’actes de la Federació Obrera es va omplir per conèixer de primera mà la investigació de Cafe amb llet // David Guerrero

El periodista i editor de la revista Cafèambllet va denunciar la repressió a què s’han vist sotmesos després de la publicació de les diferents informacions a la revista en paper i a Youtube donant a conèixer la trama corrupta. Des de la revista lamenten que “de tots els implicats en el cas, els únics que hem estat condemnats hem estat nosaltres, els que ho vam destapar”. A més a més, lamenten la “poca repercussió” que ha tingut el cas als grans mitjans catalans: “a TV3 no ens deixen sortir, però van venir des de la televisió finlandesa a fer-nos una entrevista”. També van sortir al Washington Post, i “no vas ser fins llavors que vam sortir a La Vanguardia, amb el titular “El Washington Post es fa ressò de la denúncia a Cafèambllet”. L’editor de la revista es preguntava si “hem d’anar a buscar el Washington Post per saber què ha passat”.

És per això que el vídeo, que va estendre’s de manera viral per internet, va ser la clau per aconseguir ressò entre la població. “Portàvem mesos explicant a la revista totes les coses que anàvem trobant però com que no podíem arribar a tot Catalunya, vam decidir fer un vídeo”, explica el periodista responsable de la investigació. Va ser a partir d’aquest vídeo quan grans mitjans com El País també van començar a investigar la trama corrupta i això els va facilitar aconseguir nous documents que corroboraven el que ja apuntaven des de Cafèambllet durant els mesos anteriors. “No és el mateix ficar-se amb una petita revista local que amb el grup Prisa”, apunta Dante.

Albano Dante va respondre les preguntes del públic en un acte moderat per Lucas Silvano de Dempeus Molins // David Guerrero

Albano Dante va respondre les preguntes del públic en un acte moderat per Lucas Silvano de Dempeus Molins // David Guerrero

La decisió judicial contra ells ha fet que la societat civil catalana reaccioni i hagi mostrat contínuament el seu suport a Cafèambllet. “La gent va suggerir posar diners per pagar la multa, però vam preferir que ho fessin per poder editar un llibre”, explica Albano Dante. D’aquesta manera, van engegar un procés de micromecenatge, i “en poques hores ja havíem superat els 10.000 euros que necessitàvem”, diu amb cert punt de sorpresa Dante.  Aquest llibre servirà per deixar constància dels diversos casos de corrupció que denuncien, i al mateix temps els beneficis que se n’obtinguin serviran per pagar la multa, que ara mateix està recorreguda davant la justícia. “Volíem que els diners servissin d’alguna cosa. Pagarem la multa, però pel camí sortirà un llibre”, assegurava el periodista, afirmant que “si ens volien silenciar, els ha sortit malament la jugada”. El procés de mecenatge popular ha obtingut més del doble del que necessitaven, arribant als 24.000 euros, que serviran, segons explica Dante, per editar un llibre amb més exemplars i difusió i destinar una part a iniciatives relacionades amb el 15M i moviments com Dempeus.

El llibre, que esperen publicar abans de Sant Jordi, també es vol convertir en una mena de manual per tal de que altres persones puguin dur a terme investigacions similars a les administracions públiques del seu entorn. També es proposaran alternatives per evitar la corrupció al sistema sanitari. “Anul·lar el sistema concertat i posar-lo tot sota control del Institut Català de la Salut podria ser una solució”, assegura el seu autor, que va trobar-se amb infinites traves a l’hora d’investigar les irregularitats precisament degut a que els hospitals implicats no són gestionats directament per la Generalitat.

Entre el centenar d’assistents a la sala d’actes de la Federació Obrera hi havia membres de la CUP, Esquerres per Molins de Rei i Iniciativa per Molins de Rei. Aquests últims van prendre la paraula en el torn de preguntes i van començar a apuntar noms que podrien tenir relacions tèrboles amb la trama corrupta i que van ajudar a lligar caps al ponent. “A totes les xerrades surten noms o situacions que es van sumant al que venim explicant”, reconeixia Dante al finalitzar la xerrada, que va concloure amb un missatge optimista per a tots els presents: “Aquesta gent hauria de començar a tenir clar qui mana, nosaltres”.

El proper acte de Dempeus Molins tindrà lloc a principis d’abril i comptarà amb un activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Recomanacions personalitzades