L’oposició a les mesures d’austeritat marca el Dia Internacional de la Dona

Molins de Rei commemora el Dia Internacional de la Dona Treballadora a la plaça de l’Ajuntament com cada 8 de març. La lectura del manifest, molt dur amb les mesures d’austeritat, ha anat a càrrec de dones relacionades amb l’activitat esportiva a la vila.

Quatre dones que practiquen esport a la vila van ser les escollides per llegir el manifest.// Elisenda Colell

Quatre dones que practiquen esport a la vila van ser les escollides per llegir el manifest.// Elisenda Colell

Un 8 de març de fa 156 anys les primeres dones obreres es manifestaven a Nova York per millorar les seves condicions laborals, i moltes van morir en l’intent. Ara aquest és el Dia Internacional de la Dona, o dia de la Dona Treballadora. Ciutats d’arreu del món han commemorat aquesta jornada, i un any més, Molins de Rei no se n’ha quedat al marge. L’acte ha tingut lloc a la plaça de la Vila ales 12 del migdia.

Amb la lectura del manifest de la Federació de Municipis de Catalunya al que s’ha adherit l’Ajuntament s’han exemplificat alguns dels problemes que viu la societat catalana. Les mesures d’austeritat han estat durament rebutjades ja que “vulneren els drets de les dones i la seva dignitat com a treballadores”, segons reivindica el manifest.

Enguany, les encarregades de la lectura han estat 4 dones que realitzen activitat esportiva a Molins de Rei. Pilar Carmona, tècnica dels serveis esportius municipals, juntament amb usuàries del servei de gimnàstica per adults i gent gran -Montse Canals, Susanna Costa i Josefina Genès-, han reclamat resoldre “injustícies encara presents” com la feminització de la pobresa, la violència masclista i les discriminacions en l’àmbit laboral o en l’obtenció de prestacions socials. Segons Jessica Revestido, regidora d’igualtat, elles exemplifiquen un espai “on les dones poden desenvolupar la seva condició de ciutadanes de la igualtat del benestar físic i mental”.

D'entre els assistents, que no van superar la cinquantena, hi mancava la presència de moltes dones i homes en edat de treballar. // Elisenda Colell

D’entre els assistents, que no van superar la cinquantena, hi mancava la presència de moltes dones i homes en edat de treballar. // Elisenda Colell

L’horari escollit per fer l’acte ha fet que menys de 30 persones, la majoria d’elles dones d’edat avançada, escoltessin les paraules que reivindicaven “un fort compromís de governs locals i la ciutadania amb la igualtat d’oportunitats”.

Per la seva banda, l’alcalde, Xavi Paz, ha fet una crida per “refermar els llaços d’unió entre veïns i administració” enfront els atacs per debilitar els ajuntaments. Paz ha rebutjat el marc jurídic que vol imposar el govern central i que trastoca greument als ajuntaments i les polítiques públiques actuals, que “ataquen l’estat del benestar i afecten als més febles, als joves i les dones”. L’alcalde també ha practicat autocrítica fent una crítica a millorar com a societat: “Queda molt per fer a les administracions per poder aconseguir el veritable objectiu de la igualtat de drets”.

Entre aquests reptes es troba el desplegament total de la llei per la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, segons reivindica el manifest llegit a la plaça de la Vila. En aquest sentit, es reclama que “els poders públics estableixin mesures que assegurin la conciliació de la feina i la vida personal i familiar”. També han instat a la modificació de la normativa per fer possible que un càrrec electe pugui exercir el dret de vot en cas de permís per maternitat, paternitat i malaltia greu. Amb la modificació del pla local per la igualtat entre mans, caldrà veure si les paraules llançades al vent no es converteixen en paper mullat.

Recomanacions personalitzades