El ple municipal es posiciona contra l’extracció d’hidrocarburs per “fracking” a Osona

El ple municipal ha aprovat una moció de suport a la declaració de la comarca d’Osona com a zona lliure de “fracking” amb el vot favorable de tots els partits excepte el PP. La moció també reclama un marc legal que garanteixi un ús sostenible del subsòl.

fracking_350x349Iniciativa per Molins de Rei va portar al ple municipal de gener una moció que expressa el desacord amb la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal -coneguda com a “fracking”- i d’altres igualment agressives en qualsevol municipi de Catalunya. Segons va relatar el regidor d’Iniciativa Sergi Conde, aquesta tècnica necessita de grans quantitats d’aigua injectada a pressió i demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. A més, els percentatges de substàncies químiques que romanen en les profunditats i no són extretes a la superfície són molt elevats, pel que se’n deriven transferències als aqüífers i al subsòl.

D’altra banda, Conde va destacar que “el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació pot filtrar-se en els conductes de canalització d’aigua de consum humà i també alliberar-se per la superfície del sòl, el que provoca la contaminació de l’aigua i el risc d’explosió davant de qualsevol flamarada accidental”. La moció exigeix al Govern de la Generalitat que suspengui els permisos d’investigació per a iniciar les prospeccions fins que el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d’explotació.

Proposta de creixement sostenible

El text de la moció va ser aprovat amb el suport de totes les forces polítiques representades al ple municipal excepte el PP. El regidor d’Iniciativa Sergi Conde, ponent de la moció, va destacar que l’explotació del subsòl depèn d’una llei de mines de fa 40 anys. En aquest sentit,  la moció també reclama l’aprovació d’un marc legal que garanteixi un ús sostenible del subsòl a tot el territori català.

El regidor de la CUP Roger Castillo va anar més enllà i va reclamar un canvi de model energètic a gran escala. “És un model caduc amb energies lluny de ser netes, que fomenta l’urbanisme desestructurat i el consumisme desmesurat, portant al col·lapse i la fractura social”, va indicar el regidor de la CUP.

Recomanacions personalitzades