El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat mostra el seu rebuig al projecte de reforma dels ajuntaments

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha aixecat la veu en defensa del món local i ha expressat l’alarma provocada davant una hipotètica reforma de les administracions locals amb una declaració que s’oposa frontalment als plans centralitzadors apuntats pel govern de l’Estat.

Carles Riba i Frederic Prieto (a l'esquerra i a la dreta) amb Joaquim Balsera (al centre) durant la presentació del manifest // Consell Comarcal del Baix Llobregat

Carles Riba i Frederic Prieto (a l’esquerra i a la dreta) amb Joaquim Balsera (al centre) durant la presentació del manifest // Consell Comarcal del Baix Llobregat

La declaració es produeix en un moment en què el món local debat sobre els projectes actuals que impliquen una reforma de l’estructura i les competències de les administracions locals, les bases en què es fonamenten, les delegacions de competències i els seus recursos o dotacions econòmiques i el servei que presten les administracions locals. La declaració presenta la defensa de les funcions dels ajuntaments des de la societat civil, així com de l’autonomia suficient d’aquests per poder “entendre i atendre les necessitats de la seva ciutadania”. En paraules del president del Centre d’Estudis, Carles Riba, “és un atac al ciutadà de carrer i la seva capacitat de decidir”.

La declaració, que es farà arribar al Parlament de Catalunya, fa especial èmfasis en la reivindicació del paper dels governs locals i insta a altres entitats cíviques, socials i culturals sense ànim de lucre a reclamar ser escoltats en el debat de la tramitació de la futura Llei de Governs Locals de Catalunya.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ja ha donat el seu suport a la declaració feta pel Centre d’Estudis. El president del Consell, Joaquim Balsera, s’ha referit de forma contundent a la proposta del govern espanyol considerant-la “una reforma basada en la desconfiança i caminant en la direcció contrària a allò que els ciutadans estan reclamant: empoderament i govern de proximitat”. L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, també va assistir a l’acte de presentació de la declaració del Centre d’Estudis Comarcals, celebrada el passat 26 de febrer a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Recomanacions personalitzades