La qualitat de la recollida de residus a Molins de Rei és “superior a la mitjana catalana”

La CUP i Fòrum XXI organitzen una taula rodona dedicada a la gestió dels residus amb la presència de diferents experts sobre el tema. S’exposen diferents alternatives per un model com el de Molins de Rei amb “uns resultats per sobre de la mitjana en la qualitat de residus”.  

Fòrum XXI residus 2013La gestió eficient dels residus i els diferents models de recollida es van posar a debat en un acte organitzat per la CUP Molins de Rei i l’entitat Fòrum XXI. Tres experts sobre matèria van analitzar la temàtica des de diferents punt de vista i van explicar algunes de les especificats del model molinenc en un local del Fòrum XXI ple però sense cap representant de la regidoria de Medi Ambient, encapçalada per Mònica Santamans (CiU).

El primer conferenciant va ser Joan Salabert, economista i membre del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). Salabert va començar trobant un aspecte positiu a la crisi econòmica ja que aquesta “ha minvat el consum i, per tant, ha alleugerit tots els valors de contaminació i residus”. Salabert, que va participar en l’implantació de l’estratègia del Residu Mínim a la vila va apuntar que Molins de Rei no és dels municipis de l’Àrea Metropolitana que més residus recull però “sí és dels municipis que recull residus de més qualitat”. Segons l’economista, ara és el moment de “fer un canvi de mentalitat en la gestió dels materials i els recursos naturals”.

El segon dels conferenciants, Antoni Ferran, especialista en gestió ambiental municipal va teoritzar sobre l’anomenada estratègia catalana del Residu Zero, que tendeix reduir el número de residus fins a l’inexistència. “No existeixen els residus, existeixen els subproductes” va afirmar, assegurant que gairebé tots els materials es poden tornar a utilitzar. Segons Ferran, per aconseguir aquest objectiu es necessita un treball conjunt entre “ajuntaments, empreses, universitats i entitats”. Ferran, que ha treballat en diferents municipis catalans, va posar l’exemple de Cunit com a model d’èxit pel que fa a la recollida selectiva.

L’últim en parlar va ser l’ambientòleg i expert en gestió de residus municipals, Enric Coll. Aquest va fer una explicació dels diferents sistemes de recollida de residus i va assegurar que “tant el porta a porta com la recollida selectiva són bons sistemes” però que “la conscienciació de la gent és vital”. Segons Coll, els ajuntaments han de centrar els seus esforços en “suprimir els contenidors de rebuig per obligar a la gent a fer una recollida més eficient”.

Recomanacions personalitzades