Un Carnestoltes més reivindicatiu que mai aguanta el canvi de data

Comparses defensant la cultura, i contra les retallades, els atacs al català o la corrupció han fet que la rua de Carnestoltes sigui d’allò més reivindicativa. El canvi de data ha fet baixar el número de comparses però aquestes eren més nombroses.

La comparsa fúnebre que havien preparat un grup de joves descontents amb la supressió del ball de Carnestoltes i la gestió de la regidoria de Cultura ha estat la reivindicació més sonada d’aquest Carnestoltes. Però no ha estat l’única, perquè moltes de les comparses que han participat al Carnestoltes d’enguany tenien algun missatge reivindicatiu al darrere. Les comparses del Camell, l’esplai MIB i el Cau s’han sumat a la protesta per la supressió del ball afegint “per la dignitat de la cultura” al seu nom, mentre que altres rebutjaven els atacs a la llengua catalana, els casos de corrupció, l’escàndol de Bankia o les retallades en ensenyament. Fins i tot el Rei Carnestoltes era una defensa del joc net a l’esport i una crítica al dopatge.

Els dracs del Cuc guanyen el Concurs de Comparses

"¿Te Drac Queent?", Primer premi // J.Julià

“¿Te Drac Queent?”, Primer premi // J.Julià

Encara que moltes comparses tinguessin alguna reivindicació al darrere, la guanyadora del primer premi del Concurs de Comparses no en feia explícita cap. El premi, de 400€, va ser per ¿Te Drac Queent?, que havien fet membres del Cuc de Molins de Rei. Aquesta comparsa tenia a una munió de dracs custodiant un castell on hi havia tancada una divertida princesa. El castell tenia una sorpresa: una porta d’on entrava i sortia el que podria ser el pare de tots els dracs.

El jurat, que formaven la periodista Candela Figueras, la gestora cultural Marta Vilardell i l’actor Paco Moreno, va destacar el nivell de la comparsa: “Hem vist una carrossa espectacular, vestits preparats contra les baixes temperatures i disfresses de gran qualitat”.

En segon lloc va quedar l’esplai MIB, que sota el nom “MIBliki per l’alegria dels infants i la dignitat de la cultura” tenia a tot de pallassos inspirats en el cèlebre Emilio Aragón, mort el novembre passat i conegut pel seu paper de Miliki a Los payasos de la tele. El jurat els va atorgar el premi, recompensat en 250€ “perquè s’ha de tenir valor per en plena crisi dir ben alt “Cómo estan ustedes?” i com a homenatge a tota una generació”.

"Els patates de l'Alzina" // J. Julià

“Els patates de l’Alzina”, Tercer premi // J. Julià

L’escola Alzina es va endur el tercer premi per haver omplert els carrers de Molins de Rei amb 147 Senyors Patata amb barretina. Amb el nom “Els Patates de l’Alzina”, aquesta comparsa tampoc s’escapava de ser reivindicativa: al capdavant de la comparsa, una patata tenia enlloc de cara un tros d’una samarreta de l’anomenada “marea groga”, en defensa d’un ensenyament públic i de qualitat. La seva recompensa va ser de 100€.

Pernils pel Cau, el Camell, el Castell Ciuró, la comparsa fúnebre i l’Estel

"Escaucesos per la dignitat de la cultura" // J.Julià

“Escaucesos per la dignitat de la cultura” // J.Julià

A més dels premis que tenen reconeixement en metàl·lic, el Carnestoltes també regala pernils a les comparses que han destacat en àmbits concrets. Els membres de l’Agrupament Escolta Jaume Vicens Vives, el “Cau”, es van vestir d’escocesos i sota el nom “Escaucesos per la dignitat de la cultura” van guanyar el premi a la Comparsa més catxonda “perquè el seu ariet era un penja-robes, i perquè tot i no ensenyar el cul com Braveheart eren molt catxondos, van assenyalar des del jurat.

El premi a Millor carrossa va ser pels Amics del Camell, que després d’haver fet “La corrida de Sant Camell” al Carnestoltes de l’any passat i d’estar immersos en una polèmica per l’intent de fer un Rei Carnestoltes amb la figura de l’emblemàtica bèstia, aquest any han decidit treure a Sant Camell en processó: una carrossa que simulava un pas de Setmana Santa, amb el cap del Camell com a imatge a venerar i portada a l’espatlla dels membres de la comparsa va sorprendre a més d’un. “San Kamellin returns per la dignitat de la cultura popular” va guanyar el premi del jurat “per confondre la festa i perquè els volem veure passejar per Setmana Santa”.

"Els Angry Birds del Ciuró", de l'escola Castell Ciuró, va ser la comparsa més nombrosa amb 200 inscrits // J.Julià

“Els Angry Birds del Ciuró”, de l’escola Castell Ciuró, va ser la comparsa més nombrosa amb 200 inscrits // J.Julià

La categoria de Comparsa més nombrosa la va guanyar l’escola Castell Ciuró. “Els Angry Birds del Ciuró” van rebre un pernil com a recompensa per haver aconseguit aplegar a 200 persones vestides dels personatges que protagonitzen el joc de mòbil “Angry Birds”. El presentador de l’entrega de premis, Roger Sàbat, va assegurar que “probablement han batut tots els rècords del Carnestoltes aconseguint la xifra més alta de participants en una comparsa”.

Al taüt hi havia el nas i el bigoti que havien simbolitzat el ball de Carnestoltes fins ara // J.Julià

“Si no fem res per la cultura estem morts”, Comparsa més original de temàtica actual // J.Julià

El premi a Comparsa més original de temàtica actual se’l van emportar els membres de la comparsa reivindicativa, “Si no fem res per la cultura estem morts”. El jurat va argumentar que els l’havien donat “perquè el seu sentiment per la cultura ens ha arribat a l’ànima plorant des del primer moment i perquè el Carnestoltes és cultura i la cultura és per a tothom”. D’altra banda, l’escola Estel, que participava amb la comparsa “Superestels” va ser escollida per fer el Rei Carnestoltes de l’any 2014.

Un rei antidopatge

El Rei Carnestoltes // J. Julià

El Rei Carnestoltes // J. Julià

El Rei Carnestoltes d’aquest any ha estat molt peculiar: no representava a cap persona, sinó a una bicicleta. I aquesta bicicleta tenia un complement molt significatiu: al lloc on hi hauria d’haver el seient, hi havia una xeringa, connectada a una bossa amb la inscripció “EPO”. La inscripció “Livestrong” (la fundació contra el càncer de Lance Armstrong), i “7 tours” vinculaven aquest peculiar Rei Carnestoltes amb l’exciclista Lance Armstrong, que recentment va admetre haver-se dopat. Els autors d’aquest impersonal Rei Carnestoltes eren el grup “Tiki Tiki Shore”, que anaven darrere del rei simulant que anaven dins d’una atracció.

Menys comparses però més nombroses

La gran incògnita d’aquest any era com seria la participació en abandonar la tradició de fer el Carnestoltes una setmana més tard del que toca. El resultat, segons Roger Sàbat, responsable de l’empresa organitzadora -R(teatre)D-, és que “hi ha hagut menys comparses, però aquestes tenien a més gent inscrita”. Sàbat explica en declaracions a Viu Molins de Rei que “els altres anys teníem unes sis comparses de fora, i aquest any precisament hem tingut sis comparses menys inscrites”. En aquesta edició hi havia inscrites 20 comparses, que sumaven un total de 973 persones. Han estat menys participants que l’any passat, en què es van superar els 1000 inscrits.

Els pocs que es van quedar a l'acte que substituïa el ball eren precisament els de la comparsa reivindicativa // J.Julià

Els pocs que es van quedar a l’acte que substituïa el ball eren precisament els de la comparsa reivindicativa // J.Julià

D’altra banda, encara que el ball de Carnestoltes com a tal s’hagi suprimit, hi va haver un substitut: un ball a la plaça de l’Ajuntament, en acabar l’entrega de premis. DJ ‘Natber’ va punxar cançons dels 80 des del mateix escenari on s’havien donat els premis. Al principi hi havia bastanta gent que havia estat seguint l’entrega dels premis, però passada poc més de mitja hora els únics que quedaven a la plaça eren, precisament, els membres de la comparsa reivindicativa contra la supressió del ball.


 • Pingback: Una comparsa reivindicativa escenifica “la mort de la cultura” a Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Joan Güell

  Una pregunta tonta: si el Camell el financiem entre tots els veïns de Molins de Rei, el seu cau és a la seu municipal de Ca n'Ametller -on un grup d'amics fan sovint festes i costellades-, vaja, una bèstia paramunicipal, diria jo, com és que porta l'ESTELADA i es manifesta públicament com a INDEPENDENTISTA? Els veïns de Molins de Rei que no ho som, d'independentistes, perquè hem de sufragar amb el nostres IMPOSTOS una bèstia que NO ens representa a tots? Espero resposta. GRÀCIES.

  • Catalaneta85

   Completament d'acord,soc nascuda a molins de rei,catalana de tota la vida, i ho he escrit a mes d'un post, sno em sembla be que el camell s'utilitzi per finalitats politiques , es un simbol del poble, un simbol neutral. No us preocupeu tant de penjar-li estelades i preocupem-nos de revifar la festa que esta morta. Una bicicleta amb una xeringa? EN SERIO??? I ara mateu-me a negatius pero aquesta era la meva sincera opinió.

   • Miki_rourk

    Entenc que estigueu emprenyats. Catalaneta, jo també soc nascut a Catalunya, però mons pares són dels sur. Porten tota la vida a Molins i se senten igual de catalans que qualsevol altra persona. Jo em considero independentista i ho escric aquí i ho dic ben alt. Però entenc que un símbol com el Camell, que representa un poble on hi viuen tot tipus de persones de diferents cultures i creencies, hauria de ser neutral. Ep, no dic que no tinguem dret a reivindicar ni molt menys! Però hi ha altres mitjans. Ens hem de centrar en la festa, en el Carnestoltes, en recuperar una festa que cada any que passa, mor una mica més. Trobo a faltar la implicació del poble. Un Rei Carnestoltes una mica elaborat, que se li doni la importància que ha de tenir ja que és el rei de la festa. Abans el Rei pressidia tots els actes del diumenge des del balcó de l'ajuntament, així com el pregó. A mi també em va sorprendre el tema de la bicicleta (jo creia que el rei era el personatge a l'ataud ja que també estava a la foguera). On son aquells ninots més elaborats de fa anys?. També trobo a faltar activitats com la darrera passejada musical del diumenge (en paral·lel amb el corre-cuita) que, per als qui tenim nens petits i els fa por el Camell, era una bona alternativa. I crec que en quant al tema del ball està tot dit. Un pregó molt encertat i un samaniat divertit i diferent a tots els anteriors. Tan de bo Molins de Rei recuperi el seu Carnestoltes que, sense ser dels millors, no tenia res a envejar als dels veïns. Visca Molins de Rei i visca el Carnestoltes!!!!!

 • Y SI ENCIMA AÑADIMOS QUE SE COMUNICASE HACE UNAS SEMANAS QUE ESTE AÑO SE ANULABA POR FALTA DE AFLUENCIA…

 • Enric Piera

  El Carnestoltes és una festa d'origen pagà. El seu objectiu de de l'Edat Mitja és sarcàstic, irònic, de mofa, befa i amb intencions sarcàstiques. Si el que alguns reclamen és un carnestoltes infantil, on tots anem de Bob Esponja o pollets jo ho respecto, però han de saber que les entitats que organitzen el carnestoltes i la majoria d'activitats al poble vetllan per mantenir el seu origen i el seu tarannà. Els que hem apostat per rua de Carnestoltes amb el seu caràcter original, amb el seu punt "gamberret" no ens queixem dels que aposten per un Carnestoltes com una festa infantil i familiar.

 • Enric Piera

  Entre les comparses hi havia la reivindicativa per la péssima gestió del regidor de cultura, que ha quedat en evidència precissament aquest cap de setmana, hi havia una que estava contra les retallades en sanitat, el Camell anava disfressat de nen d'escola catalana, per reivindicar la defensa d'un model que ha funcionat durant 30 anys i que ara un ministre tardofranquista vol eliminar. El carnestoltes o qualsevol altre activitat cultural és un reflex dels debats que hi ha a la societat, debats que precissament per carnestoltes haurien de ser fer-se més presents.

 • Vejam si ho entenc: hi havia menys comparses, però a cada una d’elles hi anava més gent. És això? Perquè si no, no acabo d’entendre que a menys “nombre” (no número) es pugui ser més “nombrós”… Hauré de tornar a primària.

 • Una llàstima el canvi de data…

 • sergi

  per tal que us torneu bojos amb el debat, el camell sempre ha estat al costat de les causes justes, va sortir disfressat de no al vial de cornisa ( politica ), de per l abolicio del deute extern dels països rics cap a els pobres ( politica ), ara de escola catalana…..( politiuca )és curios que no hi va haver debat quan ha sortit emulant algú del barça ( que diran els aficcionats molinencs del madrid o de l'espanyol, per posar uns exemples….a per cert un any d'elefant blau ( vaja no deixa de ser politica futbolera….)

  mireu, no cal donar-hi masses voltes….estigueu contents de ser molinecs i ja està….ara ha esperar la festa dels tres tombs…..una festa, força burgesa i amb un toc d'elegància….( politica de dretes……? ).

  vaja que per això està la crítica i la queixa…i evidenment mai agradarà a tothom.

  salut pastors…..bé, això és de pastorets, és que aquets també fan politica, poc o molt, senyal que no els heu vist si no els heu criticat mai……ja teniu feina per l'any vinent.

  ara tampoc cal que conteu els cops que els heu vist hi us feu els herois, simplement a titol d'anecdota.

  per fer més xulo el debat proposo una frase i vosaltres l heu de seguir….

  i sent ximples l'un i l'altre……..

  • carles

   M'encanta el teu comentari xD

 • Pingback: Les 10 noticies més llegides de 2013 a Viu Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La rua de Carnestoltes torna a créixer gràcies a les escoles | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'Ajuntament assumeix en solitari l'organització del Carnestoltes | Viu Molins de Rei()