Toni Zapata: L’altra cara de la Fira de la Candelera

toni zapata 300El dissabte de fira pel matí vaig agafar el cotxe per portar al meu fill petit a una festa d’aniversari. A la tornada, a les 14:00, vaig tenir una desagradable sorpresa: hi havia un cotxe aparcat davant de la porta del meu garatge al carrer Samaranch, on les dues voreres son grogues, ja sabeu: prohibit aturar-se o estacionar. No era l’únic cotxe, tot el carrer estava ple de cotxes mal aparcats.

En aquella situació no em quedava més remei que anar a aparcar molt lluny, posem a Santa Creu, o bé deixar-lo també mal aparcat. Total, que deixo el cotxe al gual d’un veí i vaig a comentar-li la situació al guàrdia urbà que hi havia a la cantonada de la plaça de l’Ajuntament amb el carrer Jacint Verdaguer. Em diu que ell no es pot moure del lloc i que no pot fer res més que avisar a la patrulla però que no sap quan trigarà perquè tenen molta feina per la Fira. Em va fer entendre que no podia fer gran cosa. Jo li dic que com a mínim m’agradaria que el senyor s’emportés una multa i que torno al pàrquing a veure que faig (tot això amb el nen de 6 anys agafat de la mà).

Imatge del carrer Samaranch durant el cap de setmana de la Fira de la Candelera // Toni Zapata

Imatge del carrer Samaranch durant el cap de setmana de la Fira de la Candelera // Toni Zapata

La rambla de la Granja es va convertir en un aparcament improvisat // Toni Zapata

La rambla de la Granja es va convertir en un aparcament improvisat // Toni Zapata

Total, que esperant, al cap de 20 minuts, apareix el propietari del cotxe carregat amb un arbret de la fira. Jo l’hi retrec la seva actitud i em demana perdó. La Guàrdia Urbana no apareix. Al final puc aparcar el cotxe, li porto el nen a la dona i me’n vaig a donar una volta pel barri de la Granja bastant indignat. Molins de Rei, ciutat sense llei. Els cotxes aparcats un sobre l’altre a qualsevol lloc, davant dels guals, dintre dels parcs, a carrers de vianants… A llocs on, si qualsevol de nosaltres aparquem un dia de no Fira, triga 3 minuts en aparèixer algú que et multarà.

Estic segur que la guàrdia urbana no té una consigna de no multar aquells dies per no espantar els visitants. Llavors només puc entendre que el problema és que no donen a l’abast. Entenc llavors que la Fira és massa gran perquè, el cos policial de Molins de Rei amb l’ajuda dels mossos, siguin capaços de gestionar el tràfic que genera aquesta. És possible doncs que la fira estigui desproporcionada pel nostre poble?

Jo recordo que fa anys, el dilluns després de la Fira, Molins apareixia molt brut, va ser un problema del que els nostres polítics van ser conscients i van posar solució. Doncs ara toca el trànsit. No pot ser que els dies de fira es permeti aparcar a llocs que normalment no es pot aparcar. Perquè si el visitant arriba i veu els altres cotxes aparcats a qualsevol lloc i està cansat de donar voltes, acaba aparcant davant d’un gual. La solució passa per habilitar pàrquings  potser al costat del riu, o al Terral o a on sigui. I no deixar aparcar a sobre de la vorera o a carrers de vianants. O això, o fer un altre tipus de Fira més reduïda i proporcionada dintre de les possibilitats d’organització del poble. I no és tan difícil, fixeu-vos a les fotos que he publicat al meu blog: on s’han pres precaucions, els visitants no han deixat els cotxes aparcats.

Cintes de la Guàrdia Urbana impedien aparcar en algunes zones // Toni Zapata

Cintes de la Guàrdia Urbana impedien aparcar en algunes zones // Toni Zapata

I tot això ho faig amb ànim constructiu i amb la intenció de fer una millor Fira per tots els veïns de Molins de Rei. Quan anem a Barcelona a algun esdeveniment, podem aparcar a qualsevol lloc? Us imagineu anant de rebaixes al centre i aparcar a la vorera del Passeig de Gràcia?

Toni Zapata (@T_Zapata)

Recomanacions personalitzades