Una exposició reviu el record de la riuada i la nevada del 62

La màgica nevada nadalenca de l’any 62 i la tràgica riuada d’uns mesos abans són commemorades en una exposició a Ca n’Ametller. Un recull d’imatges en plafons conformen una exposició molt modesta però que compleix la seva funció: recordar i explicar el passat.

La sala d'exposicions de Ca n'Ametller es va omplir de visitants durant l'exposició // David Guerrero

La sala d’exposicions de Ca n’Ametller es va omplir de visitants durant l’exposició // David Guerrero

La sala d’actes de Ca n’Ametller un any més obre les seves portes per la Fira de la Candelera amb una exposició. Ho fa aquest cop rememorant la història local de fa 50 anys, quan es van produir la riuada i la nevada de l’any 1962, una efemèride que a Molins de Rei  va passar totalment desapercebuda en el seu moment quan es complia mig segle i que ara es recupera amb l’exposició.

La mostra, titulada “La riuada i la nevada de 1962, quan el temps escriu els records“, fa un gran repàs fotogràfic al Molins de Rei de fa cinquanta anys. L’exposició consisteix en un seguit de plafons explicatius i nombroses fotografies que fan reconèixer racons diversos de Molins de Rei sota una capa de neu en uns casos i plens de fang en uns altres. A més de fotografies, hi ha exemplars de la premsa local i nacional del moment que es fan ressò dels fets.

La premsa de l'època es va fer un important ressò de la riuada // David Guerrero

La premsa de l’època es va fer un important ressò de la riuada // David Guerrero

Els Amics del Museu i la Fundació Agrària, principals impulsors de l’exposició, reconeixen que és una mostra “molt modesta” però divulgativa i explicativa que ensenya l’impacte d’aquests dos fenòmens i mostra la reacció humana que van provocar. A més del treball de recuperació històric, els organitzadors han comptat amb el suport del meteoròleg molinenc Miquel Bernis, que s’ha encarregat de la part divulgativa a nivell meteorològic.

Els plafons de l'exposició consisteixen principalment en un recull de fotografies // David Guerrero

Els plafons de l’exposició consisteixen principalment en un recull de fotografies // David Guerrero

Amb el material de l’exposició s’aconsegueix l’objectiu que tenien els Amics del Museu al preparar-la: per una banda, “una funció didàctica per ajudar a conèixer i explicar el que va passar a tots aquells que no ho van viure”, diu el president dels Amics del Museu, Josep Monfort. D’altra banda, “ajuda a remoure els records de tots aquells que van viure” aquests dos fenòmens meteorològics extrems que posen de relleu els efectes que va tnir en les vides quotidianes dels molinencs.

“Aquesta exposició posa de relleu la incidència del temps en les nostres vides”, va assegurar l’alcalde, Xavi Paz, recordant el que va passar fa 50 anys però també el que va passar l’any passat, quan el fred va congelar la Fira.

L’exposició es pot veure a  Ca n’Ametller fins el 17 de març. Durant la Fira de la candelera es pot visitar d’11 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 8 del vespre. Fins el 17 de març restarà oberta de dimecres a dissabte de 6 a 8 de la tarda i els diumenges d’11 del matí a 2 del migdia. A banda de l’exposició, durant les properes setmanes s’organitzaran una sèrie de xerrades sobre la riuada i la nevada que ajudaran a donar un context històric i més detalls sobre el que s’apunta a l’exposició.

baner notis fira 2013-2 copy

Recomanacions personalitzades