Lluís Foix analitza el moment polític en una xerrada a Fòrum XXI

El periodista Lluís Foix realitza una conferència al local de Fòrum XXI sobre el moment polític que travessa Catalunya. Foix critica la gestió d’Artur Mas, destaca la importància del debat social i defensa el dret a decidir consensuat i sense ruptures.

El periodista de La Vanguardia, Lluís Foix, va repassar el panorama polític // Fòrum XXI

El periodista de La Vanguardia, Lluís Foix, va repassar el panorama polític // Fòrum XXI

Lluís Foix, veterà periodista de La Vanguardia, va passar pel local de Fòrum XXI el passat 15 de gener per realitzar la conferència “Després del 25-N, l’enrenou polític i el dret a decidir que ve“. Foix va tractar d’explicar “la sortida de la cruïlla” en la que es troba Catalunya remuntant-se a fets històrics que van traslladar fins els temps de Cambó i Prat de la Riba.

A partir d’aquest context, Lluís Foix va assegurar que “les eleccions han deixat a CiU en una situació pitjor de la que estava” i es va mostrar molt crític amb la campanya electoral duta a terme per Artur Mas, titllant-lo de messiànic.

Segons el periodista de La Vanguardia, la pèrdua de diputats per part de CiU el fa més dependent d’altres partits i això “fa més difícil el camí de la consulta”. També va destacar la importància del debat social i va plantejar la seva posició predominant per sobre del debat nacional. “Les potes del pop de la misèria ja s’enfilen per la nostra societat” va alertar Foix, mostrant-se preocupat per l’increment de la situació social que travessen moltes famílies.

Tot i això, el que de veritat complica el procés, segons Foix, són els casos de corrupció que apareixen dia rere dia. El cas Pallerols, el cas Palau i els negocis foscos de la família Pujol “no ajuden gaire a la credibilitat del país”, va apuntar Foix, titllant als catalans de covards per seguir durant molts anys l’estratègia del peix al cove, constatant que “l’esperit pactista ja no val, ara s’ha trencat tot el diàleg” però al mateix temps alertant de que “no podem oblidar que l’Estat és molt fort i disposa de recursos”.

El veterà periodista de La Vanguardia es va mostrar partidari del dret a decidir però consensuat. “Sense un acord majoritari, això pot grinyolar i podem fer el més gran dels ridículs”, va assegurar Lluís Foix davant un auditori que en alguns moments deia que no amb el cap. Foix va mostrar els seus temors davant una secessió unilateral de futur incert i es va mostrar contundent: “La ruptura no es pot fer sense el suport d’Europa”. Per això, creu que la millor aposta és un camí cap a l’autodeterminació sense presses i buscant complicitats internacionals.

Recomanacions personalitzades