L’atur frena el seu creixement desmesurat i baixa dels 2.000 desocupats

El nombre d’aturats es redueix en 70 persones durant el mes de desembre i es queda per sota dels 2.000 aturats, una línia vermella superada el mes anterior.  La taxa d’atur baixa cinc dècimes aquest mes però ja són prop de 200 persones més sense feina que fa un any.

El 2012 s’ha tancat amb 1.943 aturats, un lleuger descens mensual per acabar l’any però encara situat en cotes alarmants. Més encara si es compara amb la situació de fa tot just un any, quan hi havia 192 persones menys a l’atur. L’increment al 2012 ha estat d’un 11%, un any de gran destrucció d’ocupació al municipi, en la mateixa línia que el 2011 (9%). Els primers anys de la crisi econòmica a nivell local es van suportar millor però els últims mesos estan sent fatídics. A principis de l’any es va registrar un creixement lleuger, l’atur va superar el 14% el passat mes de maig i des de juny pràcticament no ha parat de créixer fins aquest mes.

La cosa encara podria haver estat pitjor: al novembre es van superar per primer cop en molts anys les 2.000 persones aturades a Molins de Rei, marcant el segon registre històric més alt, només superat al 1984. Aquest mes de desembre, coincidint amb la campanya de Nadal, el nombre d’aturats s’ha reduït en 70 persones i torna a quedar per sota dels 2.000 aturats. La taxa d’atur ha baixat així cinc dècimes i es queda en el 14,8%. Un lleuger respir després de mesos de creixement sense aturador però amb 192 aurats més que fa 12 mesos.

Evolució de l'atur desembre 2011 - desembre 2012 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Evolució de l’atur desembre 2011 – desembre 2012 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Segons les dades aportades per l’Observatori del Baix Llobregat, el descens d’aquest mes de desembre s’ha notat tant entre els homes com les dones. Actualment, de les 1.943 persones que hi ha a l’atur, 934 són homes, amb una taxa d’atur del 13,3% (cinc dècimes per sota del mes anterior) i 1.009 són dones, situant la taxa d’atur en el 16,4% (sis dècimes per sota del mes anterior).

Important descens d’atur entre els joves

En quant a grups d’edat, els majors de 44 anys continuen sent el col·lectiu més afectat per l’atur i no es veuen especialment beneficiats per aquesta baixada de l’atur. Són 857 molinencs majors de 44 anys els que es troben desocupats, una taxa del 19,5%, només una dècima per sota del rècord del mes anterior. Els joves, en canvi, es beneficien especialment dels treballs puntuals per a la campanya de Nadal i passen de ser 132 aturats menors de 25 anys a 118, rebaixant la taxa d’atur del 13,5 al 12,1%.

Per sectors i activitats econòmiques, a nivell comarcal, l’atur ha baixat en relació al mes anterior entre aquelles persones que no havien tingut cap ocupació anterior i aquelles que tenien treballs relacionats amb el comerç, la restauració i l’hoteleria mentre que s’ha incrementat a la indústria, construcció i transports.

Recomanacions personalitzades