Molins de Rei es queda sense ball de Carnestoltes

Després de la rua de Carnestoltes hi haurà una entrega de premis amb música però no s’organitzarà un ball posterior degut a la baixa assistència dels últims anys. El Casal Autogestionat de Joves La Mola i l’ajuntament no han arribat a un acord per organitzar conjuntament una festa.

"¡Qué monada!", Primer Premi

Imatge de la comparsa que va aconseguir el primer premi de la rua de Carnestoltes l’any 2012 // Jordi Julià

“Perquè no volem ser diferents als altres pobles”. Aquesta és una de les darreres frases del comunicat que publicava la setmana passada el Casal Autogestionat de Joves de Molins de Rei, La Mola, per reivindicar “un ball de Carnestoltes destinat a totes les edats i per a totes les butxaques”. L’ajuntament ha decidit celebrar la rua i un ball amb música a la mateixa plaça de l’Ajuntament un cop arribin totes les comparses però ha descartat tornar a organitzar un ball que ha fracassat rotundament en les últimes edicions. La festa de La Mola, en canvi, es va omplir de gent. Per això, aquest any havia sorgit l’oportunitat de sumar forces entre l’entitat juvenil i l’ajuntament.

Des de La Mola asseguren haver-se reunit fins a quatre vegades amb membres de la regidoria de Cultura, dirigida per Joan Ramon Casals (CiU), per elaborar una proposta conjunta i coordinar un ball amb una orquestra al Poliesportiu Municipal. La proposta que va posar sobre la taula La Mola tenia com a possibles actuacions La Banda del Coche Rojo i un DJ i les entrades i consumicions figuraven entre set i nou euros. Segons La Mola, equivaldria a una despesa a la vora de 15.000 euros, recuperables si hi assistien més de 400 persones, un aforament que el seu local és incapaç d’assumir.

Les negociacions entre el Casal Autogestionat de Joves i l’Ajuntament no han arribat a bon port ja que el poliesportiu municipal no compleix els requisits de seguretat per poder realitzar una festa d’aquestes característiques. Per poder organitzar un esdeveniment així, s’exigeix el compliment de les normatives necessàries, entre les que es troba l’obligatorietat d’efectuar un pla d’autoprotecció, el pagament dels drets d’autor a l’SGAE i obtenir un certificat per al poliesportiu municipal. Tot plegat, segons fonts municipals, seria un cost excessiu.

Proposta al Foment rebutjada

Després del comunicat fet públic per La Mola, la regidoria de Cultura va respondre a les reclamacions en una nova reunió i va transmetre l’oferiment d’organitzar de manera conjunta el ball de Carnestoltes al Foment Cultural i Artístic. El preu de les entrades seria de cinc euros i estaria obert fins a les cinc de la matinada. La Mola s’encarregaria de la música i les actuacions, el Foment posava la barra, i l’Ajuntament s’encarregava de la resta. Aquesta oferta es va debatre en una assemblea celebrada el passat divendres 18 de gener a la Federació Obrera amb la presència de membres de diverses comparses. Finalment es va decidir rebutjar la proposta del consistori argumentant que “les entitats no volen tornar a salvar la mala gestió de la regidoria de Cultura”.

A més, des del Casal de Joves es plantegen accions de protesta contra la gestió de les celebracions per part de l’ens local: “Així ens carreguem totes les tradicions i festivitats populars”, asseguren des de La Mola. A més, creuen que la duresa de la llei converteix  en “inviable” qualsevol esdeveniment popular promogut pel teixit associatiu.

De la COCA al fracàs

El ball de Carnestoltes ha evolucionat durant els darrers anys. Fins al 2007, era organitzat per la Comissió de Carnestoltes (la COCA), independent a l’Ajuntament. El ball es celebrava al Poliesportiu amb una orquestra que posava ritme a la vetllada.  Amb la desaparició de l’entitat, es van anar incorporant canvis que van acabar provocant que primer es passés el ball al teatre del Foment i l’any passat es toqués fons, amb menys de 100 assistents. Entre les causes destaquen l’augment dels preus, l’horari de tancament com si es tractés d’un bar musical i la utilització de música enllaunada enlloc d’una orquestra. Aquest últim aspecte es va solucionar l’any passat però no va aconseguir remuntar la festa.

 • MIERDA DE PUEBLO

 • marta

  I al final els afectats, com sempre, nosaltres, el poble. Una llàstima….

 • Meritxell Rosique Reixach via Facebook

  mejor esto a tirar el dinero Olga!!

 • reineta_sheeva

  En realitat la COCA ja va desaparèixer el 2003, però va rebifar el 2007 on, personalment, trobo que van fer una molt bona feina ja que es van dur a terme actes la setmana abans de Carnestoltes que mai s'havien fet i que van donar molta vida a la festa. Llàstima que el dia de Carnaval plogués i tot s'esgarragués.
  Tornant al tema, una explicació a la baixa afluència de públic l'any passat al foment va ser (a part dels preus) que el ball a la Mola comencés gairabé a la mateixa hora i amb un preu més suculent. No vol dir que la culpa sigui dels organitzadors de la Mola ni molt menys, però trobo que si hi hagués una millor comunicació per part d'amdues parts i una millor organització, això no ens passaria. Com diuen més a dalt, al final els afectats som el poble.

 • Salva

  Segons ens van explicar, voldria matisar la proposta final de l'Ajuntament per fer el Ball. Es posava el foment, a 5 € l'entrada la recaptació de les entrades se la quedava l'Ajuntament, el bar del Foment s'encarregava de la barra per contracte d'exclusivitat, la recaptació de la barra se la quedava el Foment i la Mola (o qui ho montés) havia de posar la festa, la música, el PD, o el que es vulgués, SENSE que cap dels ingressos anès a parar a l'entitat per sufragar la festa. Per tant la Mola pagava i la resta s'embutxacaven els diners. Això les comparses no ho vem acceptar

 • CATI

  No mitifiqueu ni la CO.CA ni el Carnestoltes de fa uns anys… això fa temps que va de cap a caiguda, si no mireu els números de participans a la Rua dels últims anys de la Co.Ca.

  El problema no és si s'organitza un ball o no, el problema és que cada com menys persones volen particiar a la Rua, que, això si, és l'escència del Carnestoltes. suposo que tenim o bé mandra, o poca pasta o bé massa maldecaps…

  • Catalaneta85

   No es mitifica res,simplement s'ha dit que l'ultim any de la coca es van intentar fer les coses be,ningu parla de que hi hagués mes participacio amb ells,pero si que es cert que aquestes coses, o el problema de l'any ppassat amb el rei,no passaven. El carnaval va tenir ela seus anys de boom els anys 90,culminant el 98 com un dels millors. I en part et donc la rao amb el tema de la rua,els unics culpables som els que hi participem que,per a o per b,no ho fem…..

 • JORDI ROMEU

  Certament l’edició del 2007 va marcar un abans i un després, amb la desaparició de la COCA i amb la rua suspesa per la pluja. Però no enganyem, el procés de recuperació posterior va ser important i convé recordar-ho, perquè la memòria és fràgil. L’any 2010 es registra una participació de 33 comparses i 1.400 persones a la rua (la participació més alta des del 2001) i al Ball del Foment hi assisteixen 700 persones. A l’edició del 2011 novament perjudicada per la pluja que va obligar a suspendre la rua estaven inscrites 34 comparses amb més de 1200 comparsers (que sempre s’incrementen a darrera hora). Al ball del Foment, evidenment marcat per la pluja i la suspensió de la rua, hi van asssitir 425 persones (més de les previstes inicialment per aquest any). Les conclusions d’aquell any van ser clares: la rua s’ha de lligar amb el ball i els preus del ball i els ingressos el bar s’havien de revisar. I com sempre, es trobava a faltar una major col·laboració del mon associatiu en l’organització de la Festa, paper que havia tingut la CIOCA durant molt anys. Això, pel que veig, no només no s’ha resolt sinó que ha empitjorat. L’actual Regidor de Cultura, ahir, ens admetia la seva responsabilitat en tot aquest assumpte. Però no va oferir alternatives i, per tant, Molins de Rei es pot quedar, per primer cop des de la recuperació de la Festa del Carnestoltes, sense ball. El gran perjudicat és el Carnestoltes de Molins de Rei una festa que sembla no interessa especialment als actuals governants.

  L’any passat ja vaig donar la meva opinió sobre la Festa del Carnestoltes a http://www.viumolinsderei.com/2012/03/08/jordi-ro

  • marta

   Benvolgut Jordi.
   Sempre llegeixo els teus comentaris en el teu blog, si bé aquests del Carnaval han estat alguns dels molts que he seguit aquests darrers anys. Trobo que sempre parles de coses ben certes amb un to respectabe i coherent. Tot i així, no m'acaba de semblar correcte que durant el teu mandat com a regidor parlis de procesos de recuperació importants i ho pintis com una gran fita, i facis quedar l'actual govern com els dolents. La situació no s'ha demacrat d'un any per l'altre, la situació del Carnestoltes a Molins de Rei porta anys caient en picat (el 30è aniversari del nostre carnestoltes va ser deplorable i va passar desapercebut, i no tot va ser culpa de la pluja). Que ara el nou govern ha agafat les rendes d'una situació difícil i s'està equivocant? Pot ser si, no t'ho discuteixo, però crec que hem de ser més humils i, de la mateixa manera que parlem de les coses bones que s'han fet (que n'hi ha i moltes de ben segur), ens hauríem de mirar el melic i parlar de les coses dolentes i els errors, però no per senyalar culpables i criticar, sinó per tal de millorar. ;)

   • JORDI ROMEU

    Benvolguda Marta, probablement tens mota raó. I t'asseguro que he fet tots els possibles abans i ara per ajudar a la Festa. I crec, sincerament, que ens vam en la rua i jo mateix vaig ser el primer que vaig alertar de la problemàtica del ball. L'actual regidor sap que li he aportat idees sobre el Carnestoltes i la gent de l'empresa contractada em mereix tota la confiança. Però a vegades és l'actitud del govern el que em sembla millorable. I això és el que intentava dir, potser amb poc encert. La veritat és que som molts els que volem el millor pel nostre Carnaval i crec que les reflexions, en general, són en positiu. El mateix Raül Carretero n'ha publicat una, avui, molt interessant. Així contruim. Però necessitem compromisos explícits i ganes de tirar endavant i ressignar-se a perdre el ball és com perdre un altre llençol en la bugada del Carnaval, que ja no va molt sobrada. De totes maneres estic convençut que gràcies al debat iniciat per La Mola en sortiran qüestions positives de cara al futur.

 • Pingback: Raül Carretero: Carnestoltes versus ball | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Una comparsa reivindicativa escenifica “la mort de la cultura” a Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Èxit de convocatòria de la III Trobada de Cervesers Artesans | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Consensuat un referèndum sobre les obres del pati del Palau | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La rua de Carnestoltes torna a créixer gràcies a les escoles | Viu Molins de Rei()