Escàs interès per l’audiència pública de presentació del pressupost municipal

La presentació del pressupost municipal en audiència pública aconsegueix reunir a menys de deu ciutadans. El nombre de regidors i personal de l’Ajuntament supera al d’interessats per conèixer de primera mà els números del pressupost aprovat fa prop de dos mesos.

L'audiència pública no va cridar l'atenció dels molinencs aquest cop // David Guerrero

L’audiència pública no va cridar l’atenció dels molinencs aquest cop // David Guerrero

La sala d’actes de la Federació Obrera va acollir una desangelada presentació del pressupost municipal en audiència pública. Una trentena de persones van assistir a l’acte, dels quals una vintena eren tècnics municipals, regidors, càrrecs de confiança i membres de les executives del PSC i CiU. Menys de deu ciutadans són els que van respondre a la crida per poder conèixer de primera mà el pressupost de l’Ajuntament per aquest 2013.

Era la segona vegada que es realitzava aquest acte participatiu, després de fer l’experiència per primer cop l’any passat en una Sala Gòtica plena de molinencs interessats per l’acte. Per això, vista la resposta de l’any passat, el fracàs d’assistència d’enguany va sorprendre a tots els presents.

Pressupost social

L’objectiu de l’acte era oferir als molinencs l’oportunitat de conèixer com es reparteixen els recursos públics en el pressupost municipal, quines són les prioritats de l’equip de govern i poder realitzar un debat obert a la ciutadania. L’alcalde, Xavi Paz, va desgranar els punts més importants del pressupost deixant clar que “hi ha línies mestres que no es poden sobrepassar”. En aquest sentit, Paz va destacar la feina feta pel Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica i les propostes que havien sorgit d’aquelles trobades per després traslladar-les al pressupost. “S’ha fet amb la gent i per a la gent”, va assegurar l’alcalde.

Joan Ramon Casals, Xavi Paz i Ferran Espinosa van explicar els detalls del pressupost // David Guerrero

Joan Ramon Casals, Xavi Paz i Ferran Espinosa van explicar els detalls del pressupost // David Guerrero

El regidor de Finances, Ferran Espinosa, va qualificar la feina feta com “el millor pressupost possible en el pitjor context possible per als ajuntaments” ja que la situació econòmica que ofega a les famílies també està afectant als ingressos dels municipis. El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va anar més enllà a l’hora de definir el pressupost municipal i va arribar a assegurar que “és el pressupost més social de la història de Molins de Rei”.

Més enllà dels números

Com ja va passar l’any passat, un cop feta l’explicació sobre el pressupost, els assistents van aprofitar per realitzar les seves preguntes. El públic es va interessar principalment per qüestions que afecten el manteniment de l’espai i els equipaments públics. Un dels assistents va insistir, per exemple, en la “deixadesa” existent al barri de Bonavista i de l’estat de les instal·lacions del Mercat Municipal. La necessitat de millorar la disciplina viària en punts com el carrer Josep Folqué i la convivència a zones on els joves es reuneixen els caps de setmana a la nit, com el parc de la Mariona, van ser algunes de les queixes que es van exposar a l’acte.

Visites als barris

Vist el poc èxit aconseguit a l’audiència pública, l’alcalde i l’equip de govern visitarà durant les properes setmanes els barris per explicar el pressupost i conèixer de prop les inquietuds de la ciutadania. La intenció, segons fonts municipals, és recollir propostes, suggeriments i debatre les necessitats de cadascun dels barris de manera més directe i escoltar in situ la veu dels veïns per millorar la gestió i l’atenció a cada zona. La primera trobada tindrà lloc aquest dilluns 21 de gener al barri del Canal a les 19.30 hores al casal d’avis Primer de Maig.

 • Teresa

  Coincido plenamente con la editorial: la audiència pública aconsegueix reunir a menys de 10 ciutadans. l’audiència pública no va cridar l’atenció dels molinencs , va acollir una desangelada presentació, 30 persones van assistir a l’acte, dels quals 20 eren tècnics municipals, regidors, la nueva interventora, els càrrecs de confianza, el ingeniero municipal, el retratista, i membres de les executives y militantes del PSC i CiU.
  Ciertamente se trata de un fracàs d’assistència, que enguany va sorprendre a tots els presents.
  La desafección de la ciudadanía al actual equipo de gobierno quedó claramente demostrada en este fracaso, cuyo objectiu de l’acte era oferir als molinencs l’oportunitat de conèixer com es reparteixen els recursos públics en el pressupost municipal , Los molinenses, si no hay copa de cava y canapés, no les interesa todo eso, Destacó la ausencia de los más favorecidos como lo son las entidades, por eso que matizaba Ramon Casals, de que “és el pressupost més social de la història de Molins de Rei”. quizás no asistieron por eso de el “ peix al cove” , y también la ausencia de medios de comunicación locales como El Llaç, y RMdR , al que ésta última, el Sr. Paz defendió aférradamente, y sin embargo RMdR , al día siguiente, no mencionaron nada del evento. Quedó tambien en evidéncia en el acto la bicéfalalia del actual Sr. Alcalde : Casals/Paz .

  El regidor de Finances, Ferran Espinosa, no convenció en su exposición, y los datos numéricos en el power-point estaban descuidados, se indicaban números aleatorios como 200.000, sin unidad, en vez de unidad “moneda” , 200.000 Euros
  Tal como se indica en el artículo, un cop feta l’explicació sobre el pressupost, y siguiendo el propósito del evento “publico” que era el que els assistents aprovechasen per realitzar les seves preguntes. Al solicitarse preguntas, no hubo nadie que se atreviese, ya que los asistentes eran los mismos de los partidos, Alguien preguntó por algún hito de gestión y eficiencia a destacar y que no fuesen remates de la anterior administración de ICV , y se destacó : las luces del paso zebra de Verdaguer, Alguien del público felicitó a los ediles por el mantenimiento de el parc de la Mariona, que ironías del destino, parece ser que su mantenimiento es a cargo del Área Metropolitana y no del Ayuntamiento.
  Los dirigentes del actual gobierno local, se llenan la boca diciendo constantemente que “la ciudadanía ens diu” , Una falacia. ¿Quien les dice qué y como se lo dice? . En la Audiéncia, hubo una ausencia total de la ciudadanía, y quedó claro que la ciudadanía no les dice, ni les quiere decir nada, y que todo eso se lo inventan ellos mismos para darse notoriedad.
  Lastimosamente, los presupuestos para el 2013 nacieron cojos, puesto que no se aprobaron por unanimidad política y tubo que usarse el voto de desempate del alcalde. A la audiéncia no acudió nadie de la oposición, ni aún por gentileza, alegando que no se les había notificado a tiempo, y que eso de las audiencias, creen, debe hacerse antes de la aprobación del presupuesto, y que además, no se les habia admitido presentar mociónes. ¿Cuales son los motivos de este vacío social municipal que atraviesan el actual equipo de gobierno PSC + CIU ? , ¿ Alguien sabe la respuesta?

  • David Lloberas

   Està bastant bé el que dius, però la propera vegada no utilitzis google traductor. Salut!

 • un éxit de crítica i públic…de fet la seva aprovació va ser pels pels…¡¡¡ que volien aplaudiments???

 • manel

  Segur que tu, per cert en totes les teves reflexions, m’agradaria que la gent tambe coneix quins son els teus plantejaments (RMR, El Llaç, Entitats, i les goteres del Mercat i la neteja del parc que tens davant de casa teva) M’agradaria coneixer quina era la seva opinió de l’ajuda a sectors que estan patint la crisi

 • Pingback: El nou pati del Palau i els coloms centren les inquietuds ciutadanes a l'audiència pública del pressupost | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Els molinencs emmudeixen a l'audiència pública dels Pressupostos | Viu Molins de Rei()