Ràdio Molins de Rei fa una demostració de força amb l’entrega dels seus premis

Els Premis Ràdio Molins de Rei 2012 reconeixen a Manolita Álvarez com a Molinenca d’Honor. Els premiats a les diferents categories són Jordi Hurtado, Cesca Figueres, Amnistia Internacional, Noelia Caballero, Joan Saura Martí, l’associació de venedors del Mercat Municipal i l’Escola Municipal de Música.

Tots els guanyadors, finalistes i membres del jurat es van fotografiar junts al finalitzar l'entrega de premis // Jordi Julià

Tots els guanyadors, finalistes i membres del jurat es van fotografiar junts al finalitzar l’entrega de premis // Jordi Julià

El teatre del Foment Cultural i Artístic es va vestir de gala per celebrar la Nit dels Premis de Ràdio Molins de Rei. El públic no va fallar i va omplir gairebé tota la platea. L’ambient general entre els assistents va ser de satisfacció i de reconeixement a la feina ben feta pel personal de Ràdio Molins de Rei ja que van oferir un acte realitzat amb una factura impecable. Una demostració de que les coses surten bé quan se li dediquen temps i recursos. També quan la implicació dels organitzadors supleix la manca d’algun d’aquests dos factors.

L’acte va estar marcat per un to desenfadat i modern, presentat per Oriol Romeu i Estel Tort, amb música en directe des de l’escenari amb una banda creada expressament per a l’ocasió i una posada en escena perfecta. És el segon any que es celebren els recuperats Premis Ràdio Molins de Rei i la cita ja va camí de consolidar-se com una de les més especials del municipi.

En total es van entregar vuit premis corresponents a les categories d’Educació, Comerç i Petita Empresa, Solidaritat i Acció Cívica, Cultura, Esports, Innovació, Premi Comunicació Miquel Armengol i Molinenc/a d’Honor. Excepte aquests dos últims, la resta eren escollits per un jurat format per tres persones relacionades amb l’àmbit corresponent.

Premi Molinenca d’Honor: Manuela “Manolita” Álvarez

L’únic guardó que era escollit per votació popular va ser entregat a Manuela Álvarez, més coneguda com a “Manolita”, que es va imposar en la votació a través d’internet als altres cinc candidats: Joan Requena, Jaume Villanueva, Pep Bergadà, Meritxell Puig i Laia Raventós “Laieta”.

"Manolita" Álvarez va rebre el premi que l'acredita com a Molinenca d'Honor de les mans de l'alcalde // Jordi Julià

“Manolita” Álvarez va rebre el premi que l’acredita com a Molinenca d’Honor de les mans de l’alcalde // Jordi Julià

Manolita Álvarez, amb dificultats de mobilitat i visiblement afectada, va pujar a l’escenari acompanyada de la seva filla, que va donar les gràcies en nom de la considerada Molinenca d’Honor. Només amb el seu rostre d’emoció, “Manolita” ja agraïa enormement el reconeixement. En les paraules que havia escrit, pronunciades per la seva filla, va explicar la seva arribada a Molins de Rei des de Galícia fa seixanta anys de la mà del seu marit. “Aquí van néixer els meus fills, aquí va morir el meu home, aquí vaig conèixer la cosa més gran de la meva vida, aquí vaig conèixer el Déu personal, aquí a Molins de Rei vaig comprendre el sentit veritable de la vida, aquesta vida que ja s’acaba i la que vindrà”. Manolita Álvarez va destacar el paper de totes aquelles persones que posen un gra de sorra i dediquen la seva vida als altres sense esperar res a canvi.

Premi Comunicació Miquel Armengol: Jordi Hurtado

El premi Comunicació, que porta el nom del que va ser ànima de Ràdio Molins de Rei, va ser entregat al presentador de Saber y Ganar, Jordi Hurtado. El popular presentador va néixer a Sant Feliu de Llobregat però des de fa anys viu a Molins de Rei. L’actor de doblatge que va posar veu al popular Colombo i narrador de Bola de Drac, Enric Isasi-Isasmendi, va ser l’encarregat d’entregar el premi, posant-se en el paper de Colombo per destacar els inicis d’Hurtado en el món del doblatge i el va qualificar com “afable, proper, amic dels seus amics, treballador incansable i gran professional”.

Jordi Hurtado va fer un discurs entusiasta sobre Molins de Rei i el món de la ràdio // Jordi Julià

Jordi Hurtado va fer un discurs entusiasta sobre Molins de Rei i el món de la ràdio // Jordi Julià

Hurtado va mostrar el seu agraïment al recollir el premi a Molins de Rei, “la vila on vius, on convius, on estàs en contacte amb la gent” i va recordar al periodista que dóna nom al guardó, amb qui va compartir micròfons en els seus inicis a Ràdio Joventut. El presentador molinenc va celebrar els gairebé 16 anys d’existència de Saber y ganar, un dels programes més veterans de la televisió, líder d’audiència a La 2 i “creat artesanalment des dels estudis de Sant Cugat”.

Jordi Hurtado va fer una defensa aferrissada de la ràdio com a mitjà de comunicació per excel·lència, on va recordar quan va començar a Ràdio Joventut i es va formar a Ràdio Barcelona – Cadena SER. Hurtado es va mostrar satisfet de veure gent jove “amb ganes de fer ràdio, de fer comunicació i tirar endavant”. Amb aquest guardó, el presentador tanca un 2012 rodó després de guanyar també un premi Ondas.

Premi Innovació: Cesca Figueras

El premi Innovació va ser entregat a Cesca Figueras, científica molinenca amb una destacada trajectòria en el món de la investigació i la docència i que actualment es troba implicada al capdavant del projecte Gaia, una aventura científica a la que es dediquen activament des de la Universitat de Barcelona i en la que Figueras porta uns cinc anys treballant.

Cesca Figueras participa al projecte Gaia // Jordi Julià

Cesca Figueras participa al projecte Gaia // Jordi Julià

El projecte Gaia compta amb la participació de més de 300 científics europeus que treballen durant 15 anys per enviar un satèl·lit en direcció oposada al Sol per tractar de trobar l’orígen i l’evolució de la galàxia. “Conèixer la galàxia i l’espai on vivim ens permet arribar a conèixer la formació i l’origen de l’univers”, va explicar Figueras.

El jurat va realitzar una crítica molt dura a la política de retallades en investigació que està obligant a emigar a joves talents catalans. Cesca Figueras també va reivindicar la importància de la investigació davant les retallades que en alguns casos han reduït a zero els pressupostos. “El motor d’un país és la seva capacitat per fer recerca i innovar, si escapcem això ens anem endarrere trenta o quaranta anys”, va assegurar la científica molinenca, que també va destacar el seu paper actiu en el feminisme des de fa trenta anys, recordant que “s’ha avançat però també és cert que encara queda molt per fer”.

Premi Esport: Noelia Caballero

La jove Noelia Caballero es va mostrar tímida a l'hora de recollir el guardó // Jordi Julià

La jove Noelia Caballero es va mostrar tímida a l’hora de recollir el guardó // Jordi Julià

Per la seva banda, el premi Esport va ser entregat a una jove esportista: Noelia Caballero, campiona d’Espanya i de Catalunya en la seva categoria d’halterofília, esportista amb un palmarès brutal que entrena “de dilluns a dissabte, i diumenge quan té competició”. Amb tant sols 13 anys, Caballero va rebre el Premi Ràdio Molins de Rei dedicant el premi al seu entrenador, la seva família i als seus fisioterapeutes “sense els quals no podria haver fet tot el que ha fet aquest any”. Tot i la brevetat de les paraules de la guanyadora del premi, la reivindicació va aparèixer per part del jurat, reclamant un espai digne on pugui entrenar el club d’halterofília de Molins de Rei.

Premi Cultura: Joan Saura i Martí (a títol pòstum)

Joaquim Saura va recollir el premi al seu germà, mort el passat mes d'octubre // Jordi Julià

Joaquim Saura va recollir el premi al seu germà, mort el passat mes d’octubre // Jordi Julià

El premi Cultura va ser entregat a títol pòstum a Joan Saura i Martí, músic molinenc que va morir el passat mes d’octubre amb només 58 anys i que va destacar per la seva contribució al món de la música experimental des dels anys 70. El jurat va destacar el seu treball en el terreny de la música improvisada i va explicar que “tots els músics amb els que havia treballat li tenien un gran respecte i estima per la fermesa amb la que vivia la música i la bonhomia que li era pròpia”. El seu germà Joaquim, en nom de la família Saura i Martí, va recollir el premi i es va mostrar emocionat al rebre el guardó, entenent-lo com “una demostració de que la gent de Molins de Rei estimava al Joan i apreciava la seva música innovadora i creativa”.

Premi Solidaritat i Acció Social: Grup “Pla del Llobregat” d’Amnistia Internacional

Pilar Goula va recollir el premi al grup local d'Amnistia Internacional // Jordi Julià

Pilar Goula va recollir el premi al grup local d’Amnistia Internacional // Jordi Julià

El premi Solidaritat i Acció Cívica va recaure en el grup local “Pla del Llobregat” d’Amnistia Internacional. El jurat va destacar la seva tasca diària lluitant per ajudar als presos de consciència i “per una defensa activa dels Drets Humans”. Pilar Goula, la presidenta del grup local d’Aministia Internacional va assegurar que aquest premi convida als membres de l’ONG a “continuar treballant en la mesura de les nostres possibilitats amb més il·lusió que mai per la defensa dels Drets Humans”. Goula va destacar la importància de les petites accions i va encoratjar a tots els presents al teatre del Foment Cultural i Artístic a “continuar treballant per canviar coses”.

Premi Comerç i Petita Empresa: Associació de Venedors del Mercat Municipal

Òscar Romero va agrair el premi en nom dels venedors del Mercat Municipal // Jordi Julià

Òscar Romero va agrair el premi en nom dels venedors del Mercat Municipal // Jordi Julià

L’Associació de Venedors del Mercat Municipal va rebre el premi Comerç i Petita Empresa perquè, segons el jurat, “el Mercat ha aconseguit ser un referent a la nostra vila i els municipis de l’entorn i han tirat endavant tant els bons moments com en els actuals”. El president de l’Associació de Venedors, Òscar Romero, va agrair el premi posant en valor “la tenacitat i l’esforç” de tots els paradistes i mostrant el seu compromís de continuar treballant per la vila “amb les coses que hem fet, coses noves i sempre pensant i ajudant a fer de Molins de Rei un referent”.

Premi Educació: Escola Municipal de Música Julià Canals

Pilar Casals va recollir el premi Educació en nom de l'Escola Municipal de Música // Jordi Julià

Pilar Casals va recollir el premi Educació en nom de l’Escola Municipal de Música // Jordi Julià

El jurat va entregar el premi Educació a l’Escola Municipal de Música Julià Canals “per aportar un valor afegit i distintiu a la vila, amb una formació talentosa, actuant en benefici del col·lectiu del municipi”. La directora de l’Escola, Pilar Casals, va rebre el premi acompanyada de representants dels mestres, alumnes i pares. Casals va destacar el paper dels alumnes, als que va qualificar com “els autèntics protagonistes i l’alegria de la casa” i va agrair a tots aquells pares i mares que confien en l’Escola en temps de crisi.

Pilar Casals també va dedicar bones paraules als mestres  “per la seva dedicació i professionalitat, creant un bon ambient distès i exigent”.  La directora de l’Escola també va recalcar que l’Ajuntament “no ha escatimat recursos per garantir la nostra continuïtat” ja que el consistori ha hagut d’afrontar severes retallades de la Generalitat en els últims mesos i fins i tot s’ha atrevit a ampliar l’oferta formativa.

Record sincer i emocionat

La gala d’entrega dels Premis Ràdio Molins de Rei tampoc es va oblidar de dos molinencs que ens van deixar durant el 2012 i que havien estat molt vinculats a la ràdio i a la cultura local. L’impulsor de la cançó popular catalana Josep Maria Roglan, que va morir el passat mes de desembre, va ser recordat amb una versió de l’havanera “La Barca Xica”, una de les composicions més populars de Roglan. Amb la veu d’Estel Tort i la música de la Banda dels Premis, formada per Sergi Carós, Gerard Capdevila i els guanyadors del concurs Sona9, Sergi Estella i Gerard Tort.

La vídua de Carles Vives va rebre un ram de flors de mans dels tècnics de Ràdio Molins de Rei // Jordi Julià

La vídua de Carles Vives va rebre un ram de flors de mans dels tècnics de Ràdio Molins de Rei // Jordi Julià

Va ser un dels moments més emotius de la nit, com també ho va ser pocs minuts després el record a Carles Vives, el mític presentador de ràdio i col·laborador incansable de causes solidàries com la lluita contra el càncer. Vives va morir a l’estiu i a la Nit dels Premis va rebre un càlid homenatge amb fotografies d’alguns dels seus moments viscuts a la ràdio i a Molins de Rei. El cap de programes de Ràdio Molins de Rei, Oriol Romeu, va destacar que feia “una ràdio humana, solidària, amb compromís, amb sentiment i, sobretot, amb humor”. La seva vídua va pujar a l’escenari a agrair totes les mostres d’estima rebudes des de la mort del seu marit i va rebre un ram de flors de mans d’Eli González i Josep Montano, els dos tècnics que van passar tardes i tardes de divendres amb Vives a la ràdio.

Música en directe

El grup de percussió Baketomba va obrir i tancar la gala. Primer van aconseguir aixecar a gran part de la platea per fer música amb les mans i les expressions corporals dels assistents. Així van fer entrar en ambient al públic. Després van tornar a aparèixer per tancar la gala amb l’estrèpit d’una batucada que va deixar atonyinades les orelles dels que es trobaven a les primeres files.

La Banda dels Premis va posar la música en directe a la gala // Jordi Julià

La Banda dels Premis va posar la música en directe a la gala // Jordi Julià

Més càlida va ser la música de la Banda dels Premis. A més de l’havanera en homenatge a Josep Maria Roglan, van acompanyar l’entrega dels guardons amb música en directe des de l’escenari. Des de la banda sonora de Rocky fins al “Simply the best” de Tina Turner, els intèrprets van fer un agradable espectacle dels breus moments d’espera quan els guanyadors pujaven a l’escenari. També van demostrar una gran professionalitat al tancar la gala amb la interpretació del “Rolling in the deep” d’Adele.

Recomanacions personalitzades