Eric Marsal: “Austràlia és una oportunitat com a esportista i com a persona”

Entrevista al reconegut com a millor esportista masculí de Molins de Rei de la temporada 2011/2012, Eric Marsal. Després de guanyar la Copa del Rei i disputar diversos campionats amb la selecció espanyola, Marsal ha marxat a jugar a Austràlia després de començar la temporada a les files del club que el va veure néixer, el CN Molins de Rei. Aquest viatge és “una oportunitat com a esportista i com a persona” explica el molinenc a Viu Molins de Rei

Marsal va ser clau en la victòria del seu equip // Jose Polo

Marsal durant la passada Copa del Rei de waterpolo // Arxiu–Jose Polo

Campió de la Copa del Rei de waterpolo amb el segon equip més important del país la temporada passada i començant aquesta amb el CN Molins de Rei, quines voltes que dóna la vida. 

La veritat és que si fa un temps em diuen que en aquest moment de la carrera estaria jugant al CN Molins de Rei no m’ho acabaria de creure. Però sí, és així, aquesta és la volta que m’ha donat la vida, i jo, encantat. M’ha sortit la possibilitat d’anar a jugar a un equip d’Austràlia i, com que la lliga comença la segona setmana de gener, tenia previst jugar la primera volta de la lliga espanyola amb el CN Terrassa. A l’últim moment el president del club no ho va veure clar i, finalment, vaig comentar-li a l’entrenador del Molins, Sergi Pedrerol, de jugar uns partits amb el Molins per arribar a Austràlia amb un cert ritme de competició.

A on millor que a casa?

Exacte, em em va fer il·lusió tornar a jugar, ni que sigui momentàniament, a la piscina on vaig créixer. És un plaer tornar a trobar-me amb molta gent. Tot i que són molts anys els que he estat fora i la gent ha canviat bastant, em van acollir molt bé i, a més, sempre hi ha persones en el club que segueixen treballant. Ha estat una mica nostàlgic.

Hi ha entrenadors que sembla que et recolzen i després, a l’últim moment, no compten amb tu

Quins motius et van fer marxar del CN Sabadell?

L’entrenador, Gabi Hernàndez, ha fet certs canvis respecte l’equip de l’any passat amb la intenció de donar-li una cara nova al conjunt. Hi havia gent que compartia aquests canvis i altre que discrepava. Realment, la meva marxa va ser una decisió de l’entrenador. També hi va influir una mica el tema econòmic. Com tots sabem, el país està com està i els esports minoritaris són els primers que es veuen afectats. És una barreja de tot plegat.

Molt estranya aquesta decisió de l’entrenador després de fer una temporada tant bona com la passada.

Sí, la temporada passada va ser de les millors de la història del CN Sabadell. Però bé, són els mètodes d’aquest entrenador i per a la junta directiva les seves decisions són les que van a missa. A vegades aquests canvis tant grans van bé i a vegades no, de fet, jo crec que no faran millor lliga que l’any passat.

Èric Marsal està jugant ara al CN Molins de Rei abans de marxar a Austràlia // Jose Polo

Marsal rebent la felicitació de les autoritats molinenques durant una recepció al novembre passat // Arxiu — Jose Polo

Dolgut amb aquesta decisió?

L’esport és així. Hi han entrenadors que et recolzen en tot moment i que sembla que tinguin plena confiança en tu i després, a última hora, no compten amb tu. El pitjor que pots fer és cremar-te ja que mai saps les voltes que pot donar la vida. Mai saps quan pots tornar a tenir aquest entrenador. Al cap i a la fi no pots fer-hi res.

Tant malament està el món del waterpolo econòmicament?

Doncs, malauradament, sí. Tots els clubs estan rebent inspeccions d’Hisenda i hi ha moltes coses que no estan com havien d’estar. A més, la majoria dels clubs viuen dels socis i, en el context de crisis que tenim, molta gent del primer que es priva és d’anar al gimnàs o a la piscina. Els clubs pateixen molt. A més, tot apunta a que la cosa no millorarà. De fet, això és una de les coses que m’ha fet prendre aquesta decisió de canviar d’aires. Aquí les coses estan així, i a la resta d’Europa, d’una manera similar.

A Austràlia hi ha d’un 3 a un 5% d’atur, és una oportunitat més enllà de l’esport

Però Austràlia no queda una mica lluny?

Sí, però Austràlia és un país no hi han moltes més possibilitats que aquí. De fet, aquest canvi m’ho plantejo pel tema de l’esport però també mirant més enllà, mirant cap al futur. Tots sabem que Austràlia és un país complicat per instal·lar-se però a mi a través del waterpolo m’han donat moltes facilitats. Crec que és el moment de donar aquest pas endavant. Allà hi ha d’un 3 a un 5% d’atur, tens moltes possibilitats de trobar feina més enllà de l’esport.

Recomanacions personalitzades