La pena de mort, a debat amb la presidenta d’Amnistia Internacional

El grup Pla del Llobregat d’Amnistia Internacional va organitzar una xerrada sobre la pena de mort i els drets humans arreu del món. L’acte va comptar amb la participació de la presidenta d’Amnistia a Catalunya, Maria Cañadas.

Maria Cañadas, presidenta d'Amnistia Internacional a Catalunya, va explicar el cas de Sakineh i altres condemnats a mort // AI

Maria Cañadas, presidenta d’Amnistia Internacional a Catalunya, va explicar el cas de Sakineh i altres condemnats a mort // AI

El tema de la pena de mort encara avui suscita debats encesos, especialment quan les situacions esdevenen més difícils, com en el cas de crims que generen alarma social o bé en situacions polítiques complicades vinculades al terrorisme. Amnistia Internacional, així com altres organitzacions, lluita per l’abolició de la pena de mort. Per això, el passat 21 de novembre, el grup local d’Amnistia, Pla del Llobregat, va organitzar una xerrada titulada “Pena de mort i drets humans” al local de Fòrum XXI. Una vintena de persones van assistir per escolar les explicacions de Maria Cañadas, presidenta d’Amnistia Internacional a Catalunya.

Cañadas va explicar que des del 2003, 17 països han abolit la pena de mort, i actualment dels 190 països que hi ha al món, 140 són abolicionistes. Actualment els països amb més execucions són Xina, EEUU i Japó. A Europa, l’únic país que manté la pena de mort és Bielorússia.

A l´Estat Espanyol, la Constitució 1978, va suposar l’abolició de la pena de mort, deixant la salvetat del que disposessin les lleis penals militars en cas de guerra.  La reforma del Codi Penal Militar al 1995 també  va derogar-la en cas de guerra. L’entrada d’Espanya en les institucions democràtiques va reforçar-ne l’abolició.

Al final de la xerrada es van recollir signatures per Sakineh Mohammadi, ciutadana iraniana acusada d’adulteri i condemnada a ser lapidada. Amnistia considera presos de consciència a les persones empresonades per actes no violents i demana que Sakineh sigui posada en llibertat immediata i incondicionalment.

Recomanacions personalitzades