L’equip de govern planteja un pressupost amb més despesa social i escasses inversions

El govern municipal ha presentat la proposta de pressupost per al 2013 que es debatrà al ple municipal. El pressupost és un 3,8% inferior al de l’any passat i s’incrementa el pes de la despesa social per assumir les retallades de la Generalitat i garantir els serveis públics.

Fernando Espinosa, Xavi Paz i Joan Ramon Casals van presentar la proposta de pressupost a la sala de plens // Ajuntament de Molins de Rei

Fernando Espinosa, Xavi Paz i Joan Ramon Casals van presentar la proposta de pressupost a la sala de plens // Ajuntament de Molins de Rei

El pressupost total ascendeix a 25,3 milions d’euros, un 3,8% inferior al 2012. Tot i això, els recursos destinats a l’atenció social i les persones augmenta el seu pes en un 2% fins arribar a representar el 29% del total de la despesa. D’aquesta manera s‘assumeix la retallada de la Generalitat en escoles bressol, s’augmenten les beques menjador amb 28.000 euros més, el servei de teleassistència amb 31.000 euros més, el projecte XEL de suport a les famílies amb 11.000 euros més i la posada en marxa d’un nou punt de suport de la Creu Roja. En aquest escenari, l’alcalde Xavi Paz destaca que en aquest pressupost “el govern manté els valors del rigor i la justícia social i el full de ruta establert pel Consell de Seguiment de la crisi”.

Àmbits als que l'equip de govern proposa destinar la despesa del pressupost 2013 // Ajuntament de Molins de Rei

Àmbits als que l’equip de govern proposa destinar la despesa del pressupost 2013 // Ajuntament de Molins de Rei

El context econòmic de dificultat s’ha vist agreujat per condicions com la pujada de l’IVA per part de l’Estat -que costarà 240.000 euros de despesa extra a l’Ajuntament-, la disminució de les aportacions de la Generalitat calculada en 350.000 euros menys i l’augment del deute financer provocat pel crèdit de pagament a proveïdors que el consistori va haver de demanar per pagar les factures endarrerides de l’anterior mandat. El regidor de Finances Ferran Espinosa ha assenyalat que per poder prioritzar l’àmbit social “s’ha centrat l’estalvi en els Serveis Generals”, amb accions com la cessió de la gestió dels impostos a la Diputació de Barcelona i la creació de l’Oficina de Contractació. En Serveis Generals es redueixen 483.000 euros i la revisió de contractes suposa un estalvi de 200.000 euros.

Obres al Pati de Palau i més subvencions

El pressupost no inclou inversions directes municipals ja que per llei l’Ajuntament no pot augmentar el deute, però ja s’han tancat acords amb l’Àrea Metropolitana per finançar la nova urbanització del Pati de Palau, i s’ha demanat a la Diputació de Barcelona finançament per al manteniment de carrers i el desplegament de la fibra òptica.

El que si que ha pogut pressupostar l’Ajuntament és un augment del 2,9% en la partida corresponent a les subvencions a les entitats, associacions i agents socials de la vila. Des de l’Ajuntament remarquen que “s’ha de protegir les activitats del teixit social i associatiu amb un augment dels recursos”. El pressupost total és de 460.000 euros. També es destinaran fons al manteniment dels serveis de la Federació Obrera.

Espai públic i ocupació

A banda del 29% que correspon a serveis socials, el pressupost dedica un 23% del pressupost a tenir cura de l’espai públic i la convivència, amb actuacions als barris de muntanya (15.000 euros) i el reforç del manteniment de la senyalització a la vila (30.000 euros).

El 10,17% del pressupost està destinat al comerç, la petita empresa i la generació d’ocupació. Plans d’ocupació, el desenvolupament de la fibra òptica i les bonificacions a emprenedors configuren l’aposta per reactivar l’economia i promoure la creació de llocs de treball que proposa l’Ajuntament.

Pendents del PP

L’equip de govern format per PSC i CiU necessitarà el suport d’un grup polític com a mínim per aprovar el pressupost. Durant els últims dies s’han intensificat les negociacions entre l’equip de govern i els partits de l’oposició però fonts coneixedores del procés apunten que serà el PP qui acabarà donant el suport a la sociovergència, com ja es va produir l’any passat.

Recomanacions personalitzades

  10 comments for “L’equip de govern planteja un pressupost amb més despesa social i escasses inversions

 1. Teresa
  29/11/2012 at 9:12

  Es escandaloso que en plena crisis económica, en plena recesión económica, con casi 2000 parados en Molins de Rei , con una reducción del 500 % en la actividad municipal ( instancias, permisos, licéncias, obras,..) , con una subcontratación adjudicada para el 2013 a la Diputación de la gestión de los impuestos , con la mayoria del personal en brazos cruzados, casi 1 /4 parte ( Serveis Generals) ( 5, 3 mill € ) del presupuesto 2013, se lo coma los sueldos de los funcionarios y los políticos municipales , y que se siga manteniendo ésta estructura de sueldos de: alcalde + regidores + 5 cargos de confianza + daciones a partidos políticos, que se comen casi 1 millón de € ( 886.283, 19 €) del los 25,3 mill €, dada la sencillez o nulidad de los trabajos que hacen o que no hacen, no se justifican en absoluto estos presupuestos.

  • Teresa
   29/11/2012 at 10:17

   Veremos, si tal como están las cosas, escándolos y corruptelas políticas, recientes resultados de elecciones autonómicas, etc. los apoya este año, de nuevo el PP o con total sorpresa para la ciudadanía, sea ERC la que dé su aprobación , tal como hizo recientemente en las Ordenanzas Municipales 2013

 2. Teresa
  30/11/2012 at 18:53

  Después del pleno, queda claramente en evidencia los miedos al debate del actual equipo de gobierno (CIU + PSC), a no clarifican los criterios de cómo se distribuye el presupuesto, cada vez son más temerosos y escurridizos, van perdiendo apoyos y en cada pleno pierden una sábana, En lo que llevamos de democrácia, jamás se había visto en Molins de Rei que los presupuestos se aprobasen solo por el “voto de desempate” del Sr. Alcalde. Esto demuestra la debilidad, la anarquia de las partidas aún con advertencias del interventor. La ciudadanía esta harta de tanta palabrería milagrosa de que “con menos se hace más” del Sr. Casals(CIU) , y de los errores constantes, como eso de que prefieren pedir un crédito a Madrid a usar los dineros de caja, guardándolos para que les sirva para ir tapando los agujeros 2013 de su improvisado gobierno.

  • Teresa
   30/11/2012 at 18:53

   Es penosos que aún no se anule el DIPEL con un presupuesto de 632.000 € ( > 100 millones ptas), que no sirve para nada , que no tengan aún hoja de ruta PAM , y que levando 1,5 años en el gobierno de desgobierno no hayan hecho nada, Nada de nada, todo lo contrario a sus exigencias y sibaritismo de cuando el PSC estaba en la oposición, Todo es superficial, solo acuerdos de buenas intenciones que no dicen nada, y sin debates sectoriales, Es lastimosos que el presupuesto municipal por segundo año consecutivo, esté sujeto a un “papel” firmado para ocurrencias diversas del regidor del PP , que él cree , no sabe,( como el ministro de interior PP que no sabia sobre el borrador del Mundo) que el actual gobierno tiene una Hoja de Ruta, que él no la ha visto, pero que él la está controlando cada día. Verdaderamente,…. El sopar dels idiotes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *