ICV reclama una “recomposició de l’esquerra” amb el Baix Llobregat com a punt de partida

ICV-EUiA carrega durament contra la gestió del govern de CiU durant la legislatura i l’actitud de partits com ERC durant la campanya electoral. En l’acte central comarcal de la campanya, el diputat Jaume Bosch aposta per la “recomposició de l’esquerra” de manera plural partint del Baix Llobregat.

El diputat Jaume Bosch va participar a l'acte central d'ICV al Baix LLobregat, acompanyat d'Arnau Funes, Mercè Ferrer i Ivan Arcas // David Guerrero

El diputat Jaume Bosch va participar a l’acte central d’ICV al Baix LLobregat, acompanyat d’Arnau Funes, Mercè Ferrer i Ivan Arcas // David Guerrero

La Federació Obrera es va convertir en l’escenari de l’acte central comarcal d’ICV-EUiA al Baix Llobregat. La sala d’actes de la nova Federació va reunir a una cinquantena de persones per escoltar les paraules de l’exalcalde, Ivan Arcas; el regidor a Cornellà de Llobregat i líder d’ICV al Baix Llobregat, Arnau Funes; i el diputat pel Baix Llobregat, Jaume Bosch.

Bosch va defensar la importància de les eleccions del proper diumenge 25 de novembre no per la transcendència que li donen altres partits, sinó perquè s’hi juguen “la recomposició de l’esquerra”. Bosch va posar l’exemple grec de Syriza, un partit equiparable a ICV que a les darreres eleccions gregues va passar per davant del que seria el PSC helènic. “L’esquerra no ha d’estar supeditada al PSOE ni girar al voltant seu, hem de construir una esquerra nacional catalana forta i amb voluntat d’hegemonia”,va apuntar el diputat ecosocialista i veí de Sant Feliu de Llobregat.  En aquest sentit, va destacar la importància del Baix Llobregat, amb un vot majoritari tradicionalment d’esquerres, com a punt de partida per a reconstruir l’esquerra més enllà del PSC.

Un argument similar va defensar minuts abans el líder del partit al Baix Llobregat, Arnau Funes, qui va posar la comarca com “el pal de paller de l’esquerra que es planteja una alternativa seriosa”. Funes, molt crític amb la gestió del govern convergent sobre el territori, va assegurar que “CiU ens vol tontos, pobres i malalts sota el debat de les banderes”.

Crítiques a dreta i esquerra

Arnau Funes, aprofitant que era l’acte central del Baix Llobregat, va aprofitar per fer un anàlisi de la situació d’ICV davant la resta de formacions polítiques. A CiU i el PP els va classificar com “manipuladors” i va lamentar el seu joc amb les banderes per amagar “un model de paternalisme social, la desregulació dels drets laborals i un model depredador amb el territori”. Funes es va mostrar astorat davant el paper que està fent ERC durant la campanya electoral, ja que, segons Funes, “treuen l’estelada i així ja recolliran, però no fan propostes i en molts casos estan defensant els mateixos postulats de CiU”.

Arnau Funes va criticar a dreta i esquerra en l'acte central del partit al Baix Llobregat // David Guerrero

Arnau Funes va criticar a dreta i esquerra en l’acte central del partit al Baix Llobregat // David Guerrero

Els partits d’esquerra tampoc es van escapar de les crítiques de Funes, que va mostrar-se sorprès de la desfeta del PSC i la defensa aferrissada d’un model que no tenien gairebé en compte fins ara com és el federalisme. “Es volen presentar com l’extrema esquerra del Baix Llobregat”, va ironitzar Funes, aprofitant la seva presència a Molins de Rei per recordar que el socialista Xavi Paz farà alcalde al convergent Joan Ramon Casals d’aquí a mig any. El president d’ICV al Baix Llobregat també es va referir a la CUP: “Allà on està la CUP, hi ha més dreta i menys política perquè tenen, en alguns casos, una actitud tant demagògica que no sabem a què venen”.

Drets socials i nacionals

L’exalcalde de Molins de Rei i actual portaveu d’ICV a l’Ajuntament, Ivan Arcas, va iniciar l’acte fent una crida a perdre la por: “La por la podem deixar a casa, s’ha de sortir al carrer a aturar desnonaments, a reclamar una sanitat pública de qualitat i anant a votar la única força d’esquerres capaç de defensar els drets nacionals i socials”, va assegurar Arcas després de fer un repàs pel nefast balanç que deixa el govern de CiU. Arcas va repassar davant els presents alguns dels aspectes més destacats dels consellers convergents com la venda d’Aigües Ter Llobregat per part de Lluís Recoder, els beneficis a les mútues en detriment de la sanitat pública de Boi Ruiz, l’intent de portar Eurovegas al Delta del Llobregat dut a terme per Andreu Mas-Colell, l’acomiadament de 3.000 mestres realitzat per Irene Rigau i les desafortunades declaracions convidant als joves a marxar a Londres a posar cafès que va sortir de la boca del conseller Mena.

Abans dels discursos polítics, els assistents van poder gaudir d’una visita comentada al Memorial Democràtic de la Federació Obrera a càrrec de la Doctora en Història Contemporània Gemma Tribó. La historiadora va destacar l’esperit de defensa dels drets socials que va significar la Federació. L’acte va congregar adherits i simpatitzants d’ICV-EUiA, regidors i regidores de diversos ajuntaments de la comarca, així com l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José.

Recomanacions personalitzades