El govern aconsegueix el suport de la majoria de l’oposició per aprovar les ordenances

La sociovergència molinenca aconsegueix aprovar les ordenances fiscals per a l’exercici 2013 amb el suport d’Esquerres, l’abstenció d’Iniciativa i el PP, i l’únic vot en contra de la CUP. El govern explica que les noves ordenances faran una distribució “més justa i equitativa” dels impostos. 

Només la CUP va votar en contra de les ordenances // Jose Polo

Tot i que el compromís era debatre les ordenances fiscals i el pressuspost en un sol ple, a petició d’algunes forces de l’oposició, les ordenances fiscals es van debatre al marge del debat sobre els pressupostos. Un gest del govern municipal (PSC i CiU) per apropar-se a l’oposició per tal d”afavorir el màxim consens possible” en paraules del regidor de Finances, Fernando Espinosa (PSC). Aquesta estratègia, de moment, li ha anat bé a la sociovergència que ha aconseguit aprovar les ordenances per a l’exercici 2013 amb l’únic vot en contra de la CUP, segona força en número de vots a les passades eleccions municipals. Esquerres per Molins de Rei  ha donat suport al govern mentre que Iniciativa per Molins de Rei i el PP van decidir abstenir-se. Tot i això, fonts de diversos partits de l’oposició asseguren que és probable que no hi hagi el mateix consens de cara a l’aprovació dels pressupostos.

Durant el ple extraordinari sobre les ordenances fiscals, Espinosa va definir les ordenances presentades pel govern com a “socials però amb rigor fiscal”. L’Ajuntament ha decidit congelar les taxes sobre les llars d’infants, l’escola de música i el servei d’atenció domiciliaria.

Pel que fa a l’IBI, s’ha decidit fer una rebaixa del tipus impositiu de  -3,61% i, degut a la revisió cadastral, aquest impost acabarà pujant un 2,7%. D’altra banda, l’IAE (impost sobre les activitats econòmiques)  i l’IVMT (impost sobre vehicles de tracció mecànica) s’han congelat i la resta d’impostos han pujat un 2,7%, per sota l’IPC de referència del mes de setembre (3,9%). També s’ha reduït la taxa d’activitats i sobre la taxa urbanística s’ha aplicat una bonificació del 10% per als nous emprenedors per tal de “fomentar l’ocupació i el comerç”.

Fre a una nova taxa que afectava a les entitats 

Els tres partits majoritaris de l’oposició (Esquerres, Iniciativa i CUP) van oposar-se frontalment a una nova taxa que va presentar el govern, la qual regulava la cessió de taules i cadires a les entitats de Molins de Rei. D’aquesta manera, la intenció del consistori era cobrar una petita quantitat per cadira o taula municipal utilitzada per qualsevol entitat durant els seus actes.

El portaveu d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va posar la supressió d’aquesta taxa com a requisit principal per donar suport al govern en aquestes ordenances. “Creiem que aquest any  ens han escoltat més al fer les ordenances” va afirmar Romeu, per demanar després la retirada de la taxa que afectava a les entitats. Espinosa (PSC) va acceptar aquesta condició: “Podem retirar la taxa sobre les cadires i les taules si això ajuda a arribar a un consens”, va afirmar el regidor de Finances.

Des d’Iniciativa per Molins de Rei s’assegura que la proposta d’aquesta polèmica taxa és conseqüència  de que “CiU ocupi la regidoria de Cultura” ja que consideren que “la dreta no aposta per la cultura”. Segons valoren els ecosocialistes en un comunicat “un poble amb cultura esdevé crític, i això la dreta no s’ho pot permetre”. El seu portaveu, Ivan Arcas, va assegurar després d’anunciar l’abstenció del seu grup que el govern “pot fer aquesta política amb l’IBI gràcies a les polítiques fetes per l’anterior govern municipal”. Per a Iniciativa, aquestes ordenances tenen un model continuista amb el model que practicava el tripartit que ells encapçalaven.

Per part de la CUP, Alex Maymó, va recordar que l’any passat la formació que representa es va abstenir a canvi d’unes condicions que, un any després, “no s’han fet realitat” a l’hora d’ “implantar una tarifació social”. A més, per l’esquerra independentista “no es poden fer pujar les ordenances i deixar els sous dels polítics igual”.

L’únic regidor del Partit Popular, Emilio Ramos, es va limitar a argumentar que “les ordenances podien ser pitjors” i que per això s’abstindria.

Recomanacions personalitzades