L’Ajuntament cedeix la gestió dels impostos a la Diputació

Els tributs municipals estaran gestionats per la Diputació de Barcelona. El govern argumenta que així es guanya “eficàcia i facilitats per al ciutadà” mentre que bona part de l’oposició tem que el consistori “perdi informació necessària”. PSC i CiU aproven la mesura amb el suport del PP.

La mesura va propiciar un intens debat al ple municipal // Jose Polo

A partir de l’any 2013 la totalitat dels tributs municipals dels molinencs estaran gestionats per l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona. Fins ara, la Diputació només gestionava l’impost sobre les activitats econòmiques (IAE), l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVMT) i les multes. La resta d’impostos estaven gestionats directament per l’Ajuntament de Molins de Rei i a partir d’ara passaran a mans de la Diputació, que s’encarregarà de la gestió, liquidació i recaptació de tots els tributs com l’IBI, escombraries, guals, llar d’avis, cementiri, llars d’infants, l’escola de música i la taxa de mercat entre d’altres.

Segons l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz (PSC), aquesta mesura “és un pas per modernitzar l’Ajuntament i evitar duplicitats”. Segons el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), “es deixa enrere la mentalitat dels anys 80 per dona pas a una vila del segle XXI”. El govern espera estalviar un total de 13.000€ amb aquesta cessió de competències a l’entitat supramunicipal.

Aquesta decisió també implica la possibilitat de pagar els tributs per Internet, la possibilitat de demanar ajornaments de manera no presencial i la gestió de tots els impostos en una única oficina incorporant el model de finestreta única. El regidor de Finances, Fernando Espinosa (PSC), explica que aquesta mesura “permetrà a l’Ajuntament centrar-se en altres tasques més importants com el pagament a proveïdors”. El 98% dels municipis del Baix Llobregat utilitzen aquest sistema.

CUP, Iniciativa i Esquerres s’oposen 

La majoria de l’oposició -tots menys el PP- no han rebut amb bons ulls la proposta del govern municipal. El portaveu de la coalició Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, qualifica la proposta com un “xec en blanc a la Diputació”. “El propi informe que acompanya a la proposta diu que això significaria una pèrdua d’informació per al consistori i això no ho podem acceptar” explica el republicà. Per a Romeu, la mesura suposa externalitzar un servei “de qualitat i eficient” a una administració de “futur incert”.

Ivan Arcas, d’Iniciativa per Molins de Rei, argumenta  el vot en contra al ple municipal del mes d’octubre indicant que no poden donar suport “a una proposta que no sabem si afectarà o no a alguns dels treballadors del consistori”. Espinosa ha assegurat durant el debat que la mesura no significa cap canvi pels treballadors de l’Ajuntament però l’explicació del regidor de Finances no ha estat suficient per a l’ecosocioalista. “Nosaltres parlarem d’aquesta mesura quan els sindicats ens avalin el que el govern municipal diu” va explicar Arcas.

Alex Maymó, de la Candidatura d’Unitat Popular, considera que la proposta és “una manca de coherència” ja que “alguns partits porten mesos apostant per suprimir les diputacions i ara li volen donar més importància”. “No podem permetre que l’Ajuntament perdi informació sobre el municipi” considera Maymó. Els tres grups principals de l’oposició han votat en contra de la mesura.

El PP, aconsellat per “assessors” 

El regidor del Partit Popular al consistori, Emilio Ramos, ha estat l’únic representant de l’oposició que ha votat a favor de la cessió de la gestió dels tributs a la Diputació. “He consultat amb els meus assessors i votaré a favor d’aquesta mesura” ha dit Ramos. Aquestes declaracions han creat certes suspicàcies sobre els motius que porten al PP a votar a favor d’aquesta mesura. Jordi Romeu afirma que “l’àrea de gestió de finances de la Diputació està controlada pel PP i no sabem fins a quin punt el vot popular no està condicionat per altres interessos que no són els de Molins de Rei”. Ramos però, assegura que “aquí vota Emilio Ramos assessorat per gent experta i no pas l’Alícia Sánchez Camacho” en un intent de tancar el debat sobre els motius del seu vot a favor.

Recomanacions personalitzades