La literatura també té un lloc al Festival de Cine de Terror

Dues editorials han donat a conèixer les seves novetats en el marc del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei. La nova editorial Males Herbes presenta Bressol de gat, i Quarentena Ediciones fa el mateix amb el llibre Más de 200 películas que no deberías ver antes de morir.

Encara que el festival que se celebra a Molins de Rei està dedicat al cinema de terror, també hi ha altres expressions artístiques que tenen cabuda en el marc del festival. La literatura hi té un lloc destacat, amb el concurs de microrelats de terror i gore, i també fa acte de presència amb la presentació de llibres durant la setmana del festival. El dia de Tots Sants van presentar les seves novetats les editorials Males Herbes i Quarentena ediciones, dues editorials que no es dediquen específicament al gènere de terror però que s’hi aproximen.

Ramon Mas va parlar del primer llibre que ha tret l'editorial: "Bressol de gat" // Jordi Julià

Ramon Mas va parlar del primer llibre que ha tret l’editorial: Bressol de gat // Jordi Julià

En el cas de Males Herbes la presentació era doble: d’ells mateixos com a editorial i del primer llibre que treuen a la venda, Bressol de gat. Aquesta editorial de recent creació és un salt endavant de la revista Les Males Herbes, una revista de relats fantàstics i de terror que “de moment està funcionant molt bé”, segons Pau Clemente, un dels creadors de la revista. Aquest èxit va ser el que els va impulsar a crear una editorial centrada en la literatura no realista, uns gèneres que Ricard Planas assegura que “fins ara han tingut molt poca repercussió en català”, malgrat que “hi ha hagut diversos escriptors catalans al llarg del segle XX que escriuen el gènere de terror i fantàstic”.

Planas va explicar durant l’acte de presentació que per “omplir aquest buit tan gran”, la nova editorial Males Herbes publicarà llibres d’aquests gèneres cobrint tres fronts: autors catalans que no van tenir ressò en el seu moment, autors catalans actuals, i traducció per primera vegada al català de grans obres universals. La primera publicació que han tret a la venda és Bressol de gat, de Kurt Vonnegut, en què un periodista que investiga sobre la bomba d’Hiroshima acaba en una illa en què impera la falsa religió del ‘bokononisme’.

Pau Clemente, Ricard Planas i Ramon Mas, a la presentació de l'editorial Males Herbes que es va fer al restaurant La Peni // Jordi Julià

Pau Clemente, Ricard Planas i Ramon Mas, a la presentació de l’editorial Males Herbes que es va fer al restaurant La Peni // Jordi Julià

Una editorial tocada per la crisi

El llibre "Más de 200 películas que no deberías ver antes de morir" havia de ser presentat pels seus autors, però no hi van poder assisir // Jordi Julià

El llibre Más de 200 películas que no deberías ver antes de morir havia de ser presentat pels seus autors, però no hi van poder assistir // Jordi Julià

A diferència de Males Herbes, Quarentena Ediciones no està especialitzada en els gèneres fantàstic i de terror, sinó en llibres de música i de cinema. Tal com va explicar Pere Homs, responsable de l’editorial, aquesta tampoc acaba de començar:  ja fa 18 anys que està en marxa, tot i que ha anat canviant de nom i de format. De la revista musical que era en un principi, amb el nom “Pack de so”, es va anar passant per diverses etapes, com la de revista cultural, editorial de llibres de música, editorial de còmics, i finalment, editorial de llibres de música i de cinema. Homs va remarcar: “Som petits, però hem esdevingut una referència en llibres de música”. Tot i això, la crisi els està afectant de ple: “d’un llibre que va tenir la màxima difusió, sortint al Telenotícies i a Informe Semanal, només en vam vendre 4.000 exemplars”, va lamentar Homs.

La relació que guarda Quarentena Ediciones amb el terror és la recent publicació d’un llibre sobre cinema de terror: Más de 200 películas que no deberías ver antes de morir, d’Ángel Ferris i Núria Fontanet. Aquest és “un llibre de pel·lícules de terror extrem”, segons va explicar Pere Homs. Els autors havien de presentar el seu llibre al festival, però finalment no hi van poder assistir.

Pere Homs va presentar "Quarentena Ediciones" // Jordi Julià

Pere Homs va presentar “Quarentena Ediciones” // Jordi Julià

A més d’aquests dos llibres i aquestes dues editorials, el XXI Festival de Cine de Terror de Molins de Rei també ha acollit la presentació d’un altre llibre.  Es tracta de Monstruos eléctricos, de Luis Rueda i Pau Roig, un llibre que en aquest cas està plenament vinculat a la temàtica del festival: el llibre repassa molts dels tòpics associats a les produccions de terror de la productora de cine Universal.  La presentació es va dur a terme dissabte, just abans de començar les 12 hores de cine de terror.

Viu Molins de Rei sorteja, en col·laboració amb l’editorial Males Herbes, un exemplar del llibre Bressol de gat i de l’últim número de la revista Les Males Herbes

 

Recomanacions personalitzades