Molins de Rei es declara moralment “territori català lliure i sobirà”

La moció presentada per Esquerres, Iniciativa i CUP s’aprova amb el suport de CiU, l’abstenció del PSC -que es posiciona a favor del dret a decidir- i el vot en contra del PP. La sala de plens s’omple de ciutadans que volien veure in situ com s’aprovava la simbòlica moció.

La sala de plens es va omplir per veure com s’aprovava la moció // Jose Polo

Molins de Rei s’ha declarat moralment com a territori “català lliure i sobirà” al ple municipal del mes d’0ctubre amb 15 dels 21 regidors votant a favor. Només el regidor popular ha votat en contra. La moció, impulsada per Esquerres per Molins de Rei i presentada conjuntament amb la CUP i Iniciativa per Molins de Rei, proposa, a més de la declaració moral, instar a les institucions dels Països Catalans a iniciar el procés de declaració de independència i convocar un referèndum d’autodeterminació abans de 2014, declarar els dies 12 d’octubre i 6 de desembre com a laborables i la suspensió de qualsevol sentència en contra de la llengua catalana.

Segons es recull al text defensat pel portaveu d’Esquerres, Jordi Romeu, la moció s’ha presentat “per la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns i veïnes de Molins de Rei i, per extensió, de tot el poble de Catalunya i dels Països Catalans com a conseqüència de la seva pertinença als estats espanyol i francès”. Amb la moció es considera que “davant d’aquest context crític que viu el país cal actuar amb fermesa, generant un clima de confiança per donar resposta al clam unànime a favor de la independència de Catalunya que van fer seu el milió i mig llarg de manifestants que ompliren els carrers del centre de Barcelona el passat 11 de setembre”.

El regidor de la CUP Albert Bortran va defensar “que la tensió política sobre la independència també s’ha de mantenir des del món local com es va fer amb la consulta per la independència” i Sergi Conde, d’Iniciativa per Molins de Rei, va afirmar que “el camí que ja hem iniciat segur que arribarà a bon port”. D’aquesta manera, el tres partits que presentaven la moció posaven els seus punt en comú per afavorir que la moció fos aprovada.

El PSC s’absté i el PP acusa la moció d'”il·legal”

Després de l’aprovació d’aquesta moció la sala va quedar gairebé buida // Jose Polo

Malgrat que CiU no era un dels partits que presentava la moció, la formació nacionalista va decidir votar-hi a favor. El portaveu i primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va argumentar el seu vot basant-se en “el moment històric que viu el país després de la manifestació de l’11 de setembre” i va animar a la unitat de les forces nacionalistes.

Per la seva banda, el PSC  va manifestar a través de la seva portaveu, Anna Cantudo, que “tant a Molins de Rei com a Catalunya hi han altres veus que aposten per crear ponts i no posar fronteres”. Cantudo es va preguntar si “seguiran l’euro per recepta o les retallades en educació” en el cas d’una hipotètica independència de Catalunya. En el seu discurs Cantudo es va mostrar partidària a fer un referèndum sobre l’autodeterminació del poble català: “Aquesta consulta s’ha de fer, però hem de trobar una manera de fer-la legal”. Segons la regidora socialista, la consulta ha de reflectir totes les veus i “també la veu dels socialistes que apostem per un model federalista”. El PSC va argumentar la seva abstenció explicant que no estan “ni del costat dels que destrueixen des de dins ni dels que destrueixen des de fora, volem tendir ponts, i per això ens abstenim”, va cloure Cantudo. L’alcalde de la vila, el també socialista Xavi Paz, va defensar en una breu intervenció el discurs que ha explicat en més d’una ocasió últimament.  “Els catalans tenen el dret a decidir quin país volem” va concloure amb naturalitat.

El Partit Popular va votar en contra i el seu únic regidor, Emilio Ramos, va defensar el seu posicionament assegurant que la moció “va en contra de l’article 2 de la Constitució Espanyola”. Ramos, que en algun moment va valorar la possibilitat de reformar la Constitució en el seu discurs, va afirmar que li agradaria que li expliquessin “què hi ha després de l’independència?”. El regidor del PP a Molins de Rei va plantejar: “A mi potser m’interessa ser independent, però vull saber si viuré millor o no”.

Recomanacions personalitzades