Tots els partits rebutgen l’augment de les tarifes d’Aigües Ter Llobregat

Tots els partits van rebutjar al ple de setembre l’augment del 70% de les tarifes d’Aigües Ter Llobregat, tot i l’abstenció d’ICV. Els canvis van ser comunicats a l’agost, i atès que no se’n va assabentar fins més tard,  el consistori va demanar una moratòria al període d’al·legacions.

La moció es va aprovar al Ple municipal del dia 20 de setembre // David Guerrero

El ple municipal del mes de setembre de Molins de Rei va comptar amb el consens de tots els partits en una mateixa direcció: el rebuig a l’augment en un 70% de les tarifes de l’aigua que l’empresa pública Aigües Ter Llobregat proporciona a Molins de Rei. Tot i que aquesta mesura afectaria poc a Molins de Rei, perquè s’autoabasteix en un 90% a través d’aigües freàtiques, tots els partits estan en contra tant en el fet que es pugi un 70% la tarifa de l’aigua com en que es modifiqui el reglament de servei de l’empresa pública, i especialment en la manera com tots aquests canvis es van comunicar a l’Ajuntament.

Els canvis a Aigües Ter Llobregat (ATLL), aprovats al seu consell d’administració el 25 de juliol, es van comunicar a tots els ajuntaments als quals l’empresa dóna servei el dia 6 d’agost. La regidora d’Obres i Llicències, Mònica Santamans (CiU), va assegurar durant el ple de setembre que “durant el mes d’agost no està al 100% tècnicament cap ajuntament”, i va recordar que aquesta inactivitat “es contempla jurídicament”. És per això que l’equip de govern (PSC i CiU) i Esquerres per Molins de Rei van presentar una moció al ple municipal demanant una moratòria al període d’al·legacions tant a la pujada de tarifes com a la modificació del reglament de servei. La moció incloïa també “sol·licitar que es reconsideri l’increment de les tarifes”, així com “la forma d’aplicar-lo”.

Iniciativa, crítica amb l’Ajuntament

ATLL proporciona un 10% de l’aigua consumida a Molins de Rei

Tots els partits polítics amb representació al ple municipal van mostrar-se d’acord amb la moció, tot i que ICV s’hi va abstenir. Ivan Arcas va criticar que no s’haguessin fet les al·legacions des de l’Ajuntament en el seu moment qualificant-ho de “poc seriós”, tenint en compte que “a través d’entitats municipalistes molts ajuntaments van poder fer al·legacions”, i va reblar la crítica sentenciant que “només calia llegir algun correu electrònic”.

L’exalcalde de Molins de Rei també va retreure a l’actual govern municipal que demani un període d’al·legacions “quan aquest Ajuntament ha incomplert alguns processos d’exposició i participació al públic”. A més a més, va retreure que “a l’inventari d’ATLL s’hi ha inclòs un dipòsit municipal que pertany a l’Ajuntament”, cosa que va negar la convergent Mònica Santamans.

A més de les discrepàncies d’ICV, també n’hi va haver de la CUP, que va demanar la modificació d’un punt per votar a favor de la moció. El regidor Roger Castillo va relacionar l’augment de la tarifa amb la privatització d’ATLL impulsada per la Generalitat -que ja va ser reprovada pel ple municipal el passat mes d’abril– i va assegurar que quan ja s’hagi fet efectiva, “un increment del 70% serà ben poca cosa comparat amb el 150 o 200% a què es preveu arribar el proper any”. És per aquest motiu que va demanar a l’Ajuntament que sigui “molt contundent”, i va fer que la moció parlés de “retirar” i no de “reconsiderar” l’augment de les tarifes.

També Esquerres i ICV van explicitar el seu rebuig a la privatització d’Aigües Ter Llobregat, mentre que la convergent Mònica Santamans va defensar-la parlant d’“externalització del servei”, recordant que “a Molins de Rei ja tenim el servei de l’aigua externalitzat per 25 anys i a ningú li sembla estrany”.

Recomanacions personalitzades