La CUP debat a Molins de Rei si fa el pas a la política nacional

Si la CUP fa aquest dissabte un pas històric, Molins de Rei en serà l’escenari: des de les deu del matí la formació de l’esquerra independentista celebra a la ciutat l’assemblea en què decidirà si es presenta a les eleccions catalanes del 25N. Si ho fa, però, no hi haurà presència molinenca al capdavant d’una llista que encapçalaran, probablement, militants de Barcelona, Vic, Mataró i Vilanova i un independent.

Mig miler de militants de la CUP s’han aplegat a Molins de Rei // Bertran Cazorla

Esprint final després d’una forta premuda a l’accelerador: així es pot resumir el pas que la CUP debat si fer aquest dissabte a Molins de Rei, una de les ciutats de l’àrea metropolitana on la formació té més pes perquè encapçala l’oposició amb quatre regidors després de multiplicar per quatre la seva representació a les passades eleccions locals. L’èxit en aquests darrers comicis no només va ser molinenc: a molts municipis de Catalunya, la CUP va multiplicar els seus regidors.

Això va acabar d’accelerar un procés de reflexió que madurava lentament, i que el regidor i historiador molinenc Albert Botran ha explicat recentment en el seu llibre que recull la història de les CUP, nascudes i desenvolupades fins ara en l’àmbit municipal: el març, en una assemblea a Reus, la formació va obrir la porta a fer el salt supramunicipal.

Va endegar un debat que s’havia de resoldre el 2013 com a molt d’hora  però l’avançament de les eleccions anunciat per Artur Mas ha precipitat el procés. Des de l’anunci la CUP ha celebrat reunions arreu de Catalunya. També en va fer una a Molins de Rei el passat dilluns.

Com a la de Molins de Rei, a la majoria d’aquestes assemblees el resultat de les deliberacions ha estat un “sí” clar a presentar-se a les eleccions condicionat, amb tot, a molts “peròs”. Per tant, és probable que aquest sigui el resultat de la deliberació final d’aquest dissabte al teatre del Foment Cultural i Artístic. De fet, la CUP de la vila ja ha fet una crida a través de Facebook perquè els ciutadans s’apropin a signar avals per a la possible candidatura al Foment durant el matí i a la plaça del Molí durant el migdia.

Si arriba el “sí”, però, també hauran d’arribar moltes altres decisions per acabar de perfilar la candidatura. Per exemple: el calendari triat ja descarta cap coalició amb altres forces polítiques, perquè el termini per registrar-les ja ha expirat. La CUP descarta així les ofertes llençades des d’EUiA, i també les crides a fer una ‘Syriza’, és a dir una coalició de forces de l’esquerra alternativa catalana.

I, malgrat que la CUP sol rebutjar els personalismes, aquest dissabte també haurà de resoldre la confecció de les llistes. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, a la proposta que hi ha sobre la taula no figura cap molinenc en llocs destacats de la llista que la CUP podria presentar a la demarcació de Barcelona. Són dues dones i tres homes.

Sí que hi figuren, en canvi, la regidora de Vic Georgina Rieradevall, el regidor de Mataró Xavier Safont i el regidor de Vilanova Quim Arrufat. També Isabel Vallet, militant de Barcelona que va figurar a la llista a les darreres eleccions en aquesta ciutat, tot i que en aquest cas no es tracta de qui la va encapçalar, Xavier Monge. Completa la llista dels cinc primers un candidat que, malgrat que també va ocupar un lloc a la llista de Barcelona en els passats comicis locals, és independent. Es tracta del periodista barceloní David Fernàndez. Fernàndez és un veterà dels moviments socials del barri de Gràcia amb certa vinculació al Baix Llobregat: es va implicar en la campanya contra Eurovegas aquest estiu passat, quan la comissió del carrer Sant Pere Màrtir, en la qual participa, va decidir aprofitar les Festes de Gràcia per reivindicar l’oposició al projecte.

Recomanacions personalitzades