La CUP decideix a Molins de Rei presentar-se a les eleccions al Parlament

La CUP ha fet un pas històric i ha decidit presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya en una assemblea feta a Molins de Rei. Es confirma que no hi haurà representació molinenca a les llistes. El periodista David Fernàndez encapçala la llista de Barcelona. 

El Foment s’ha omplert per a l’esdeveniment // CUP

El Foment Cultural i Artístic ha protagonitzat aquest dissabte una imatge per als llibres d’història  l’assemblea nacional de la CUP que hi tenia lloc des de les deu del matí ha aprovat fer el salt a la política supramunicipal: la formació es presentarà a les eleccions del proper 25 de novembre.

I ho farà amb quatre llistes encapçalades per l’independent David Fernàndez a Barcelona, Lluc Salellas a Girona, Antonieta Jané a Lleida i Jordi Martí a Tarragona. Tal i com ha avançat Viu Molins de Rei, acompanyaran a Fernàndez a la llista els actuals regidors de Vic Georgina Rieradevall i a Vilanova i la Geltrú Quim Arrufat. En quart lloc concorrerà Isabel Vallet, militant gracienca originària de València, i en cinquè el regidor mataroní Xavier Safont. No hi haurà, doncs, presència molinenca en els primers llocs de la candidatura.

Tant el candidat gironí com el barceloní són periodistes. David Fernàndez ho és a la Directa. A més, és un veterà activista als moviments socials graciencs. A les darreres eleccions municipals, ja va concórrer com a independent a la llista de la CUP a Barcelona.

El número 1 de la llista, David Fernàndez, és periodista i activista social. Col·labora amb el setmanari La Directa i ha estat implicat en la lluita contra Eurovegas entre altres moviments

La decisió de presentar-se a les eleccions catalanes ha estat presa ràpidament i no ha requerit llargs debats tot i la presència de 650 persones, entre elles els 500 militants amb dret a vot. De fet, ha culminat d’aquesta forma una sèrie d’assemblees que la CUP havia organitzat en els darrers dies arreu de Catalunya  i en la qual gran part del miler de persones que, segons l’organització, hi van participar, es van decantar per fer el pas. Gran part de l’assemblea s’ha dedicat, doncs, a debatre i aprovar les línies programàtiques i estratègiques amb què la CUP acudirà als comicis així com les llistes. Un cop aprovades s’ha procedit a votar si es fa el salt. La votació s’ha fet sense que pràcticament hi hagués debat previ.

Amb aquesta decisió la CUP culmina el debat sobre la conveniència de fer el salt a la política catalana que va esperonar l’èxit aconseguit a les darreres eleccions municipals, on la formació va multiplicar el seu nombre de regidors no només a Molins de Rei, on va passar d’un a quatre i va esdevenir líder de l’oposició, sinó també a d’altres poblacions.

El març d’enguany, a Reus, l’assemblea del partit va obrir la porta a presentar-se al Parlament, però no preveia tancar el debat fins el proper 2013. L’anunci d’Artur Mas d’avançar les eleccions ha precipitat el debat, i la CUP ha premut l’accelerador.

Fernàndez, Salellas, Jané i Martí a la recepció del Foment Cultural i Artístic // Bertran Cazorla

Reivindicar els Països Catalans i nacionalitzar la banca 

‘CUP-alternativa d’Esquerres’, serà el nom oficial de la candidatura, que mirarà de sumar més independents, com Fernàndez, i també “altres partits d’esquerra”, segons ha explicat un cop acabada l’assemblea el regidor molinenc i membre del secretariat nacional Albert Botran. Botran ha indicat que les negociacions amb aquestes forces són obertes i, per tant, encara no ha avançat cap aliança. Per ara ha transcendit que l’activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Ada Colau ha descartat formar part de les llistes.

De moment la CUP ja té esbossades les llistes i també 18 punts que marcaran les línies generals del seu programa, així com les línies d’actuació que seguiran els eventuals diputats. Entre aquestes línies, a banda de la petició de la independència, ressalta la reivindicació dels Països Catalans en un moment en què el debat sobiranista se centra en el Principat. També aspectes econòmics com la proposta de nacionalitzar la banca o la demanda d’una renda bàsica universal. “Volem que la independència serveixi per a la transformació social”, tot “redistribuint la riquesa i el treball”, ha resumit Botran. En l’apartat de defensa del territori, destaca la postura a favor d’una moratòria urbanística i, també, l’aposta de “desnuclearitzar” Catalunya, és a dir tancar Ascó i Vandellòs.

Botran ha indicat que la primera barrera que hauran de superar els militants de la formació per accedir al Parlament és reunir els aproximadament 5.000 avals que ha de presentar una candidatura com la seva. Aquest dissabte ja n’han estat recollint a Molins de Rei, i Botran s’ha mostrat confiat en poder reunir els que falten, tot assenyalant que la concurrència a l’assemblea de Molins de Rei, molt alta, demostra que la formació està bolcada.

La barrera clau que haurà de superar un partit que en les passades eleccions locals va aplegar 65.376 vots (més de tres cops la població de Molins de Rei), però, és la d’assolir el 3% de vots necessaris per optar a un escó. “L’objectiu no és aconseguir una força concreta”, ha declarat Botran, sense especificar més.

Aquests vots van demostrar, segons el candidat Fernàndez “que hi havia una indignació nacional i social”. Fernàndez ha parlat del “frau de l’Estatut que va ser una autèntica presa de pèl a la sobirania popular” i del “frau de la Transició” per afirmar que la CUP vol “ser la veu d’un sector exclòs” .

 • joan güell

  Ara hauran de currar…

  • Andreu

   Vols dir "currar" com "curren" tots els partits del Parlament actual.
   Espero que no.

   • joan güell

    Vull dir, treballar, prendre decisions, mullar-se… Fer d'oposició és molt còmode: permanentment instal·lats en la queixa!

    • Andreu

     Sempre amb els tòpics.
     Molts teniu la manía de barrejar Molins amb la Generalitat.
     Segons tu oposició=no currar, per tant si dius que hauran de currar, mullar-se, desicions etc.. que vols dir? Que guanyarà la CUP? La ràbia o el que sigui es tan, que no saps ben bé, el perqué ni contra que dispares.
     Imagina't que tothom basés el seu vot, com ho fas tu. Per exemple com que CIU Molins és lamentable com actua i no cal dir els seus polítics, doncs no votem al Mas.
     Jo crec que no va per aqui. I com que el PSC de Navarro i companyia no saben ni com és diuen i estan "instalats" en la queixa (si és que saben de que es queixen) doncs no votem al Xavi Paz.
     De debó, aquesta ràbia perquè si, a vegades fa perdre el prisma.
     I el que realment és còmode és el que feu alguns aqui al Viu Molins de rei.
     Aixó si que és està "instalat" en la queixa.

 • Jordi Benet

  Tot i que no tinc clar el meu vot, crec que la CUP ha fet bé, tot i que igual que a la resta de partits els esdeveniments els han precipitat les coses.
  Hi haurà gent que dirà que el vot independentista s'atomitza, però segur que són els mateixos que demanàvem a la CUP valor per presentar-se.
  El que està clar és que ara tothom pot triar entre moltes opcions.
  I Convergència guanyarà segur ampliament, però no per demèrit o culpa de les forces independentistes.
  Sinó per que la societat catalana és així. I punt.
  Felicitats a la CUP i me n'alegro de que hi hagin almenys 5 forçes de 8 (en algunes comunitats només pots triar 2 partits) que representin la ruptura amb España.

  • Teresa

   Benet : Pues…. Si los de la CUP tienen que trabajar en el parlamento catalán lo mismo que trabajan el los plenos municipales de Molins de Rei , que no hacen nada, nada de nada de oposición coherente, vamos listos. Un voto a la CUP = Voto nulo

   • Keyser Sozé

    Benet, millor vota al PP o ciutadans, com la senyoreta Teresa, això si que és un vot útil, no?

    • Teresa

     Soze : Lo que yo vaya a votar o no , es de mi incumbencia, y estoy harta de tanto adivino camuflado.
     En las próximas elecciones autonómicas , independientemente de credos y religiones de cada cual , hay que votar CIU , no por la gestión municipal que ejerce CIU-Molins en Molins de Rei que, excepto cobrar puntualmente sus sustanciosos sueldos cada mes, no hacen nada y eso es deplorable, sino por la valentia del Sr. Mas al proclamar la independéncia. La atomización de la izquierda que pretede la CUP con su candicatura es también deplorable, ya que como en los municipios que tienen representación no hacen nada , nada de nada.

 • Andreu

  Ja que ICV i ERC van decidides a ocupar el buit del PSC (en tots els sentits) i SI no sabem on va, doncs hi haurà gent que és decanti per la CUP. També hi ha moltes poblacions on no s'hi ha pogut presentar i potser la gent els vota.
  És l'única garantia d'alternativa social a tots els actuals.
  Però aixó no vol dir que no tingui mancances. Ni tot és blanc ni tot és negre.

 • Pingback: La CUP prepara una campanya electoral de baix cost | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Miquel Martínez: La CUP, des de viles i ciutats cap al Parlament de Catalunya | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La CUP fa una crida a la independència com a "eina de transformació social" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'Anuari dels silencis mediàtics 2012 es presenta en un sopar tertúlia | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Artur Mas llença a Molins de Rei l'oferta d'una llista conjunta amb les entitats sobiranistes pel 27 de setembre | Viu Molins de Rei()