L’energia dels esplais dóna el tret de sortida a la Festa Major

Els esplais l’Agrupa, Clariana i MIB protagonitzen el pregó de la Festa Major 2012 posant de manifest la importància de l’educació en el lleure. Alguns problemes organitzatius fan que el pregó no sigui perfecte. Els pregoners es queixen de la manca de previsió de l’Ajuntament de Molins de Rei. 

Els Matossers no van faltar al pregó // Jose Polo

Ells fan de Molins de Rei una vila més justa. Ho fan ensenyant als joves a partir de l’educació en el lleure valors com el de la il·lusió, la confiança, la igualtat o el respecte. Els esplais de la vila lluiten de manera altruista dia a dia per construir un món més just i, aprofitant el seu aniversari, es van convertir en uns dels protagonistes de la Festa Major 2012  realitzant el seu pregó.

L’esplai l’Agrupa, l’esplai Clariana i l’esplai MIB van intentar plasmar en un escenari tots els valors que transmeten dia a dia amb la seva feina. I el cert és que tot no va ser perfecte. La manca de sincronització en algunes ocasions i algun problema tècnic van fer que la tasca dels esplais no acabés de lluir del tot. Alguns dels pregoners han explicat a Viu Molins de Rei  que la regidoria de Cultura (CiU) ha actuat amb una certa manca de previsió avisant als esplais amb un marge de temps curt per preparar un esdeveniment d’aquestes característiques.

El pregó va començar amb un corre-cuita on la sang del poble, les entitats, no van faltar a l’ocasió. El Camell, el Cuc, els Gegants, els Matossers, l’Entxuscat i el grup de percussió Baketomba van fer que els minuts previs a l’hora marcada per a l’inici del pregó es convertissin en un moments d’agradable espera.

Els esplais van transmetre els valors de l’educació en el lleure en una nit que recordaran // Jose Polo

Amb uns minuts de retard va començar l’acte presentat pel cap de programes de Ràdio Molins de Rei, Oriol Romeu. El primer dels esplais en pujar a l’escenari va ser el MIB, que enguany fa el seu 40è aniversari. Tots els pregoners van simular una conversa amb en Miquel, un dels gegants de Molins de Rei, qui els anava preguntant per les seves aventures. Diferents membres de l’entitat es van posar davant del micròfon per explicar que a l’educació en el lleure sempre “dediquem el nostre temps, esforç i energies perquè terceres persones se’n beneficiïn, sense pensar en l’interès propi”. Els membres del MIB van explicar, un per un, el paper que juguen totes les peces de l’educació en el lleure, des dels pares fins als monitors.

El segon pregoner va ser l’esplai Clariana, adreçat a discapacitats mentals adults, i que enguany també ha fet el seu 40è aniversari. En aquest cas el portaveu va ser el coordinador, Jordi Mayals. Des del Clariana van recordar que porten “40 anys lluitant contra prejudicis i estigmes”. L’esplai Clariana també va aprofitar per donar a conèixer els problemes econòmics que travessen: “a nosaltres les retallades ens han afectat més, ens han retallat un 35% i possiblement l’any vinent arribin al 50%”, va lamentar Mayals.

Per segon any consecutiu el pregó està protagonitzat per les entitats // Jose Polo

I l’espectacle va finalitzar amb la intervenció de l’esplai l’Agrupa, que enguany fa el seu 30è aniversari. La seva entrada a l’escenari va ser molt animada de la mà de la cançó “l’Energia de l’esplai” del grup d’animació Ambäukatunàbia. Diferents monitors de l’entitat van reivindicar el paper de l’educació en el lleure on “es formen persones amb esperit crític”.

El pregó a càrrec de les entitats de lleure locals es va fer davant una plaça de la Vila plena. Abans de que els protagonistes de la nit prenguessin la paraula, va ser el torn dels discursos polítics. “Hem d’aprendre de la feina i els valors que transmeten els esplais”,  va dir el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, agraint als pregoners d’enguany la seva tasca. Després va tenir unes paraules de record per als afectats de la riuada de 1962 i va justificar el pressupost auster d’aquesta Festa Major explicant que el govern municipal té com a prioritat “preservar l’estat del benestar en un context de crisi intentant que la salut i l’educació no quedin afectades”. Va ser llavors quan un petit grup de persones van xiular Casals recordant-li les retallades fetes per la Generalitat de Catalunya. Si bé els xiulets van ser minoritaris es van fer escoltar a la plaça de la Vila.

Per la seva banda, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, va començar la intervenció recordant també la fatídica riuada d’ara fa 50 anys: “la força de la gent va ser més gran que la de l’aigua”, va dir Paz. Per a l’alcalde socialista, la Festa Major “ha de servir per oblidar-nos durant uns dies de les males notícies i trobar un espai comú on retrobar-nos amb els veïns i gaudir de la festa”. Xavi Paz, que viu la seva segona i de moment última Festa Major com a alcalde, va finalitzar el seu discurs parlant sobre la situació de Catalunya afirmant que “els catalans hem de decidir quin país volem ser”.

Recomanacions personalitzades