La Fira Stocks baixa en vendes però es manté en visitants

La fira que fa sortir al carrer als comerços molinencs ha baixat en vendes, coincidint amb el canvi de data de la fira. Tot i això, els molinencs no han deixat d’apropar-se a la plaça del Molí per trobar gangues a fins al 80% de descompte i gaudir d’una versió reduïda de la Candelera.

A la fira s’hi podien trobar parades ben diverses: d’alimentació, de serveis, de jardineria o de roba // Jordi Julià

La imatge de la plaça del Molí durant tot el dissabte 22 de setembre feia venir a la memòria la Fira de la Candelera. Tot i que en versió molt reduïda, tant en parades com en afluència de públic, el concepte era el mateix: passejar-se pel carrer observant l’exposició de diferents comerciants, parar-se en algunes parades i, fins i tot, comprar-hi. És justament aquesta la queixa dels comerciants consultats per Viu Molins de Rei. “Hi ha hagut molta gent mirant, però poca comprant” era una afirmació que coincidien a fer els comerciants en acabar la jornada.

A diferència de la Fira de la Candelera, una bona part de les parades les formaven comerciants locals, que portaven al carrer una part dels seus productes. En el cas dels que tenen excedents d’estocs -bàsicament, de roba-, la fira servia per fer una última rematada final i donar sortida a les peces excedents que no s’han arribat a vendre. Segons els comerciants els descomptes arribaven fins al 80% en algunes peces concretes tot i que el més freqüent eren reduccions d’un 50% del preu.

Una parada habitual del mercat municipal es reinventava oferint un tast de vins // Jordi Julià

Malgrat aquests descomptes “agressius” -en paraules d’una dependenta-, les vendes d’aquest any han estat molt baixes en comparació amb l’edició de la Fira Stocks de l’any passat, en què els botiguers asseguraven haver tingut molt bones xifres de vendes. La diferència respecte l’any passat és que mentre que llavors es va fer l’1 d’octubre, enguany la fira s’ha avançat al 22 de setembre perquè el dissabte següent coincideix amb Sant Miquel, dia en què tradicionalment es concentren moltes activitats. Des d’una botiga de roba asseguraven que haurien preferit fer-ho el primer dissabte d’octubre o el mateix 29 de setembre, “encara que sigui festiu”, perquè consideraven que “com que la gent cobra els últims dies de mes els hauria estat més fàcil comprar”. De cara a l’any vinent la situació es podria tornar a repetir, perquè el festiu de Sant Miquel s’ha traslladat al dissabte 28.

Parades de tot tipus

Tot i que l’objectiu pretès de la Fira Stocks és liquidar els estocs de les botigues locals, el cert és que hi havia un bon nombre de parades d’alimentació, algunes parades comercials d’establiments de serveis, i d’altres de diverses com, per exemple, de jardineria. Fins i tot algunes d’elles no eren parades de comerços locals, sinó que eren parades vingudes de diferents punts de Catalunya i d’Espanya, tal com passa a la Fira de la Candelera. Aquesta fira l’organitza la Unió de Botiguers de Molins de Rei, de manera similar a com es fa a moltes altres poblacions, i enguany ha arribat a la cinquena edició.

Algunes de les parades venien de fora de Molins de Rei // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades