Arriba una Festa Major marcada per l’austeritat

L’Ajuntament redueix un 15% el pressupost de la Festa Major de Sant Miquel. Els seus responsables asseguren que “l’esforç de contenció no afecta la qualitat de la festa”. Enguany no hi haurà castell de focs artificials i la cursa s’avança al cap de setmana previ.

L’alcalde, Xavi Paz, i el regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, van ser els responsables de presentar la Festa Major 2012 // Elisenda Colell

El context de crisi ha portat a l’equip de govern a replantejar-se el programa de la Festa Major. La reducció de la despesa ha estat d’un 15% respecte l’any passat, i aproximadament d’un 30%  si es compara amb el pressupost del 2009. Des de l’Ajuntament es justifica aquest fet amb el “difícil context de crisi i retallades” i destaquen que es fa per prioritzar la despesa en sectors com l’ensenyament, els serveis socials o l’ocupació. “La Festa Major batega al ritme de la gent i no pot ser aliena al context que estem vivint”, assegura l’alcalde, Xavi Paz.

Així ho van explicar a la sala d’actes de la Federació Obrera, on l’alcalde i el regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, van presentar la Festa Major d’enguany. Casals assumeix que els canvis pressupostaris no afecten la qualitat. No obstant, admet que la festa flaqueja a nivell logístic: la tradicional carpa de la plaça de la Llibertat aquest any només cobrirà l’escenari. “Si plou, ens mullarem”, reconeix el tinent d’alcalde.

En quant a espectacles i activitats, n’hi ha al voltant d’unes 70 però el canvi més significatiu amb l’edició de l’any passat és la supressió del castell de focs de diumenge a la nit, una de les coses que més èxit va tenir. Aquest cop, el cercavila de gegants posarà el punt i final a Sant Miquel, amb els tres petards que, abans, simbolitzaven la fi de l’espectacle pirotècnic.

Sembla ser doncs, que aquest any l’únic rastre dels focs d’artifici serà visible al cartell. Tal i com explicà el seu creador, Josep Maria Margarit, ha buscat l’impacte “a través d’una mandala de confeti que emula una gran explosió”. Segons el dissenyador responsable del cartell, aquest pot recordar “a l’esclat emotiu que significa per nosaltres la Festa Major, la pinya dels castellers o un petard”.

Reptes i novetats entre l’austeritat

Josep Maria Margarit és l'autor del cartell de la Festa Major de Sant Miquel 2012 // Ajuntament de Molins de Rei

Josep Maria Margarit és l’autor del cartell de la Festa Major de Sant Miquel 2012 // Ajuntament de Molins de Rei

El regidor de Cultura, durant la presentació, es va mostrar orgullós per la feina feta amb la programació tenint en compte les mesures d’austeritat que s’han hagut d’aplicar. Casals va agraïr l’esforç tant de l’equip, com de les diferents comissions i patrocinadors, però sobretot a les entitats: “Tenim molta força que demostrem durant tot l’any, i la gran explosió d’aquesta vida associativa, cultural i cívica de la nostra vila s’ocasiona per la Festa Major de Sant Miquel”.  Així, la participació serà un element comú a la vila des del dia 27 al 30 de setembre.

Un dels reptes d’aquest any a nivell de programació és la necessitat de canviar actes del dia de Sant Miquel pròpiament dit -29 de setembre- per tal d’aglutinar actes al caure en cap de setmana. Es mantenen les matines del camell, la Trobada de Gegants i el corre-cuita del camell, però s’han vist obligats a traslladar la cursa de Sant Miquel a una setmana abans i així donar-li major protagonisme. Pel que fa als concerts, es manté l’ordre del concurs Empalmat a la nit del divendres 28 de setembre. Dissabte serà el torn del conjunt “Quatre Barres”, vinculat amb el musical “Cop de Rock”.

També cal marcar especial atenció al debut de la colla de diables infantils,  l’exposició del desè aniversari de la colla castellera dels Matossers a Ca n’Ametller, l’aniversari de Metal Defenders o la presentació del llibre de la Federació Obrera, entre d’altres. La qualitat teatral es mantindrà de la mà de la companyia Filagarsa amb “Nadal a Halloween”. Al Foment Cultural i Artístic i la Peni es podran veure personatges de la talla de Joan Pera o Maria del Mar Bonet, en aquest darrer cas el cap de setmana previ a la Festa Major.

Més barris i menys música

Un dels objectius que, segons el regidor de Cultura, es plantejava  enguany era la necessitat d’apropar a tots els punts del municipi la festa. “Hem aconseguit estendre els actes de la festa a més barris”, va remarcar l’alcalde, Xavi Paz, fent especial referència a la cursa de Sant Miquel. En l’edició d’aquest 2012, la cursa de 10 quilòmetres serà de pagament.  “S’ha elaborat un nou recorregut on s’inclouen els diferents barris de la vila”, destaca Xavi Paz. Al mateix temps, els participants rebran una samarreta tècnica i disposaran de diversos serveis. La cursa mini i la popular continuaran sent gratuïtes.

Tampoc faltarà la polèmica. L’Ajuntament ha prohibit a les barres de la plaça de la Llibertat que posin música. Des de l’Ajuntament es considera una falta de respecte pels veïns i pels grups que són a l’escenari. “Sabem que alguns ho han fet de manera reiterada però qui no ho compleixi aquest any tindrà conseqüències”, va advertir Casals.

Pregó a càrrec dels esplais

Laia Pardo (esplai MIB) i Maria Busquets (esplai l'Agrupa) van representar els pregoners d'aquesta edició // Elisenda Colell

Laia Pardo (esplai MIB) i Maria Busquets (esplai l’Agrupa) van representar els pregoners d’aquesta edició // Elisenda Colell

Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Major, membres de l’esplai MIB i l’esplai Agrupa van agrair al consistori l’oportunitat que se’ls ha brindat per ser els pregoners de la festa, tot i que no van voler desvetllar cap secret del que faran la nit del dijous 27 de setembre. Amb l’elecció dels esplais com a pregoners, es consolida el format que estrenaven l’any passat els  Amics del Camell. Els escollits han estat els esplais Agrupa, Clariana i MIB, com ja va avançar Viu Molins de Rei, coincidint amb els seus trentè aniversari en el cas de l’Agrupa i quarantè en el cas del Clariana i el MIB.

Descarrega’t el programa de la Festa Major

 • Teresa

  Es inverosímil la falta de conocimiento psicologico y sociologico del consitorio municipal PSC+CIU+PP) sobre la ciudadanía de Molins de Rei, dando palos de ciego un año tras otro en eso de la Festa Major. No hay ningún pueblo de Catalunya que se precie, por pequeño que sea, que en su fiesta grande, no haga o organice un baile pupular con un conjunto o una pequeña orquesta. Financiamos bailes de sardanas cada dos por tres, con una efectividad más que discutible, con coblas en directo, y no hay dinero para un simple conjunto que nos toque uno cuantos valses o pasodobles para la ciudadanía de mediana edad, que finalmente, nos guste o no, es la franja de población que paga más impuestos municipales. Verdaderamente inverosímil . Otra prueba más para ver lo fuera de lugar y saber a quien no debemos votar en las próximas elecciones municipales.

 • Mes encara? Mare meva..

 • Sozé

  En serio, Teresa?? M'estàs dient que la gent gran que va una orquestra popular es gastarà el mateix que un noi jove amb ganes de festa?? On el pas pels concerts i barres és el pas previ a sortir de festa.
  No entenc les teves critiques… Si almenys haguessis comentat la supressió dels focs d'artifici, entendria el teu disgust, però voler contractar una orquestra per sentir com toquen un vals… A quina época vius?? O millor dit, en quin país? Catalunya no és l'espanya profunda que t'agradaria que fos.

  • Teresa

   Sozé : Veo que su relato tiene un cruce de cables preocupante. No todo en Molins de Rei, como pretende verdernos el consistorio, son birras, ni bravas , ni heavy metal, ni els genants, que este año nos los encontraemos hasta en la sopa. Muchisima gente de mediana edad con sus buenos ingresos gastaría y se gasta, si encuentra algún restaurante decente en Molins de Rei, cosa muy dificil, mucho dinero en un buen aperitivo en una terraza o una buena cena con sus amigos.
   Insisto de nuevo en que la supresión del baile popular es la pista en saber a quien no debemos votar en las próximas elecciones municipales, a pesar del acierto este año, en suprimir los ostentosos fuegos artificiales que no llevaban a ningun disfrute de nada.

 • Que curiós…diuen de la festa major el mateix que diu la Consellera d’Educació diu de l’ensenyament públic… ” no afectarà a la qualitat de l’educació·…les males influencies…

 • Eddie

  Els dissabtes a la nit sempre hi ha concert al Foment CiA dirigits a les persones de més edat. I les vegades que han vingut orquestres a Molins de Rei, a primera hora hi havia repertori clàssic per la gent gran i a mesura que passa la nit la música deriva cap a un públic més jove.

  El tema de la carpa, Sr Casals si plou no ens mullarem, directament la gent se'n anirà a casa. I aleshores, adéu a la FM. Llavors la feina portada a terme per les entitats valdrà el mateix que el fang de la plaça de la Llibertat. Esforç, dedicació i temps al mateix nivell que el fang. Es comprensible que llogar la carpa sigui car, però ja fa anys que tots els governs municipals haguessin pogut comprar-ne una, abans que gastar-se diners en obres que no van enlloc. En fi, esperem que no plogui

  • Teresa

   Eddie : ¿ Los sábados por la noche siempre hay conciertos en el Foment ? , ¿ Está seguro?, Lo único que conózco es el baile de los domingos a cargo de un "hombre músico" , del mismo estilo ridículo y decrépito del que nos quieren vender para el día 30 por un coste de 6 €

   • Eddie

    Et dic el que sé. En tot cas les orquestres "hombre múscio" les organitza el propi Foment, en cap cas l'Ajuntament té res a veure. A més, el Foment és un equipament privat, així que si vols una orquestre amb paso dobles parla-ho amb ells

    Aquest any a la nit del dissabte al Foment hi ha actuació de rEugenio.

    • Teresa

     Eddie : Por favor, seamos serios, no se invente cosas, Estamos hablando de baile popular, similar al que exitosamente se organiza por Sant Joan en Incresa, o po Sant Pere en Bonet , Los sábado por la noche nunca ha habido conciertos en el Foment Los impuestos no los pago al Foment, los pago en vena directamente al Ayuntamiento, y de esta inepitud me quejo. ¿ Queda claro? , Es inverosimil que la gente de mediana edad, (de la mayoria silenciosa), no tenga un espacio de baile popular en su Festa Major.

 • Barretina

  "una pequeña orquesta que nos toque unos cuantos valses o pasodobles…" la orquesta es podria dir NODO instrumental for Chocolatero's Pacos… vaya tela!!!!. Una cobla en directe i una ballada de sardanes és tan efectiu com la teva incapacitat i negativa de voler respectar, entendre i acceptar que aquí l'espanya profunda, com diu Sozé, NO LA VOLEM!!.

  • angels

   Crec que estem confonen las cosas, la musica es musica y la politica politica.

   Barretina perque no fas una enquesta per Molins a la poblacio d'una certa edad y preguntes si els agrada ballar pasodobles, potser tindries un ensurt. Y un ball popular no es igual a musica rancia, sino que toca cançons de moltes epocas , o tambe es despreciable un twist, un rock o una balada.

   Sose, no crec que el que es gasta en el bar o el paqui sigui ninguna excusa, no sera que es un concurs i com a tal surt molt economic.

 • Molt dur… i voleu que agafem la festa amb ganes per afrontar el nou curs??? Si al final ens retallareu fins al DNI…
  Tenim la Festa Major que dura menys de la comarca i tot i aixi no hi han diners ni per al castell de focs… bfff acabara el correfoc i el camell amb vengaletes de Sant Joan perquè seguireu dient que no hi han diners!!
  VOLEM UNA FESTA MAJOR DE 3 DIES MINIM I QUE HI HAGI FESTA PER EL JOVENT DEL POBLE!!!

 • joan pere

  Ara sembla que el gran problema pel Sr.Daniel Closa d'un govern es si hi ha ball popular ( per ell s'ha de fer un ball tipus pasodoble i tangos) i diu de l'exit a la Festa de Sant Joan a la Incresa, pel seu coneixement Barri el Canal, llastima que no parli perquè l'any passat no es va celebrar i aquest han tingut unes perdues economiques importants. Però tornan a la seva amb elgran ball podriem dir que a lo millor manca una mica de coses pel més menuts .I si ell entenc com prioritari amb la Crisis actual aquesta despesa, tambe diu que mai s'ha fet un altra de les seves mentides, recordo molt anys amb Orquestes amb una primera hora de ball (pasodobles i tangos) i desprès un repertori més pel joven (Orquestagirasol i altres)Eleu problema es que tot el que es fa esta malament si hi ha Orquesta no es fa un altres coses. Llastima que tingui aquesta aptitud davant la vida, sigui una mica més tolerant i llavors podrà ser un mica feliç

 • Pingback: L'energia dels esplais dóna el tret de sortida a la Festa Major de Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'Ajuntament rectifica i acaba llogant una carpa per la Festa Major | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El final de festa del Mulei eclipsa el final de Festa Major oficial | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La Festa Major de Molins de Rei manté el seu pressupost després de dos anys de retallades | Viu Molins de Rei()