Arriba una Festa Major marcada per l’austeritat

L’Ajuntament redueix un 15% el pressupost de la Festa Major de Sant Miquel. Els seus responsables asseguren que “l’esforç de contenció no afecta la qualitat de la festa”. Enguany no hi haurà castell de focs artificials i la cursa s’avança al cap de setmana previ.

L’alcalde, Xavi Paz, i el regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, van ser els responsables de presentar la Festa Major 2012 // Elisenda Colell

El context de crisi ha portat a l’equip de govern a replantejar-se el programa de la Festa Major. La reducció de la despesa ha estat d’un 15% respecte l’any passat, i aproximadament d’un 30%  si es compara amb el pressupost del 2009. Des de l’Ajuntament es justifica aquest fet amb el “difícil context de crisi i retallades” i destaquen que es fa per prioritzar la despesa en sectors com l’ensenyament, els serveis socials o l’ocupació. “La Festa Major batega al ritme de la gent i no pot ser aliena al context que estem vivint”, assegura l’alcalde, Xavi Paz.

Així ho van explicar a la sala d’actes de la Federació Obrera, on l’alcalde i el regidor de Cultura, Joan Ramon Casals, van presentar la Festa Major d’enguany. Casals assumeix que els canvis pressupostaris no afecten la qualitat. No obstant, admet que la festa flaqueja a nivell logístic: la tradicional carpa de la plaça de la Llibertat aquest any només cobrirà l’escenari. “Si plou, ens mullarem”, reconeix el tinent d’alcalde.

En quant a espectacles i activitats, n’hi ha al voltant d’unes 70 però el canvi més significatiu amb l’edició de l’any passat és la supressió del castell de focs de diumenge a la nit, una de les coses que més èxit va tenir. Aquest cop, el cercavila de gegants posarà el punt i final a Sant Miquel, amb els tres petards que, abans, simbolitzaven la fi de l’espectacle pirotècnic.

Sembla ser doncs, que aquest any l’únic rastre dels focs d’artifici serà visible al cartell. Tal i com explicà el seu creador, Josep Maria Margarit, ha buscat l’impacte “a través d’una mandala de confeti que emula una gran explosió”. Segons el dissenyador responsable del cartell, aquest pot recordar “a l’esclat emotiu que significa per nosaltres la Festa Major, la pinya dels castellers o un petard”.

Reptes i novetats entre l’austeritat

Josep Maria Margarit és l'autor del cartell de la Festa Major de Sant Miquel 2012 // Ajuntament de Molins de Rei

Josep Maria Margarit és l’autor del cartell de la Festa Major de Sant Miquel 2012 // Ajuntament de Molins de Rei

El regidor de Cultura, durant la presentació, es va mostrar orgullós per la feina feta amb la programació tenint en compte les mesures d’austeritat que s’han hagut d’aplicar. Casals va agraïr l’esforç tant de l’equip, com de les diferents comissions i patrocinadors, però sobretot a les entitats: “Tenim molta força que demostrem durant tot l’any, i la gran explosió d’aquesta vida associativa, cultural i cívica de la nostra vila s’ocasiona per la Festa Major de Sant Miquel”.  Així, la participació serà un element comú a la vila des del dia 27 al 30 de setembre.

Un dels reptes d’aquest any a nivell de programació és la necessitat de canviar actes del dia de Sant Miquel pròpiament dit -29 de setembre- per tal d’aglutinar actes al caure en cap de setmana. Es mantenen les matines del camell, la Trobada de Gegants i el corre-cuita del camell, però s’han vist obligats a traslladar la cursa de Sant Miquel a una setmana abans i així donar-li major protagonisme. Pel que fa als concerts, es manté l’ordre del concurs Empalmat a la nit del divendres 28 de setembre. Dissabte serà el torn del conjunt “Quatre Barres”, vinculat amb el musical “Cop de Rock”.

També cal marcar especial atenció al debut de la colla de diables infantils,  l’exposició del desè aniversari de la colla castellera dels Matossers a Ca n’Ametller, l’aniversari de Metal Defenders o la presentació del llibre de la Federació Obrera, entre d’altres. La qualitat teatral es mantindrà de la mà de la companyia Filagarsa amb “Nadal a Halloween”. Al Foment Cultural i Artístic i la Peni es podran veure personatges de la talla de Joan Pera o Maria del Mar Bonet, en aquest darrer cas el cap de setmana previ a la Festa Major.

Més barris i menys música

Un dels objectius que, segons el regidor de Cultura, es plantejava  enguany era la necessitat d’apropar a tots els punts del municipi la festa. “Hem aconseguit estendre els actes de la festa a més barris”, va remarcar l’alcalde, Xavi Paz, fent especial referència a la cursa de Sant Miquel. En l’edició d’aquest 2012, la cursa de 10 quilòmetres serà de pagament.  “S’ha elaborat un nou recorregut on s’inclouen els diferents barris de la vila”, destaca Xavi Paz. Al mateix temps, els participants rebran una samarreta tècnica i disposaran de diversos serveis. La cursa mini i la popular continuaran sent gratuïtes.

Tampoc faltarà la polèmica. L’Ajuntament ha prohibit a les barres de la plaça de la Llibertat que posin música. Des de l’Ajuntament es considera una falta de respecte pels veïns i pels grups que són a l’escenari. “Sabem que alguns ho han fet de manera reiterada però qui no ho compleixi aquest any tindrà conseqüències”, va advertir Casals.

Pregó a càrrec dels esplais

Laia Pardo (esplai MIB) i Maria Busquets (esplai l'Agrupa) van representar els pregoners d'aquesta edició // Elisenda Colell

Laia Pardo (esplai MIB) i Maria Busquets (esplai l’Agrupa) van representar els pregoners d’aquesta edició // Elisenda Colell

Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Major, membres de l’esplai MIB i l’esplai Agrupa van agrair al consistori l’oportunitat que se’ls ha brindat per ser els pregoners de la festa, tot i que no van voler desvetllar cap secret del que faran la nit del dijous 27 de setembre. Amb l’elecció dels esplais com a pregoners, es consolida el format que estrenaven l’any passat els  Amics del Camell. Els escollits han estat els esplais Agrupa, Clariana i MIB, com ja va avançar Viu Molins de Rei, coincidint amb els seus trentè aniversari en el cas de l’Agrupa i quarantè en el cas del Clariana i el MIB.

Descarrega’t el programa de la Festa Major

Recomanacions personalitzades