Josep Rull defensa la hisenda pròpia com a pas previ a la independència

Josep Rull, un dels homes forts de CDC, va parlar d'”Hisenda pròpia i estat propi” a la seu local de CiU a Molins de Rei dos dies després de la manifestació independentista de l’11 de setembre. Rull va dir sense embuts que l’objectiu del seu partit és la independència de Catalunya.

Josep Rull (esq.) va parlar obertament d'independència a la seu de CiU a Molins de Rei // Jordi Julià

Josep Rull (esquerra) va parlar obertament d’independència a la seu de CiU a Molins de Rei // Jordi Julià

El secretari d’organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i membre de la mesa del Parlament, Josep Rull, va assistir a la seu local de CiU a Molins de Rei per explicar a militants i simpatitzants “la necessitat que Catalunya faci un pas endavant” aconseguint “primer la sobirania fiscal, per guanyar després la independència de Catalunya”. La conferència, titulada ‘Hisenda pròpia, Estat propi’, tenia especial transcendència perquè donava a conèixer quina és la nova postura del partit que governa a la Generalitat tan sols dos dies després de la multitudinària manifestació de Barcelona per demanar la independència.

Si bé fins ara el pacte fiscal ha estat el principal cavall de batalla de CiU i de l’executiu d’Artur Mas per aquesta legislatura, Josep Rull admetia en declaracions a Viu Molins de Rei que “el pacte fiscal, que vol dir hisenda pròpia, no és un punt i final”, i va recordar que “tal com vam acreditar al congrés de Convergència del març passat, la transició nacional culmina amb l’estat propi”. No obstant, Rull va explicar als mitjans abans de la conferència que “s’ha de construir l’Estat català a través de la hisenda pròpia per garantir que els recursos que rebem els catalans es quedin a Catalunya”.

Referèndum amb la complicitat d’Espanya o eleccions plebiscitàries

La petita seu de CiU va quedar plena de militants i simpatitzants de CiU per escoltar el diputat convergent // Jordi Julià

La seu de CiU es va omplir de militants i simpatitzants de CiU per escoltar el diputat convergent // Jordi Julià

Una de les principals qüestions sobre la taula en matèria d’independència és com s’assoleix aquest estat propi. Per Rull “el que s’ha d’imposar és la democràcia”. El mecanisme preferit per Rull seria la celebració d’un referèndum, “igual com l’ha plantejat el Regne Unit amb Escòcia o ho va fer el Canadà amb el Quebec”. Rull assegura que “tindria tot el sentit que l’Estat espanyol articuli un mecanisme similar”. I si no l’articula, “hi ha altres mecanismes, com unes eleccions amb caràcter plebiscitari”.

Garantia per mantenir l’estat del benestar

Per ampliar la majoria favorable al procés de secessió, Rull va centrar els arguments per convèncer als indecisos en la consideració que “l’estat propi és l’única manera de garantir el progrés i el benestar dels ciutadans de Catalunya”. Rull va recordar “l’espoli fiscal de 45 milions d’euros diaris”, agreujat per “la crisi gravíssima que tenalla la ciutadania i especialment els ciutadans del Baix Llobregat”. El també diputat del Parlament va negar que la independència suposi una fractura de la societat catalana: “Tindrem molts profetes de la por, que advertiran d’una possible fractura del país, però nosaltres treballarem per construir una majoria social àmplia i sòlida”, va concloure el polític terrassenc.

 • Ricard

  En Josep Rull proposa molts escenaris, però no ens diu quin camí és el de CiU. O dit d'altre manera com i quan serem estat. Per cert un estat per a què? Ser un país dins o fora UE, per formar confederació d'estats hispànics,per pertànyer a un estat federal de nacions,…..Estaria bé a l'inici procés tinguéssim respotes i no únicament preguntes.

 • Pau

  Ostres, veig que CyU ha canviat d'estratègia. Ara fan exacatament el mateix (seguir buscant l'encaix amb espanya) però ho justifiquen de manera diferent, dient que 'és un pas previ' per la independencia. Ja portem 300 anys de pasos previs. Potser que ja n'hi ha prou de jugar a la puta i la ramoneta, no?
  Jo en aquest cas crec que els del PP tenen tota la raó (excepcionalment, és clar); no es pot estar defensant a l'hora el pacte fiscal amb Espanya i dir que això ens acosta a la Independència. Aconseguir el pacte fiscal vol dir estar més cómodes amb Espanya. Si, segons vosaltres, el tema econòmic és el principal problema amb Espanya, i aconseguiu el pacte fiscal, s'haurà solucionat el problema, no? llavors per quin motiu haurieu de seguir lluitant per la independencia? jo no li veig ni cap ni peus.
  Prou de jugar a enganyar el poble català. Ja ens heu traït moltes vegades i aquesta vegada ja no ens enganyareu. O defenseu la independència ja, o us esfonsareu. S'estan acabant els temps de fer la viu-viu, i tinc la sensació que no sereu prou valents per fer el pas. Deú Espanya, i adéu CyU.

 • Enric

  Algu té respostes per veure qui dirà la UE, o be té contactes amb el Barroso ? quant s'obre un nou proces i tant que hi ha preguntes si hi ha respostes llavors per que no solucionem la crisi.
  Pau si vols declarar dema l'independencia ens podràs dir d'on aconseguiras pagar les nomines als treballadors públics i a les empreses ? Puta i ramoneta ? El veritable problema es que hi ha forçes politiques que sempre s'han avanderat de l'estelada sense tindre cap responsabilitat i ara surt un President que parla clar a Catalunya i a Espanya. Per cert el Pacte Fiscal es una promesa electoral i ara mateix el que es necesita son ingressos