Xavi Paz reivindica els drets socials i el dret a decidir durant la Diada

A l’ofrena a Rafael Casanova, l’alcalde socialista de Molins de Rei ha reivindicat l’estat del benestar “que s’està destruint amb l’excusa de la crisi”, i s’ha mostrat favorable a la celebració d’un referèndum pel dret a decidir sobre la independència de Catalunya.

L'Alcalde ha pronunciat el discurs institucional sota la mirada del 1r Tinent d'Alcalde, Joan Ramon Casals // Jordi Julià

L’alcalde (PSC) ha pronunciat el discurs institucional sota la mirada del primer tinent, Joan Ramon Casals (CiU) // Jordi Julià

L’Onze de Setembre d’enguany ha estat marcat, també a Molins de Rei, pel debat obert sobre la independència de Catalunya. L’alcalde de Molins de Rei, el socialista Xavi Paz, en va fer esment durant el seu discurs a l’ofrena floral a Rafael Casanova. El batlle va reivindicar que “la nostra ambició ens ha de fer no renunciar a res, reivindicar tots els drets del nostre país i reivindicar el dret de tots els catalans i catalanes a decidir el seu futur”, fent referència a un referèndum sobre la independència de Catalunya.

L’alcalde molinenc va assenyalar que “els catalans serem allò que vulguem ser, allò que decidim entre tots, sense excloure ningú”. Paz va defensar el dret d’autodeterminació però també va assegurar que “ens enganyem com a país i com a societat si pensem que la independència de Catalunya és la única solució a la crisi”, a la qual s’ha de sortir “centrant els esforços en l’educació, la justícia social i la innovació”.

L’alcalde va fer un discurs gairebé calcat al que va fer el febrer passat per la visita de Muriel Casals, tot i que també va aprofitar el discurs per reclamar a la Generalitat, igual que la resta d’alcaldes socialistes del Baix Llobregat, “que el govern del país pagui als municipis allò que els pertoca”, i que eviti “l’ofec econòmic dels municipis”.

L'Alcalde Xavi Paz, Joan Ramon Casals (CiU), Ivan Arcas (ICV), Jordi Romeu (Esquerres), Anna Cantudo (PSC) i Emilio Ramos (PP) han representat l'Ajuntament //  Jordi Julià

L’Alcalde Xavi Paz, Joan Ramon Casals (CiU), Ivan Arcas (ICV), Jordi Romeu (Esquerres), Anna Cantudo (PSC) i Emilio Ramos (PP) han representat l’Ajuntament // Jordi Julià

Entitats i partits polítics homenatgen Casanova

El públic es va anar repartint al llarg del carrer Rafael Casanova buscant l'ombra // Jordi Julià

El públic es va anar repartint al llarg del carrer Rafael Casanova buscant l’ombra // Jordi Julià

Totes les entitats amb seu a Molins de Rei, inclosos els diferents partits polítics, van tenir l’oportunitat de commemorar la caiguda de Barcelona en mans de Felip V fa gairebé 300 anys amb una ofrena floral a Rafael Casanova. L’ofrena de l’Ajuntament va anar a càrrec d’una representació de tots els partits polítics amb representació al consistori, exceptuant la CUP, que tot i ser el principal partit de l’oposició amb 4 regidors es desmarca de l’acte institucional i fa la seva ofrena durant la Marxa de Torxes de la vigília de la Diada.

Diverses estelades entre el públic assistent, que es va anar repartint al llarg del carrer Rafael Casanova per trobar l’ombra, van contribuir a un ambient més reivindicatiu que mai, amb crits de “Lliure!” en acabar el discurs de l’alcalde amb les paraules “Visca Molins de Rei, i visca Catalunya”. I un membre històric d’Esquerra Republicana de Catalunya, Francesc Rimblas, va cridar des de l’escenari i un cop feta l’ofrena del partit la mateixa frase, “Visca Catalunya Lliure!”. Un cop fetes les ofrenes, la cobla La Principal de Terrassa va posar la música al cant dels Segadors, per passar després a oferir una ballada de sardanes uns metres més enllà, davant l’Agrupació Folklòrica.

Després de l'ofrena va tenir lloc la ballada de sardanes, on van ballar junts els regidors Laura Duran (ICV) i Joan Ramon Casals (CiU) // Jordi Julià

Després de l’ofrena va tenir lloc la ballada de sardanes, amb alguns regidors ballant com Laura Duran (ICV) i Joan Ramon Casals (CiU) // Jordi Julià

Vint anys de marató de sardanes

Miquel Bofarull i Pere Pahissa a l’estudi Miquel Armengol durant l’inici de la marató 2012 // Jose Polo

A més de la tradicional ballada de sardanes de la Diada, també ha esdevingut tradició la marató de sardanes de Ràdio Molins de Rei, que enguany ha celebrat el seu vintè aniversari. De la mà de Pere Pahissa i Miquel Bofarull, la ràdio municipal ha tornat a emetre 24 hores ininterrompudes de sardanes. La ràdio local de Molins de Rei és l’única que aposta per una programació d’aquest tipus en tot el panorama radiofònic català.

Tot i que ja no es fan les 24 hores en directe com es feia fa uns anys, els oients no han parat de fer peticions de sardanes per telèfon fins la matinada del dia 10, i durant tot el dia 11 de setembre. Només l’espai que ha ocupat la matinada de la Diada ha estat gravat.

El vintè aniversari de la marató de sardanes coincideix amb la vintena temporada en antena del programa La Tenora, presentat pel mateix Pere Pahissa. El molinenc té un dels reculls més importants del gènere musical que consta de més de 6.500 peces, recopilades durant els últims 30 anys.

Recomanacions personalitzades