Les retallades obliguen a pujar el preu de les llars d’infants

Les retallada d’un 52% de la subvenció de la Generalitat a les llars d’infants ha fet que l’Ajuntament pugi el preu del servei. Els pares han de pagar 91 euros a l’inici de curs en un nou concepte en la tarifa d’inscripció i la mensualitat s’incrementa un 2%.

Imatge de l'inici del curs a l'escola La Sínia l'any passat // Jordi Julià

Imatge de l’inici del curs a l’escola La Sínia l’any passat // Jordi Julià

L’Ajuntament va assumir l’any passat la retallada de la Generalitat però aquest nou curs no ho tornarà a fer del tot. Una reducció dràstica d’un 52% de l’aportació del Govern català a les llars d’infants municipals en els últims tres anys “ha arribat a posar en perill la viabilitat d’aquest servei”, segons la regidora d’Educació, Jessica Revestido.

La Generalitat ha passat de pagar 1.800 euros per plaça al curs 2009-10 a 875 euros aquest any i l’Ajuntament ha hagut de fer números per fer-hi front: assumeixen el 91% de la retallada però les famílies ho notaran pagant la resta. Aquesta retallada suposa un impacte de 200.000 euros a les finances municipals, que es sumen als 73.000 euros que van costar les retallades en educació l’any passat“S’ha buscat l’alternativa més ajustada i que menys repercuteixi a les famílies”, apunta la regidora d’Educació.

Així, el consistori ha instaurat un nou concepte en la tarifa de drets d’inscripció que hauran de satisfer totes les famílies dels infants de les llars, tant siguin de nova matrícula com si continuen al centre. L’import d’aquest dret d’inscripció és de 91,90 euros i s’ha de pagar un sol cop.

A banda d’això, la mensualitat s’incrementa un 2%, passant dels 180,19 euros mensuals que costava el servei de jornada completa el curs passat als 183,79 d’aquest curs 2012-13, adaptant la pujada de l’IPC a una taxa que en l’aprovació de les ordenances fiscals del 2012 es va prometre que quedaria congelada. L’ampliació d’horari tindrà un cost de 34,91 euros per hora mensualment i l’hora esporàdica costarà 9,28 euros.

Ampliació dels ajuts

Les bonificacions i exempcions contemplades en les actuals ordenances s’han ampliat i s’ha incorporat un nou apartat amb cinc trams de bonificació segons el nivell de renda, amb un màxim de subvenció del 75% de la tarifa. Al mateix temps, els serveis socials municipals podran ampliar la subvenció al 100% per a aquells casos que considerin que ho necessiten més. Revestido remarca que “és un objectiu irrenunciable que les famílies amb menys recursos també tinguin l’oportunitat de gaudir de les llars d’infants”.

Sense el suport de l’oposició

La modificació de les tarifes pel curs 2012-13 es va aprovar al ple municipal del mes de juliol amb el vot favorable de l’equip de govern (PSC + CiU). Iniciativa per Molins de Rei i PP es van abstenir mentre que la CUP i Esquerres per Molins de Rei van votar en contra. El portaveu d’aquest últim partit, Jordi Romeu, va demanar que la taxa de matriculació fos de 60,65 euros enlloc de 91,90, significant un terç de la mensualitat enlloc de la meitat. La proposta no va ser acceptada per l’equip de govern però el regidor de Finances, Ferran Espinosa, es va comprometre a “aplicar al màxim la tarifació social”, com es reclamava des de l’oposició, tant dels partits que van votar en contra com dels que es van abstenir.

 • Sònia

  L'objectiu més important hauria de ser reduir el número de nens que es queden sense plaça a les llars d'infants públiques.
  A les jornades de portes obertes ja ho veus des de un primer moment.
  Hi ha la garantia que es cobriran totes les places, per tant, aquestes pujades un o altre les acabarà assumint.
  Només cal informar-se una mica pel voltant.
  Proposta de pujada de 100€ mensuals a un poble veí.
  Com molts altres, l'Ajuntament ha reduït l'aportació a causa de les retallades i aquesta era la quantitat que demanava l'empresa que es fa càrrec de la llar municipal.
  Mobilització de pares/Ajuntament… Resultat: La pujada serà de 30€. Al final s'ha preferit cobrir les places i reduir marges de benefici.
  Creieu que això és possible quan després de passar sorteig encara has d'esperar que 13 nens renunciïn a la plaça davant teu?
  Portar un nen a l'escola bressol és un bé per l'infant a banda d'una necessitat, no un mitjà per poder aparcar al nen unes hores.
  Si més no, en el meu cas.

 • també a les escoles de música…

 • Pingback: El curs escolar comença amb més alumnes i 15 mestres menys | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'Ajuntament fa marxa enrere i congela el preu de les llars d'infants | Viu Molins de Rei()