Els infants guien la marxa de torxes prèvia a l’11 de setembre

Algunes estelades i crits d’independència van acompanyar el recorregut de la vuitena Marxa de Torxes a Molins de Rei. A l’ofrena floral a Rafael Casanova es va demanar la independència “com un procés constituent d’una nova societat amb regles més justes”.

“L’onze de setembre de 1714 els defensors i defensores de Barcelona van deixar-hi la pell perquè sabien que les llibertats que defensaven eren la garantia d’una vida més pròspera i lliure. Tres-cents anys després recuperarem el camí de la llibertat amb aquesta mateixa convicció: visca la terra lliure!”. Així va acabar el manifest escrit conjuntament, per les entitats que varen organitzar la marxa de torxes: l’Ateneu Mulei, la CUP, Esquerres per Molins de Rei i Molins per la Independència.

Després d’una recreació històrica traslladant-se a 1714 a la plaça de l’Esglèsia de la mà de Kdos Teatre, va iniciar-se la Marxa fins a la placa de Rafael Casanova, al carrer del mateix nom fent cantonada amb la plaça del Mercat. Durant el recorregut, es va poder apreciar una gran heterogeneïtat pel que a fa als participants, que van anar decreixent a mesura que avançava l’acte. Un grup d’infants lideraven el moviment  amb la flama entre les mans.

La Marxa de Torxes va recórrer carrers del Centre Vila com el carrer Major // Elisenda Colell

La Marxa de Torxes va recórrer carrers del Centre Vila com el carrer Major // Elisenda Colell

A les nou, la lectura del poema del Fossar de les Moreres va iniciar l’acte de l’ofrena floral. Amb la lectura del manifest, s’uní la defensa dels drets socials amb la necessitat de declarar la independència dels Països Catalans. “No entenem la independència com un simple canvi de fronteres, sinó com un procés constituent d’una nova societat amb regles  més justes i amb valors més alliberadors”.

Els grallers de Molins de Rei van fer sonar Els Segadors al carrer Rafael Casanova // Elisenda Colell

Els grallers de Molins de Rei van fer sonar Els Segadors al carrer Rafael Casanova // Elisenda Colell

La reivindicació anava precisament en aquesta línia, demanant una independència acompanyada de polítiques d’esquerres enfront les actuals a Catalunya i Espanya: “No podem ser simples espectadors del govern del PP i de CiU que només ens ofereix un horitzó de retallades socials i de menys llibertat nacional, d’impunitat amb els corruptes i de mà dura amb els que ens mobilitzem”. Nombrosos membres de la CUP van ser presents a l’ofrena floral de la nit de dilluns mentre que no participaran a la del migdia de l’11 de setembre, l’ofrena floral oficial amb els membres del consistori i entitats.

Amb la lectura del manifest es construí  un mapa dels Països Catalans, amb consignes de justícia social i drets nacionals. Aquest emblema va acompanyar la coronació floral d’homenatge a Rafael Casanova mentre es cantava l’himne del Segadors amb la música dels grallers de Molins de Rei. També restà present durant el sopar posterior a la plaça de l’Esglèsia.

Després del sopar popular, una de les novetats d’enguany havia de ser el concert del grup Barri’s, però per motius aliens a la banda musical es va haver de suspendre l’actuació a última hora.

Recomanacions personalitzades