El ple defensa l’autonomia municipal

S’aprova una moció que denuncia l’intervencionisme del govern espanyol en l’autonomia municipal i reclama un nou model de finançament. Per motius diferents, PSC i CUP s’abstenen en el punt on es reclama un concert econòmic per a Catalunya.

La moció presentada per Esquerres va ser defensada per Jordi Romeu // Arxiu – David Guerrero

Durant el ple municipal del mes de juliol l’Ajuntament de Molins de Rei va aprovar una moció presentada per la coalició Esquerres per Molins de Rei que defensava l’autonomia municipal i la necessitat d’un nou model de finançament per a Catalunya.

Segons el text de la moció, les actuacions del govern espanyol que intenten sanejar l’estat dels bancs i caixes d’estalvi “tenen una clara vocació intervencionista, afecten directament l’autonomia municipal i l’autogovern de Catalunya i incideixen en aspectes bàsics de l’organització administrativa i territorial”.

A més,  la moció, defensada pel portaveu d’Esquerres, Jordi Romeu, considera que “l’incompliment sistemàtic per part de l’Estat de la legalitat establerta a l’Estatut comporta que la ciutadania del nostre país sigui la que més paga en impostos, i la que en canvi menys finançament per càpita rep per a la prestació dels serveis”. A més, també es  reclama un nou model de finançament en la línia del concert econòmic solidari, basat en l’autosuficiència i la solidaritat i amb la gestió, liquidació, recaptació i inspecció de tots els tributs i impostos per part d’una Agència Tributària de Catalunya.

Esteve Altozano, de CiU, va defensar el vot a favor del seu partit explicant que “sense la situació d’espoli fiscal que viu Catalunya no s’hauria fet cap retallada”. Mercè  Ferrer, d’Iniciativa per Molins de Rei, va explicar que el seu partit votava a favor per “defensar l’estat del benestar i els drets democràtics”.

Discrepàncies amb el concert econòmic

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

Tot els partits polítics presents a la sala – el portaveu del Partit Popular, Emilio Ramos, va haver de marxar per motius personals i es va perdre aquest i altres punts del dia – van estar d’acord amb la majoria del text de la moció presentada per la coalició independentista. Però en el punt on es demanava la implantació del concert econòmic solidari i la creació d’una Agència Tributària de Catalunya van aparèixer discrepàncies.

Tot i que per motius diferents, tant el PSC com la CUP van demanar la votació al marge d’aquest punt per així poder-se abstenir. El regidor de la Candidatura d’Unitat Popular, Albert Botran, va manifestar estar d’acord amb el text de la moció en general “però no amb la proposta de concert econòmic ja que nosaltres considerem que la societat catalana ja s’ha adonat que qualsevol pacte amb l’Estat espanyol es convertirà en paper mullat i ara cal la independència”. Per la seva banda, el socialista Miguel Zaragoza també va demanar votar aquest punt per separat “just pel motiu contrari a la CUP” tot i que va assegurar estar “bastant d’acord amb la majoria de la moció”. Zaragoza va afegir que el debat sobre el concert econòmic “ja es va fer al Parlament de Catalunya”.

La moció va ser aprovada per unanimitat i el punt del concert econòmic va comptar amb els vots favorables d’Esquerres per Molins de Rei, Iniciativa per Molins de Rei i CiU, mentre el PSC i la CUP es van abstenir.

Recomanacions personalitzades