L’Ajuntament posa en marxa un pla intern per garantir la igualtat de gènere

L’Ajuntament ha aprovat amb 5 anys de retard un pla intern d’igualtat, que marca les línies a seguir en polítiques d’igualtat dona-home des d’ara i fins el 2014. El pla es centra en temes interns de personal, però també en les comunicacions externes emeses pel consistori.

El Dia de la Dona és el moment de més visibilitat de les polítiques d'igualtat // Ajuntament de Molins de Rei

El Dia de la Dona és el moment de més visibilitat de les polítiques d’igualtat // Ajuntament de Molins de Rei

Per complir amb una llei estatal del març de 2007 per la igualtat entre dones i homes, l’Ajuntament havia de disposar d’un pla intern d’igualtat que garantís que el tracte rebut per tots els treballadors de l’Ajuntament era el mateix en tots els àmbits, i que l’Ajuntament no fomenta la discriminació per motius de gènere. L’anterior equip de govern va iniciar els tràmits per redactar-lo més de tres anys després de l’aprovació de la llei, el desembre de 2010, i el juliol d’aquest 2012 es va acabar aprovant al ple municipal el document resultant.

Aquest pla fa una diagnosi de la situació de l’Ajuntament de Molins de Rei en qüestions relacionades amb la igualtat de gènere, i fa propostes en diversos àmbits per tal de millorar les situacions que considera inadequades. Aquestes propostes són en àmbits com la comunicació i el llenguatge (amb recomanacions d’ús de ‘llenguatge no sexista’ criticades per lingüistes), la paritat dels llocs de treball, la conciliació de la vida familiar i laboral o l’assetjament sexual, entre d’altres.

El pla, que es va acabar de redactar el maig de 2012, ha estat elaborat per la consultoria de la Fundació Surt, i va comptar amb la intermediació de la Diputació de Barcelona. La regidora d’Igualtat Dona-Home, Jessica Revestido (PSC) destaca que “el pla s’ha basat en mesures que es puguin realitzar a curt termini”.

Unanimitat amb matisos

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

El pla es va aprovar per unanimitat al ple municipal del mes de juliol, però alguns van mostrar-se crítics amb alguns aspectes. La regidora de la CUP Laura Peradalta feia palès l’escepticisme de la seva formació de cara al seu compliment: “És un bon pla, però és molt ambiciós i tenim dubtes de com s’aplicarà”. La regidora va demanar més concreció en les propostes, i “que el procés s’acompanyi d’una restitució de les condicions laborals i socials dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament”.

D’altra banda, la regidora d’Iniciativa per Molins de Rei Laura Duran va reivindicar el pla com una obra del seu equip de govern tot i que ella mateixa va admetre que “era la nostra obligació”, en compliment de la llei orgànica 3/2007 de 22 de març de fa cinc anys. La regidora d’Iniciativa va voler destacar que el pla mostra com “no hi ha desigualtats entre els treballadors i treballadores de l’Ajuntament”, malgrat hi ha diversos punts en què es detecten situacions a corregir.

El regidor d’Esquerres per Molins de Rei Jordi Romeu, per la seva banda, va elogiar el pla i va destacar la importància i interès de l’apartat de diagnosi “perquè ajuda a entendre com pensen els treballadors” sobre qüestions d’igualtat de gènere. Pel que fa al regidor del PP, Emilio Ramos, va donar el seu ple suport al pla, argumentant que “és una cosa que s’hauria d’haver fet fa moltíssims anys a tot arreu”.

Recomanacions personalitzades

  2 comments for “L’Ajuntament posa en marxa un pla intern per garantir la igualtat de gènere

  1. Joan Güell
    10/09/2012 at 18:37

    Des de quan hi ha desigultats entre els treballadors i les treballadores de la Casa Gran? Ningú no cobra diferent per raó de sexe; tothom treballa d'acord amb les funcions del seu lloc de treball; no hi ha discriminacions lingüístiques, ni de vestimenta, ni d'horaris… No ho entenc!

  2. Teresa
    11/09/2012 at 18:59

    Se exige paridad en los sueldos, pero veo poca paridad en las cuadrillas de la brigada municipal. Por favor, cada cual en su sitio , y en lugar más rentale y productivo para el bien común del Ayuntamiento. No mezclemos tantos sindicatos ni queramos tanto protagonismo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *