Enric Solà: El parany recaptatori

22 d’abril, 07:51 de matí, l’agent 89 de la nostra Guàrdia Urbana, amb una mena de “nocturnitat a plena llum del dia”, no sabem com, segurament virtualment, veu tres vehicles aparcats “davant del CEM”, quan els indicadors del carrer Major estan aixecats. Esbrina el misteri? NO! Va a la caça directa, però amb “silenciador”, perquè ni tan sols deixa rastre de la seva acció amb l’excusa que els seus conductors no eren al volant.

Ni fa soroll, ni hi deixa justificant (així no tindran temps de reaccionar, deu pensar…). Resulta que es demana formar part del voluntariat d’aquesta entitat, per a una activitat oberta a tothom, a tres persones d’aquesta casa. El Miquel Hermoso, el Pere Agramunt i l’Enric Padilla s’ofereixen a transportar material per afavorir i optimitzar recursos. Aquestes persones, per descomptat, ofereixen els seus vehicles, desinteressadament. Aparquen davant de la seu social, quan aquest sector de carrer és tancat al trànsit per, estrictament, carregar els estris. Però, és clar, no hi ha més feina a fer en la seguretat ciutadana contra la delinqüència que posar multes a la gent que treballa per la col·lectivitat.

“No hi ha més feina que posar multes a la gent que treballa per la col·lectivitat”

Tot i el recurs presentat per l’entitat, els responsables polítics de “la policia de proximitat”, tan airejada pel nostre consistori, ens han contestat que un cop satisfeta la multa (versió Guàrdia Urbana), ja no es pot recórrer per anul·lar la retirada de punts dels “infractors”, no ja la multa,  que també caldria esbrinar el perquè de tan greu delicte.

No acabo d’entendre aquesta mena de comportament tan incisiu en l’exagerat compliment del codi, interpretat d’una forma tan inflexible, només pel sol fet de ser una feina fàcil a qui en té encomanat el deure. O pot ser la directriu de multar només per l’afany recaptatori del sistema? Costa tant preguntar, senyor Agent 89? Per què l’agent en qüestió no deixa una còpia de la multa al parabrises dels respectius cotxes? Per què anomena “passar-se un semàforvermell” a un estri vertical bicolor que no és en una cruïlla de carrers?

Per aquest motiu crec que l’única “proximitat” amb la “nostra” policia local de Molins de Rei és la distància que hi ha entre el bloc de multes i les persones de la Vila que treballen per la Vila. En tenim diferents exemples en què el mateix senyor Alcalde, segons m’han comentat, ha hagut d`intervenir personalment en alguna oportunitat, per corregir aquest excés de zel recaptatori. Per què ara no?

Suposo també que els components del cos no reben instruccions dels actes que es realitzen a Molins de Rei, potser no se’ls va avisar amb prou anticipació per assabentar la GU, i de quines persones intervenien en aquest acte per part de l’organització. És clar que això ja no és nou perquè en planificació d’actes, no fa gaire temps (dos anys seguits, a tot estirar), en els que intervenien més de 800 persones, i avisant amb temps i per escrit, ni tan sols van tenir el detall de fer acte de presència fins quan ja s’havia realitzat la sortida (Molins – Montserrat – Vilafranca per exemple).

“I jo que m’havia cregut allò de la familiaritat amb els veïns de la guàrdia de barri des de l’any 92”

A vegades ens cansem de ser tan políticament correctes que acabem per no donar nom a les coses. I ja tenim el païdor ple d’aquest tema i de la poca sensibilitat d’aquest col·lectiu municipal que paguem entre tots i totes. Sigui el sector polític o funcionarial que és incapaç de transmetre’n les directrius, o dels mateixos components que per corporativisme interpreten al seu gust la llei, ignorant la realitat de la Vila, perquè al final arribarem a la conclusió que això de la GU, senzillament és un lloc de treball temporal en el qual no cal integrar-se gaire en el coneixement de la cosa local. I jo que m’havia cregut allò de la familiaritat amb els veïns del guàrdia de barri des de l’any 92! Quina llàstima! I com canvien els temps i es distorsionen els comportaments! Darrere aquests pilons hi ha el parany recaptatori.

Enric Solà, membre del CEM (Centre Excursionista de Molins de Rei)

Article publicat a l’última revista del CEM 

 • Juan Ymedio

  El president del CEM no és el Sr. Ferran Estela?

  • viumolinsderei

   Sí, ha estat un error que ja hem corregit.

 • Pere

  No veig on es el problema Sr. Sola, el seu escrit nomes demostra que davant la llei i les infraccions tots som iguals, inclos el personal de CEM.

  • maribel

   La prepotencia de la guardia urbana de es prou coneguda per tots, hi ha moments en que s’ha de fer de mes i de menys, sino es impossible conviure, al meu marit el van multar portant al nen a 40 de febre, per contestar a un agent que no el deixava passar per un carrer al que donava prioritats de pas un divendres de Fira de ls Candelera.

 • Diana.

  Quina vergonya, senyor Enric Solà, he sentit al llegir el seu article sobre la Guàrdia Urbana.
  I quan em refereixo a Guàrdia Urbana m'estic referint a la de qualsevol municipi, no sols a la de Molins de Rei.
  Vosté parla en el mateix sobre " exagerat incompliment del codi", sobre que els agents " interpreten la llei al seu gust"…. Vosté creu que això que diu és normal??
  Jo crec que vosté parla desde el ressentiment per haver hagut de pagar una multa, com hem fet tots tantes vegades, davant del fet d' haver comès una infracció. És de pati de col.legi, si, Sr.Solà, de pati de col.legi, la rabieta que l'ha portat a dir tantes i tantes tonteries al seu article.
  Jo sóc de les que creu que la Guàrdia Urbana, i més en un poble, fan molt més que posar multes d'aparcament, i molt menys de manera "virtual", com diu vosté. Estava vosté al cotxe quan l'agent el va multar? Potser és aquí on està el misteri…. No creu?
  Parla també de poca sensibilitat del col.lectiu……per posar-li una multa han tingut poca O…potser és que fan la seva feina….?
  L'animo a que obri els ulls i pugui veure més enllà, i pugui entendre que és un col.lectiu dedicat, a qui estic segura de que li agrada la seva feina, i que són els primers en arribar a un accident, a un incendi o a una llar on s'acava de portar a terme un greu incident de violència de gènere. L'animo a que vegi que el primer en arrivar al lloc dels fets, gairebé sempre, es un cotxe, o dos, de la Guàrdia Urbana.
  Dormi tranquil, que si alguna vegada el seu pare, vell i castigat pels anys, cau a casa i no es pot aixecar, els primers en donar-li socors, trucar a l'ambulància i movilitzar-se, seràn els agents que vetllen per la seguretat a la seva vil.la.
  Si, aquests agents que solament es dediquen a recaptar i posar multes a voluntaris. Tingui salut.

  • Enric Solà

   Sra. Diana, si és que es diu així,
   En primer lloc crec que vostè no s'ha llegit realment l'article: jo no trobo correcta l'actuació de l'agent, en segon lloc, jo no soc la persona afectada, ni tinc cap ressentiment perquè no he hagut de pagar cap multa. Si s'hagués llegit l'article correctament veuria el nom de les persones afectades: voluntaris desinteressats del CEM, i no pateixi, el meu pare ni es vell ni està castigat pels anys, és mort des del'any 92.
   Com que no sóc la persona afectada m'ho puc mirar amb una certa coherència. Si els ocupants dels cotxes estiguessin delinquin dins l'estage del CEM, no seria bo que l'agent en qüestió s'hagués interessat que hi feien allà? Tot i suposant que l'agent sabés on son les entitats de la Vila, és clar.
   Per això reitero la prioritat de que la lluita contra la delinqüència està per sobre de qualsevol altra consideració recaptatòria.

 • Juande

  Desde luego: si hacen su trabajo porque lo hacen, si no lo hacen porque no lo hacen… Dedíquese al voluntariado y déjese de preocuparse y atacar a tonterías. No le llena su día a día que tiene que ir criticando a los que, al fin y al cabo, velan por nuestra seguridad?
  Serán más prepotentes o menos prepotentes, pero dígale usted a un agente de la autoridad que frente al borracho que le ha robado sea benevolente.
  Y más le digo: veo a la guardia urbana como algo más que un colectivo que pone multas, le animo a que se informe un poquito solamente, y luego, comente. Por cierto, no cobran más por más multas que pongan…. Vaya leyenda urbana!!!
  Preocúpese de la crisis, del rescate de España, de su ayuda a los demás….no de estas tonterías, por dios!

 • Juan Ymedio

  I a mi que només em multen quan aparco malament…

 • Diana

  Juan Ymedio…Quan vosté aparca malament… Oi que sap que està fent malament?
  Entenc que vosté i tothom ( bé, el sr.Solà potser no ho veurà així….) accepta la realitat quotidiana i la relació causa-efecte, que no és res més que: aparcar malament-ésser multat. I entenc també que quan la gent cometem una infracció, l'hem d'assumir.
  Com a persona intel.ligent, Juan, crec que vosté assumirà la seva "culpa" , digue'm-ho així, i pagarà la multa. Però no crec que ningú es queixi quan ha aparcat davant d'un contenidor d'escombraries, i, per exemple, el camió no pot fer la seva feina i han de retirar el vehicle, oi?
  Potser el sr.Solà veuría aquesta situació amb altres ulls ( o virtualment, com el nostre agent…): ell diría potser que estava treballant, i que, a sobre que fa de voluntari, el multen, i que segur que el camió no hauría de passar per aquell carrer…. Total, culpa del servei de neteja del poble. O…de la guàrdia urbana que s'ha endut el cotxe…
  Si,sr.Solà, però és que el camió no podía recollir les escombraríes, i resulta que és la seva feina fer-ho, i, evidentment, feina de la guàrdia urbana, entenc, denunciar-ho. Entengui que sería culpa seva. Potser després també denunciarà vosté al servei de neteja que aquell dia no va poder fer la recollida per culpa del seu cotxe….
  En fi, prou de tonteríes perquè això no s'acabaría mai. La qüestió és queixar-se per alguna cosa, passar l'estona, distreure's…
  Animo incansablement a la gent que fa la seva feina ben feta, i la fa per al bé dels demés, on em sento molt identificada.
  Salut.

 • Teresa

  ¡ Vivir para ver ! , Es verdaderamente lamentable el comentario del Pere, que no ve el problema, inverosímil el escarnecimiento y la bilis que destilan los comentarios de la agente Diana y el Juande, seguramente que no ha hecho vacaiones, que no están al corriente de nada en Molins de Rei, la inoperancia, los abusos, los robos de l’Estel, etc. __Anímo al Sr. Solá por su actuación como amigo o en representación de los automovilistas multados y a la Maribel y a cuantos ciudadanos/as perjudicados, que denuncien los persistentes abusos de la Guardia Urbana de Molins de Rei en cuanto a multas, en cuanto faltas en resolución de recursos, y específicamente al regidor (CIU, en nómina toal ) responsable de dicho servicio.__

  Paquito “el chocolatero” está enterrado y bien enterrado , y a estas alturas de la democracia, no debemos consentir estos abusos y prepotencia de estos agentes que actuan con “nocturnitat a plena llum del dia”, sólo por lo que indican los reglamentos de circulación. No estan gestionado a animales, deben gestionar a ciudadanos. A pesar que seguramente el código de circulación no debe decir nada de los derechos de la ciudadanía, de lo que es la amabilidad, la fraternidad,… y que el famoso agente reincidente nro. 89 no le hubiese costado nada interesarse en el CEM por saber a quienes correspondian los automóviles en cuestión, si eran robados, si había alguna urgencia o emergéncia, etc en vez de ir a la caça directa amb “silenciador”, y huir en cobardía, ni tan sols deixa rastre de la seva acció amb l’excusa que els seus conductors no eren al vollant i no deixa justificant.

  Seguramente que este agente 89 no es de Molins de Rei , no conoce, ni le interesa conocer que es eso del CEM, ni quienes son los Sres. Hermoso, Agramunt y Padilla , ni que és eso de Molins – Montserrat – Vilafranca, ni que es la Convivencia Ciudadana, El va a lo que va. ¡ Ni convivencia, ni entidades, ni leches !

  Lamento que el CEM , como la mayoria de los ciudadanos, adoptase la predisposición anticipada de pagar las multas por eso de admitir la culpabilidad y beneficiarse del descuento del 50% de la multa, y luego siempre sale el agente listo de turno, con la letra pequeña : “un cop satisfeta la multa (versió Guàrdia Urbana), ja no es pot recórrer per anul•lar la retirada de punts dels “infractors”, ni el abono de la multa.

  Yo personalmente he sufrido y sufro la Guardia Urbana de Molins de Rei , también éste agente 89, multas aleatorias y caprichosas, y que a pesar de que he presentado recursos a todas ellas, su complicidad con la Diputación, hace que se lo pasen todo por el “forro” y pierdo la bonificación, Tampoco no acabo d’entendre aquesta mena de comportament tan incisiu en l’exagerat compliment del codi, interpretat d’una forma tan inflexible, y falta de atención y convivencia a la ciudadanía. No doy abasto con el Sindic de Greuges , pero, sé muy bien a quien no voy a votar en las próximas elecciones municipales. No creo esto que le han dicho de què el mateix senyor Alcalde, ha hagut d`intervenir personalment. Ese Sr está de florero, no ha hecho nada en 1 año, ni hará nada en el próximo, y menos el siguiente, Pura ineptitud, incompetencia y escaparate.

  No creo que la G.U. tenga consignas recaptatorias, ni que los agentes tengan comisiones por multar, No son tan inteligentes… Simplemente es resentimiento, ganas de fastidiar a la ciudadanía y boicotear y fustigar la convivencia ciudadana.
  Estaría bien un artículo en alguna revista mensual, dícese intelectual, una reflexión sobre las multas municipales, estadísticas, resultados de recursos, etc. etc. ¿ Hay alguien periodista, que lo sea de verdad?
  ¡ Änimo Sr. Sola !

 • joan pere

  Sr Daniel Closa alias "Teresa" com sempre la seva persecució com a "victima"de ara la Guardia Urbana, dels politics, de les persones de entitats subevenciones per l'Ajuntament (la CEM) tambe rep subvencions com RMR.i amés té collons de dir que té complicitats amb la Diputació, això que vol dir ? que cobra per multes no més avall diu que com no son inteligents….De las sevas paraules si té el que ha de tenir podria fer com la persona que formula la queixa (raonable o no) però dona nom i cognoms i s'identifica, podri fer el mateix digui qui es , Daniel Closa i la seva dreça i si cal l'agent 89 (identificat) tindrà el mateixos drets per prende les mesures que consideri oportunes per veure si vostè pot demostrar aquestes "complicitats"

 • Pere

  Carai Teresa, si que está "cremada" per la Policia Municipal, ja que dedicar mes de 40 renglons a aquest tema ….. Que haurá fet?