Els comerços locals retarden la pujada de l’IVA

La gran majoria de comerços esperarà unes setmanes o fins i tot uns mesos per fer efectiu l’augment de l’IVA. Algunes botigues van tenir una allau de clients abans de l’1 de setembre, però a dia d’avui els preus segueixen sent els mateixos.

Des del mes d'agost la botiga de Calzedonia del carrer Major informa que no pujarà els preus // Jordi Julià

Des del mes d’agost la botiga de Calzedonia del carrer Major informa que no pujarà els preus // Jordi Julià

La tan anunciada pujada de l’IVA no està afectant, de moment, la butxaca dels consumidors dels comerços de Molins de Rei. Cap dels establiments consultats per Viu Molins de Rei va apujar els preus l’1 de setembre. Segons explica Jordi Vilaprinyó, president del Botmol (la unió de botiguers de Molins de Rei), “gairebé tots els comerços mantenen els mateixos preus, perquè estem venent estoc que havíem comprat als distribuïdors amb l’IVA anterior” ha explicat en declaracions a aquest diari.

El president del Botmol també assenyala “la feinada que suposaria anar canviant el preu de cada producte, un per un”. És per això que assegura que “de moment assumim la diferència, i quan arribi nou material ja l’anirem actualitzant”, tot i que apunta que algunes botigues trigaran mesos en canviar els preus: “les botigues de roba ja tenen comprat tot l’estoc de la temporada d’hivern, de manera que tots aquests productes mantindran el preu anterior”.

La botiga de dietètica Les coses bones anuncia des de fa unes setmanes que endarrereix l'augment de preus // Jordi Julià

La botiga de dietètica Les coses bones anuncia des de fa unes setmanes que endarrereix l’augment de preus // Jordi Julià

Els establiments que no hauran d’esperar a acabar l’estoc són els que ofereixen serveis. Un exemple són els centres d’estètica i els gimnasos. En el cas de Personal Wellness, tot i poder fer-ho el mes passat pel fet d’oferir serveis, han decidit endarrerir la pujada de les quotes al mes que ve. Alguns comerços fins i tot han fet gala del manteniment dels preus, com la piscina municipal, que ha repartit publicitat a les bústies anunciant-ho; o com la botiga de dietètica Les coses bones, que anunciava des del mes d’agost que “mantenim els preus tot el setembre”.

La botiga que té la cadena Calzedonia a Molins de Rei va més enllà, perquè segons anuncia un cartell a la porta també des del mes d’agost “a cap dels punts de venda s’aplicaran increments de preus per l’augment de l’IVA”. La botiga d’electrodomèstics Pemaga i Fill no és una excepció, i asseguren a Viu Molins de Rei que “de moment estem assumint nosaltres la diferència”. Tot i això, ells no han penjat cap cartell anunciant-ho, i segons expliquen “a l’agost vam tenir moltes vendes, fins al dia 1, que tothom va desaparèixer”.

Una mesura inútil

La piscina municipal ha fet servir l'augment de l'IVA com a reclam als fullets que reparteix per les cases // Jordi Julià

La piscina municipal ha fet servir l’augment de l’IVA com a reclam als fullets que reparteix per les cases // Jordi Julià

Precisament aquesta és la principal queixa del president del Botmol, Jordi Vilaprinyó, que lamenta que “l’únic que ha aconseguit la pujada de l’IVA és que la gent cregui que tot és més car des de l’1 de setembre, quan això és fals, a més, farà baixar el consum i a sobre no es recaptarà més”. Vilaprinyó també és propietari de la llibreria Arola, i com a tal la seva temporada alta són els mesos d’agost i setembre, per la proximitat de la tornada a l’escola. Precisament una de les pujades més fortes de les que s’han anunciat és la de l’IVA del material escolar, que passa del 4% al 21%. Tot i això, Vilaprinyó treu importància a la pujada: “La gent creu que tot pujarà moltíssim, però de tot el que tenim només ens afecta a quatre llibretes i quatre estoigs, la resta ja estava al 18%”.

Els únics establiments que no sortiran perjudicats de l’augment de l’IVA seran els venedors d’aliments de primera necessitat (pa, llet, ous, fruita i verdura), que han mantingut l’IVA al 4%. Al forn i pastisseria Pannus, obert recentment, explicaven a Viu Molins de Rei que ara que acaben de començar tenen nombroses despeses inicials. “Només hauria faltat que pugés l’IVA”, conclouen.

Recomanacions personalitzades