Els comerços locals retarden la pujada de l’IVA

La gran majoria de comerços esperarà unes setmanes o fins i tot uns mesos per fer efectiu l’augment de l’IVA. Algunes botigues van tenir una allau de clients abans de l’1 de setembre, però a dia d’avui els preus segueixen sent els mateixos.

Des del mes d'agost la botiga de Calzedonia del carrer Major informa que no pujarà els preus // Jordi Julià

Des del mes d’agost la botiga de Calzedonia del carrer Major informa que no pujarà els preus // Jordi Julià

La tan anunciada pujada de l’IVA no està afectant, de moment, la butxaca dels consumidors dels comerços de Molins de Rei. Cap dels establiments consultats per Viu Molins de Rei va apujar els preus l’1 de setembre. Segons explica Jordi Vilaprinyó, president del Botmol (la unió de botiguers de Molins de Rei), “gairebé tots els comerços mantenen els mateixos preus, perquè estem venent estoc que havíem comprat als distribuïdors amb l’IVA anterior” ha explicat en declaracions a aquest diari.

El president del Botmol també assenyala “la feinada que suposaria anar canviant el preu de cada producte, un per un”. És per això que assegura que “de moment assumim la diferència, i quan arribi nou material ja l’anirem actualitzant”, tot i que apunta que algunes botigues trigaran mesos en canviar els preus: “les botigues de roba ja tenen comprat tot l’estoc de la temporada d’hivern, de manera que tots aquests productes mantindran el preu anterior”.

La botiga de dietètica Les coses bones anuncia des de fa unes setmanes que endarrereix l'augment de preus // Jordi Julià

La botiga de dietètica Les coses bones anuncia des de fa unes setmanes que endarrereix l’augment de preus // Jordi Julià

Els establiments que no hauran d’esperar a acabar l’estoc són els que ofereixen serveis. Un exemple són els centres d’estètica i els gimnasos. En el cas de Personal Wellness, tot i poder fer-ho el mes passat pel fet d’oferir serveis, han decidit endarrerir la pujada de les quotes al mes que ve. Alguns comerços fins i tot han fet gala del manteniment dels preus, com la piscina municipal, que ha repartit publicitat a les bústies anunciant-ho; o com la botiga de dietètica Les coses bones, que anunciava des del mes d’agost que “mantenim els preus tot el setembre”.

La botiga que té la cadena Calzedonia a Molins de Rei va més enllà, perquè segons anuncia un cartell a la porta també des del mes d’agost “a cap dels punts de venda s’aplicaran increments de preus per l’augment de l’IVA”. La botiga d’electrodomèstics Pemaga i Fill no és una excepció, i asseguren a Viu Molins de Rei que “de moment estem assumint nosaltres la diferència”. Tot i això, ells no han penjat cap cartell anunciant-ho, i segons expliquen “a l’agost vam tenir moltes vendes, fins al dia 1, que tothom va desaparèixer”.

Una mesura inútil

La piscina municipal ha fet servir l'augment de l'IVA com a reclam als fullets que reparteix per les cases // Jordi Julià

La piscina municipal ha fet servir l’augment de l’IVA com a reclam als fullets que reparteix per les cases // Jordi Julià

Precisament aquesta és la principal queixa del president del Botmol, Jordi Vilaprinyó, que lamenta que “l’únic que ha aconseguit la pujada de l’IVA és que la gent cregui que tot és més car des de l’1 de setembre, quan això és fals, a més, farà baixar el consum i a sobre no es recaptarà més”. Vilaprinyó també és propietari de la llibreria Arola, i com a tal la seva temporada alta són els mesos d’agost i setembre, per la proximitat de la tornada a l’escola. Precisament una de les pujades més fortes de les que s’han anunciat és la de l’IVA del material escolar, que passa del 4% al 21%. Tot i això, Vilaprinyó treu importància a la pujada: “La gent creu que tot pujarà moltíssim, però de tot el que tenim només ens afecta a quatre llibretes i quatre estoigs, la resta ja estava al 18%”.

Els únics establiments que no sortiran perjudicats de l’augment de l’IVA seran els venedors d’aliments de primera necessitat (pa, llet, ous, fruita i verdura), que han mantingut l’IVA al 4%. Al forn i pastisseria Pannus, obert recentment, explicaven a Viu Molins de Rei que ara que acaben de començar tenen nombroses despeses inicials. “Només hauria faltat que pugés l’IVA”, conclouen.

 • Si es verdad no hay nadie en las tiendas….Pero podeis preguntar a los de Mercadona?

 • Preguntarles a los de las tintorerías el sabado por la tarde me fui a gastar 150 euros a una tintoreria del Eorski en Cornellá? El IVA? Las pocas ganas de currar

 • Me parece un poco prematuro decir esto a dia 4, con un Domingo x en medio y con gente sin un euro despues d vacaciones…

 • Quizas el problema es que cada vez hay más gente sin un euro y sin vacaciones porque no tiene trabajo.

 • Clar sr. Alberto Barredo, el problema de l’economia és que els comerciants de molins de rei i en general els de la resta del país son uns penques que no tenen ganes de treballar!!! Quina jeta que té, o perdó que tenen

 • Mes que endarrerir la pujada de l’ IVA, l’ Ajuntament hauria de vetllar pel comerç local, reunint-se amb els comerciants i informant als ciutadans. Seria interessant proposar solucions reals. Estic parcialment dacord amb el Sr. Barredo. Jo tambe vaig voltar el dissabte a la tarda per Molins, i molts comerÇos estaven tancats. Com demanar clientela si no hi ha comerç on gastar???

 • Paula Moure via Facebook

  Por eso muchos nos vamos fuera ha comprar.. Quien tiene un comercio y cierra los sábados por la tarde????

 • Lo del comercio de este pueblo es alucinante.Todo el dia quejandose pero eso si precios los mas caros y el sabado a la una y media todo Dios la persiana a bajo y hasta el lunes.En un año no quedara una tienda.Bueno si.Los chinos estaran todos.

 • Doncs mesures a nivell estatal i autonòmic com la llibertat d’horaris, la pujada de l’IVA, les retallades en diferents sectors que han provocat i estan provocant que molta gent es quedi sense feina, afecten molt més a l’activitat del comerç local que el fet que puguin tenir tancat el dissabte per la tarda. Tot i així crec que el fet de tancar no és bo pel comerç, en aquest cas el local. Peró no totes les botigues estan tancades. Tot i aixi el dissabte passat era encara agost i imagino que creieu que poden tenir vacances, oi? o son tambe uns jetes?

 • El model neoliberal de comerç, impulsat per Esperanza Aguirre a Madrid, te les seves alternatives: a França hi ha límit horari i no passa rés, a Euskadi tampoc hi ha llibertat total d’horaris, i no passa rés. És una opció ideològica determinada que porta al tancament majoritari dels comerços tradicionals a les viles, en benefici de mitjanes i grans superfícies controlades per grans grups corporatius i inversors. Això provoca la degradació del comerç a Molins de Rei, l’apertura de “basars” ( els únics que poden competir en preus amb les grans superfícies ) i la desertització del centre vila. Però per alguns és ben igual, perque el que volen és que Molins de Rei sigui una ciutat-dormitori, només els importa la genuflexió davant el totpoderòs Hacendado. Es pot discutir o no que alguns comerços tinguin els preus més cars que a una gran superfície comercial, però a mí també m’importa que per tenir uns preus més barats les grans superfícies explotin els camperols, els ramaders i en general les empreses, perque el que fan és apropiar-se d’una part de benefici que pertany als productors. Per cert Mercadona maltracta els seus treballadors, per si algú no ho sabia.

 • Mentrestant ens pujen l’IVA per pagar el forat dels bancs, no del poble. Entre altres “forats” el fitxatxe de Cristiano Ronaldo, operació tancada per Florentino Pérez amb Caja Madrid, amb un crèdit de 76,5 milions l’estiu del 2009. Aquesta Caixa , controlada controlada aleshores per Esperanza Aguirre, que delegava el poden a Miguel Blesa.
  Caja Madrid als pocs mesos es va haver de privatitzar i unir-se a altres caixes per convertir-se en Bankia.
  10.000 milions d’euros per rescatar Bankia, dels pressupost general de l’estat = diner del contribuent.
  Retallada en educació i sanitat 10.000 milions
  Recaudació impositiva de l’IVA 10,000 milions més
  Que viva españa!
  Causa – efecte

 • La pregunta es molt senzilla: llibertat d´horaris si o no? Quin dilema! La resposta serà ben diferent en funció de a qui li fem! Sr Piera: Entenc que aqui estem per buscar solucions, no per parlar lo bé o malament que ho fan els altres a altres indrets, nacionals o estrangers. Jo em pregunto: com es que els “basars” de la Vila poden obrir quan vulguin i la resta de comerços no ho fan??? No compleixen les normes (els basars) o els comerços tradicionals no volen obrir/no ho necessiten? No considero que Molins sigui una ciutat-dormitori ni que ningú estigui interessat en que ho sigui. I ja a titol personal, parlem de Molins, que es lo que ens interessa,,,,no cal citar al Manolo Escobar.

 • Doncs com a França o com a Euskadi. El millor és concentrar les jornades laborals, facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, així no sortiria tothom a comprar a la mateixa hora. Els caps de setmana, sobretot diumenges son per estar amb la familia i afluixar una mica la pressió del consumisme. Fins i tot els diumenges hem d’anar de botigues ? És el model del neoliberalisme, tot obert a tota hora, amb treballadors i treballadores explotats, mal pagats i sense poder estar amb la familia. Si les empresses concentressin les jornades no hi hauria problema. No hi ha prou amb tenir totes les tardes i els dissabtes per comprar ? també és necessari anar a comprar diumenges ? per què no els dies de cada dia a les 3 del matí ?

 • JAJAJAJA MOLINS DE REI… PERO SI LOS COMERCIOS SE QUEJAN!!!! TRABAJAN MENOS QUE EN BARCELONA CAPITAL, SON CARISIMOS Y LOS LUNES CERRADOS… AMEN

 • Dentro de 15 años sólo habrá un pais europeo entre los 20 más importantes del mundo y nos seguimos fijando en un modelo caduco y trasnochado como el Francés… Sra Espinosa yo gracias a Dios no tengo problemas económicos pero sólo hago 20 días de vacaciones y trabajo doce horas al día. En 8 años sólo he podido ir una vez con mis hijas a la cabalgata de Reyes así que no me impresiona lo más mínimo que alguien trabaje en Agosto… Por ciero el sábado era 1 se Septiembre. Jetas pero Jetas y vagos.

 • Piera ya has pagado los 30.000 pavos?

 • Apa, doncs que tanquin tots els comerços, tots al Mercadona !! i el dia que tanqui el Mercadona què ? És molt difìcil fer entendre que el preu és un factor determinant en el cistell de la compra, però no ho és també la qüalitat ? i el bon servei ? i la proximitat ? per sort a Molins hi ha molts que estimen el comerç local.

 • Alicia Arsís via Facebook

  perquè ahir a les 10 de la nita el super/ forn de pa que hi ha a la carretera de gent de ” fora ” estava obert? És q x ells si k hi ha llibertat horària?

 • Alicia Arsís via Facebook

  Hi ha d tot a molins, comerciants d tota la vida que s’ho curren molt i tenen dret a fer vacances i altres k pengen el cartellet de es traspassa xk treballant de dinarts a divendres els números no els hi surten