L’increment de l’IVA costarà 118.000 euros a l’Ajuntament

La pujada de l’IVA suposarà una despesa de 118.000 euros als comptes de l’Ajuntament. L’increment de l’impost no s’esperava a l’hora d’elaborar els pressupostos del 2012 i el consistori ha decidit allargar dos préstecs per fer front de manera més còmoda a aquest imprevist.

L’increment de l’IVA que entra en vigor aquest 1 de setembre tindrà efectes a les butxaques de tots els ciutadans i empresaris, però també afectarà a les administracions. L’Ajuntament de Molins de Rei calcula que la pujada del tipus impositiu del 18 al 21% suposarà uns 118.000 euros de despesa amb la que no comptaven pel que queda d’any.

Per fer front més còmodament, l’equip de govern va portar al ple municipal de juliol l’allargament del temps d’amortització de dos préstecs contractats amb el banc Dexia Sabadell. Un d’ells té un capital viu de 882,692,32 eurosi l’altre és de 1.153.866,16. Signats al 2005 i al 2007, amb la operació de novació aprovada al ple municipal s’allarga el termini d’amortització de 15 a 20 anys. Com a contrapartida, augmenta el tipus d’interès. El regidor de Finances, Ferran Espinosa, assegura que és una manera de “donar oxigen al pressupost per poder fer front a diverses casuístiques que ens aborden com la pujada de l’IVA que no teníem pressupostada”.

Pagar més interessos no convenç a CUP i Esquerres

La modificació en les  condicions de pagament dels dos préstecs va ser aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern i el PP. El regidor popular, Emilio Ramos, va remarcar el seu compliment “estricte” de l’acord que va permetre tirar endavant el pressupost del 2012. Iniciativa per Molins de Rei, per la seva banda, va votar en contra però un dels seus regidors, Ivan Arcas, es va abstenir, per garantir que el punt sortís endavant independentment del que votés el PP. Arcas va considerar-ho “un gest de responsabilitat” i va recordar que quan ells governaven feien operacions similars a aquesta “i ens les deien de tots els colors”.

Esquerres per Molins de Rei i la CUP van votar en contra de la novació de les operacions de crèdit i van criticar la justificació de l’equip de govern ja que segons Jordi Romeu “aquesta novació ja estava anunciada a la proposta de pressupost presentada a finals de l’any passat”. El portaveu d’Esquerres per Molins de Rei va criticar que s’allarguessin els terminis d’amortització del préstec indicant que “ens pot donar una mica d’aire aquest any però ens l’acabarem trobant més endavant”. Els mateixos arguments va utilitzar la CUP, recordant que l’Ajuntament destina uns 800.000 euros cada any només a pagar interessos d’operacions de crèdit amb els bancs.

Recomanacions personalitzades