Iniciativa ofereix suport jurídic als que no paguin l’euro per recepta

Iniciativa per Molins de Rei ha iniciat una campanya per promoure la “insubmissió farmacèutica”, donant suport jurídic a les persones que es neguin a pagar l’euro per recepta. Una moció determina que l’Ajuntament informi sobre com no pagar la taxa i ajudi a presentar un recurs.

ICV-EUiA ha iniciat una campanya a tot Catalunya contra el "repagament" farmacèutic // ICV-EUiA

ICV-EUiA ha iniciat una campanya a tot Catalunya contra el “repagament” farmacèutic // ICV-EUiA

Fa unes setmanes que, en anar a la farmàcia amb una recepta dispensada a algun centre públic, la població ha de pagar 1 euro addicional per obtenir el medicaments que necessita. Ara, i coincidint amb la reducció de l’aportació de l’Estat al finançament dels medicaments, Iniciativa per Molins de Rei s’ha sumat a la campanya del seu partit a nivell nacional que informa a la població que es pot negar a pagar la taxa de l’euro per recepta que ha implantat la Generalitat. El partit també donarà suport jurídic gratuït a aquells que ho sol·licitin.

La campanya, que va en línia amb iniciatives similars de Dempeus per la Salut Pública o la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya l’estan duent a terme totes les seccions locals d’ICV-EUiA, i a Molins de Rei s’ha traduït en l’edició d’uns fullets informatius sobre el procediment per no pagar l’euro per recepta, que s’han repartit pel carrer, a les farmàcies i a l’ambulatori. La seu local d’ICV del carrer Molí rebrà els requeriments que la Generalitat enviï als ciutadans que no hagin pagat la taxa, i aquesta els enviarà a la seu nacional.

L’Ajuntament també assessorarà als insubmisos

El regidor d'Iniciativa per Molins de Rei, Sergi Conde, va presentar la campanya a la vila // IxMdR

El regidor d’Iniciativa per Molins de Rei, Sergi Conde, va presentar la campanya a la vila // IxMdR

Aquesta campanya també ha inclòs portar al ple municipal una moció de rebuig al “repagament de la sanitat”. La moció insta als governs català i espanyol a fer marxa enrere en aquests “impostos a la malaltia”, i també demana a l’Ajuntament de Molins de Rei que “mitjançant l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor o mitjançant els serveis que la Diputació presta d’atenció al consumidor recullin, orientin i donin suport jurídic” als ciutadans que no vulguin pagar la taxa.

Aquesta moció va ser aprovada al ple municipal del mes de juliol amb els vots d’ICV, la CUP, Esquerres per Molins de Rei i el PSC. Aquest últim forma part de l’equip de govern de l’Ajuntament, però ho fa en coalició amb CiU -que a la Generalitat ha implantat l’euro per recepta-, el qual va evitar votar-hi en contra i es va abstenir. La regidoria de Consum, a la qual s’adreça la moció, és precisament a les mans de CiU. El PP, que ha estat qui ha reduït el finançament dels medicaments a tot Espanya, no comptava en aquell moment amb la presència al ple del seu únic regidor, Emilio Ramos.

Obligació de dispensar els medicaments

S'ha editat una guia amb els passos a seguir per no pagar la taxa // Revista cafèambllet

S’ha editat una guia amb els passos a seguir per no pagar la taxa // Revista cafèambllet

Ja fa setmanes que els moviments i associacions contraris a les retallades expliquen a la població que té el dret de negar-se a pagar l’euro per recepta de la Generalitat, i tots ells insisteixen en punts com que “el farmacèutic està obligat a dispensar-nos el medicament independentment de si paguem la taxa o no”. El passat 1 d’agost (dia d’entrada en vigor de la reducció d’aportació de la Seguretat Social als medicaments) es va iniciar una campanya anomenada Veí, veïna, fes-te insubmis@ de l’euro x recepta!, que subscriuen més de 200 entitats, associacions, plataformes i sindicats sota el paraigua de la Plataforma Prou Retallades, a la qual s’ha sumat ICV-EUiA. Per fer arribar millor el missatge, s’ha creat una guia per informar de tots els passos a seguir per negar-se a pagar l’euro per recepta.

Tal com explica la guia, en el moment en què un ciutadà informi al farmacèutic que es nega a pagar aquesta taxa, haurà d’omplir un imprès de la Generalitat a la mateixa farmàcia que es farà arribar al Departament de Salut. En el cas que l’Administració enviï un requeriment al ciutadà reclamant el pagament de la taxa i els interessos (que les plataformes socials asseguren que seran de 0,20€), ICV-EUiA canalitzarà els recursos al requeriment a tots els ciutadans que ho desitgin; en el cas de Molins de Rei, a la seu d’Iniciativa per Molins de Rei es faran gratuïtament totes les gestions dels ciutadans que ho requereixin.

Recomanacions personalitzades