Una estudiant de quart d’ESO aconsegueix una beca per activitats d’investigació

La molinenca Judit Rabell és una de les set estudiants del Baix Llobregat que s’incorpora al programa “Joves i Ciència” de la Fundació Catalunya Caixa. Això li permetrà participar en activitats d’investigació becades durant els propers dos anys.

Els set estudiants del Baix Llobregat seleccionats pel programa “Joves i Ciència” van reunir-se en un acte a La Pedrera // Fundació CatalunyaCaixa

La Fundació CatalunyaCaixa ha seleccionat 52 estudiants que finalitzen quart d’ESO per participar a la cinquena edició del programa “Joves i Ciència“. Una de les escollides ha estat la molinenca Judit Rabell, estudiant de l’institut Lluís de Requesens, que ja està participant en aquest programa per fomentar la vocació científica dels joves amb interès, curiositat i inquietuds per la ciència.

El programa ofereix a Judit Rabell i la resta d’estudiants escollits la possibilitat de participar en activitats d’investigació totalment becades i els acompanya durant els dos cursos de Batxillerat fins arribar a la universitat. Els 52 estudiants seleccionats d’enguany procedeixen de 18 comarques catalanes, vénen de 34 centres públics, 17 concertats i 1 privat i 25 són noies i 27 són nois. Set dels escollits són del Baix Llobregat, i Rabell és l’única molinenca que ha estat seleccionada.

Estada científica als Pirineus

El programa s’estructura en tres grans fases. A la primera, anomenada E2C3-MónNatura Pirineus, els estudiants tenen un primer contacte amb la recerca científica al MónNatura Pirineus, l’equipament que la Fundació té a les Valls d’Àneu. Durant 13 dies – del 25 de juny al 7 de juliol – els joves han tingut l’oportunitat de treballar intensament en un projecte científic, conviure amb d’altres estudiants integrants del programa i aprendre dels investigadors que lideren els projectes. El professorat que els ha acompanyat durant aquest període eren científics actius que treballen en els camps dels projectes proposats, investigadors que viuen el dia a dia d’un laboratori. Tot plegat ho han explicat en un blog, on Rabell, juntament amb la resta d’estudiants, ha anat explicant el dia a dia de l’experiència.

D’aquí a un any, un cop els joves hagin finalitzat el primer curs de Batxillerat, tindran l’oportunitat de fer una estada a centres de recerca de reconegut prestigi o bé participar en un programa internacional de ciència. Per últim, la tercera fase permetrà als estudiants continuar tenint experiències en programes internacionals de ciència o en centres de recerca local. És molt semblant a la segona fase, però amb la diferència que en aquesta ocasió són els propis estudiants els que han de buscar el seu propi projecte d’investigació.

Recomanacions personalitzades