El ple es posiciona contra les noves taxes a la Formació Professional

El ple municipal aprova, sense el suport de PP i CiU, una moció presentada per Iniciativa contra la implementació de noves taxes en els estudis de Cicles Formatius de Grau Superior i preus públics a l’anomenat “curs pont” d’accés a la Formació Professional.

El ple municipal corresponent al mes de juny del 2012 es va celebrar el dijous 28 de juny // David Guerrero

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va anunciar la implementació d’una nova taxa en els estudis de Cicles Formatius de Grau Superior (360 €) i en els nous cursos de formació especifica per l’accés als Cicles Formatius de Grau Mig (180 €) i als Cicles Formatius de Grau Superior (240 €). Es tracta d’una mesura que s’ha pres de forma unilateral des del govern català sense cap consulta amb els organismes representatius de la formació professional, empresarial i sindical catalana,  ni de la comunitat educativa.

L’aprovació de la moció presentada per Iniciativa per Molins de Rei comporta que l’Ajuntament de Molins de Rei es posicioni i sol·liciti al Departament d’Ensenyament l’eliminació de les taxes de matriculació als Cicles formatius de grau Superior i dels preus públics dels estudis d’accés a la Formació Professional, per tal d’afavorir la qualificació de les persones i incrementar l’educació permanent  al llarg de la vida.

La regidora d’Iniciativa per Molins de Rei, Laura Duran, va destacar que “la mesura afecta sobretot de forma directa al col·lectiu de joves i als sectors més vulnerables de la societat”. Entre els joves actualment existeix prop d’un 50% d’atur i una de les vies més efectives per lluitar contra ell és, segons Duran, “la priorització de la formació professional com element de qualificació de les persones i per tant de millora de les perspectives d’ocupabilitat i cohesió social”, i més en estudis com aquests que tenen el major grau d’inserció laboral.

CiU i PP, a favor de les noves taxes

Esquerres per Molins de Rei, la CUP i el PSC van mostrar el seu total suport a la moció. La regidora d’Esquerres, Sílvia Guillén, va destacar que “aquests estudis són ara més necessaris que mai”. Per la seva banda, Roger Castillo, de la CUP, va considerar aquestes noves taxes com “un pas més contra l’educació pública d’un govern que no sabem on està anant”. La portaveu del PSC, Anna Cantudo, també va lamentar la retallada i va remarcar que el seu partit “recolzara totes aquelles accions ciutadanes o de la comunitat educativa contra les retallades”. En canvi, CiU i PP -els dos partits responsables d’aquestes noves taxes- es van abstenir mantenint un absolut silenci durant tot el punt.

Recomanacions personalitzades