L’Ajuntament aprova una moció en defensa de la unitat de la llengua catalana

El ple de l’Ajuntament aprova una moció en defensa de la unitat de la llengua catalana “a tots els territoris que la tenen com a pròpia”. La moció, presentada per Esquerres per Molins de Rei, compta amb l’únic vot en contra del regidor del PP.

El ple municipal corresponent al mes de juny del 2012 es va celebrar el dijous 28 de juny // David Guerrero

El ple municipal del mes de juny va aprovar una moció “en defensa de la unitat de la llengua catalana a tots els territoris que la tenen com a pròpia”. A més de Catalunya, la moció inclou la defensa del català al País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, la ciutat de l’Alguer i l’estat d’Andorra.

La regidora d’Esquerres per Molins de Rei, Sílvia Guillén, va destacar que “Molins de Rei s’ha caracteritzat sempre per defensar l’ús de la llengua pròpia i comuna, independentment que es parlin altres llengües que enriqueixen la nostra vila des del respecte i la tolerància”. A més, Guillén va recordar que l’Ajuntament també s’ha pronunciat recentment a favor de la immersió lingüística a les escoles.

La moció considera “molt greus” els atacs que rep la llengua catalana des de diferents àmbits i assegura que “volen esquarterar la unitat de la llengua catalana i minoritzar-ne el seu ús”. En aquest sentit, en el contingut de la moció es pot llegir el cas de les Illes Balears, on el govern ha decidit dividir els alumnes segons la llengua en què vulguin estudiar, ha eliminat el català com a requisit en l’administració pública i ha obert la porta a castellanitzar els topònims, entre altres polèmiques decisions.

La moció també denuncia que el govern del País Valencià ja fa anys que posa traves a la normalització de la llengua catalana, entre d’altres amb la voluntat de no permetre veure de manera recíproca les televisions TV3 i Canal9. Finalment s’explica la situació que es viu a l’Aragó, on el govern ha definit la llengua que es parla a les comarques de la Franja com la “llengua aragonesa de la part oriental”, el que des d’Esquerres per Molins de Rei titllen de “genocidi lingüístic”.

El PP veu un problema “artificial”

La moció, presentada per Esquerres per Molins de Rei, presentava un text molt crític amb les decisions preses pel PP en algunes comunitats autònomes on es parla català. El regidor popular, Emilio Ramos, es va queixar de que “sembla que alguns viuen als despatxos del suposat problema de la llengua quan al carrer, en canvi, no existeix aquest problema, tothom parla el que vol i amb respecte”. Ramos, deixant clar que es sent català, va ensenyar un retall periodístic d’una reunió d’Alicia Sánchez Camacho amb la patronal del Baix Llobregat i l’Hospitalet i va concloure: “Així és com es fa pàtria, no buscant problemes on no n’hi ha”.

La resta de partits representants al ple municipal -PSC, CiU, CUP i Iniciativa per Molins de Rei- van mostrar el seu suport a la moció.

Recomanacions personalitzades