Molins Energia amplia capital mentre espera un pla de viabilitat

L’empresa que produeix i distribueix l’aigua calenta al barri de la Granja fa la seva tercera ampliació de capital. L’Ajuntament aboca més de 37.000 euros a l’empresa mentre s’espera un pla de viabilitat que faci sostenible econòmicament el servei.

La biomassa és un recurs sostenible utilitzat per generar calor a partir de fusta // Arxiu

L’Ajuntament ha adquirit 2.740 noves participacions de l’empresa Molins Energia SL, el que correspon al 15,2% de l’ampliació de 251.0006,64 euros, tal i com es va aprovar a la Junta General Extraordinària i Universal de l’esmentada societat el passat 13 d’abril i es va ratificar al ple municipal del mes de maig. Això suposarà una despesa de 37.0005,76 euros per a l’Ajuntament, corresponents a la subscripció de l’ampliació acordada.

Molins Energia SL, que s’encarrega de produir i distribuir l’aigua calenta al barri de La Granja utilitzant principalment biomassa, és una empresa deficitària des de la seva creació, quan va ser la primera de tot Catalunya en crear calor. “El preu de la matèria primera -la biomassa-, el consum energètic per sota del previst i l’incompliment de les previsions de creixement d’usuaris” són els tres condicionants exposats per la presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans (CiU), com la raó dels comptes deficitaris que comporten una nova ampliació de capital. Ja és la tercera que es fa en la curta vida de l’empresa de capital públic i privat. La pujada de les tarifes de l’aigua als veïns que utilitzen la biomassa un 9,9% a principis d’any no ha estat suficient tot i les crítiques que ja va aixecar en aquell moment.

A l’espera d’un pla de viabilitat

“Les continues pèrdues aboquen l’empresa a la fallida i obliguen a reiterades ampliacions de capital”, reconeix Santamans, advertint que “si no es millora el servei hi haurà pèrdues continuades i no es podrà equilibrar mai l’empresa”. Per posar fi a aquesta situació, l’empresa va presentar una pla de viabilitat tècnica que va arribar al ple municipal del mes de gener. Molins Energia proposava “implantar l’ecogeneració de gas natural” però la suspensió dels incentius econòmics per part del govern estatal a la venda d’aquest tipus d’energia ha tirat pel terra el pla de viabilitat. Ara, amb l’objectiu de trobar una nova sortida de futur, Santamans proposa “disposar d’una auditoria que apunti alternatives per reconduir la situació”.

L’ampliació de capital es va aprovar al ple municipal de maig amb el suport d’Iniciativa per Molins de Rei, Esquerres per Molins de Rei i el PP. Des d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu va demanar “fer una reflexió en profunditat i un debat a fons sense més dilacions”. Ivan Arcas, d’Iniciativa per Molins de Rei, va proposar que Molins Energia passi a ser una empresa que gestioni globalment tota l’energia de Molins de Rei “amb un concessionari valent i no amb visió del segle passat”. La CUP es va abstenir al no compartir l’ampliació de capital però defensar l’ús de la biomassa.

Recomanacions personalitzades