Un informe demostrarà si les retallades en sanitat passen factura a Molins de Rei

Una moció aprovada al ple municipal insta a l’Ajuntament a elaborar un informe que avaluï l’estat dels serveis públics sanitaris a Molins de Rei. Tots els partits menys el PP reclamen la retirada del Reial Decret-Llei que desmantella el sistema de salut pública.

Els efectes de les retallades s’han fet evidents al CAP La Granja// Arxiu – David Guerrero

L’Ajuntament haurà d’elaborar un informe sobre l’estat dels serveis públics sanitaris. La informació que sorgeixi d’aquest estudi es debatrà en el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica i permetrà poder fer arribar a la ciutadania informació veraç sobre l’impacte real de les retallades sanitàries a Molins de Rei. “S’obtindran unes dades molt concretes que ens permetran treballar millor”, assegura la regidora de Sanitat, Anna Cantudo (PSC).

La situació de la plantilla i de la llista d’espera seran elements a tenir en compte per comprovar els efectes de les retallades al Centre d’Assistència Primària (CAP) tot just un any després de que l’ambulatori deixés de prestar servei entre les 9 de la nit i les 8 del matí, el que va provocar grans manifestacions setmanals pels carrers de Molins de Rei i l’ocupació durant uns dies del CAP La Granja.

La creació d’aquest informe és part de la moció presentada per Iniciativa per Molins de Rei el passat ple municipal de maig i que va ser aprovada amb l’únic vot en contra del PP.

Contra les retallades

La moció reclama al govern espanyol la retirada del Reial Decret-Llei 16/2012 “de mesures urgents per garantir la sostenibilitat en el sistema nacional de salut”. Aquest Decret-Llei suposa mesures dràstiques com la introducció del copagament farmacèutic i l’assumpció per part dels pacients de les despeses de pròtesis, transport no urgent i tractaments com el de la dieta terapèutica. També suposa que a partir dels 26 anys, tota aquella persona que no tingui alta pròpia a la Seguretat Social pot perdre la cobertura sanitària i exclou als immigrants irregulars de la targeta sanitària, excepte urgències, sobrepassant el principi d’universalitat del sistema sanitari.

Els partits que van intervenir durant el debat de la moció van coincidir en “la necessitat de mantenir els drets socials bàsics de la ciutadania” i van mostrar-se d’acord en lluitar contra les retallades en la prestació de serveis de salut, vinguin de l’Estat o de la Generalitat. El regidor del PP es va defensar i va acusar al govern català d’estar duent a terme nombroses retallades a Catalunya abans de l’arribada del PP al poder del govern central. “A Catalunya retalla la Generalitat, no el PP, i ningú es queda sense sanitat, fins i tot els de fora en tenen”, va concloure Emilio Ramos.

Recomanacions personalitzades