El Baix Llobregat i l’Hospitalet perden gairebé 4.300 empreses des de l’esclat de la crisi

Un total de 4.279 empreses han tancat les seves portes a l’Hospitalet i Baix Llobregat entre principis de 2008 i enguany. Aquesta xifra representa un 14,2% del conjunt d’empreses de la zona. S’han destruït uns 50.000 llocs de treball i la construcció ha estat el sector més castigat.

Els treballadors d’Euroretractil van acampar davant l’empresa quan va tancar // Arxiu – Jose Polo

Segons l’Informe de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat corresponent al segon trimestre de 2012, la construcció és la branca d’activitat que encapçala el nombre de tancaments, 2.454 en concret, l’equivalent al 46’8 per cent de les empreses existents al començament del període. A continuació segueix la indústria, amb 938 empreses menys, un 21,8% de les companyies existents, mentre que en el camp dels serveis, amb un descens menys pronunciat, han deixat d’operar 887 societats, un 4,3% de les existents.

Igualment negatives són les dades sobre ocupació, ja que les afiliacions a la Seguretat Social d’aquesta àrea (règim general i especial dels treballadors autònoms) durant el primer trimestre de l’any van caure en 4.830 persones, xifra que significa un retrocés de l’1,4%. En termes interanuals, la caiguda va ser del 3,3%, quan en el trimestre anterior s’anotava un 3%. Així, es confirma l’empitjorament gradual des de principis del 2011, que arrencà amb una millora del 0,3% el primer trimestre i continuà amb un 0,0% el segon, un -1,4% el tercer i un -3’0% el darrer.

Per sectors, el terciari és el que va perdre un major nombre d’afiliats en el primer trimestre, concretament 3.439 efectius (un 1,3% menys), seguit de la indústria (993 afiliats, un 1,7% menys) i la construcció, (361, un 1,7% menys). El sector primari, finalment, va perdre 37 afiliats (un 6,6% menys). Des del començament de la crisi s’han perdut uns 50.000 de llocs de treball.

Rebrota el sector immobiliari

En contrast amb les dades negatives sobre ocupació i empreses, les transaccions immobiliàries estan registrant un moment de recuperació, ja que en el primer trimestre es van comptabilitzar 1.101 a la zona, el que representa un increment interanual del 19’7% després que en el darrer trimestre de 2011 es produís una caiguda del 43’5%en les operacions, segons dades del ministeri de Foment recollides a l’informe.

L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, El Prat de Llobregat i Castelldefels concentren la totalitat d’aquest increment: es tracta de poblacions on l’estoc d’habitatge nou en venda era ja molt reduït a finals de 2011 i on, amb l’excepció de Castelldefels, se situava per sota del 2% del total del parc d’habitatge. Per la seva banda, les poblacions de Vallirana, Corbera, Pallejà i Abrera van superar l’any passat la mitjana espanyola de transaccions.

Recomanacions personalitzades