La retallada de regidors de Rajoy deixaria la sociovergència amb majoria

El Govern espanyol ha anunciat que reduirà un 30% el número de regidors que corresponen a cada municipi. Si la mesura s’apliqués aquesta legislatura, el govern de Molins de Rei (CiU i PSC) passaria a tenir 8 dels 15 regidors  del total de seients que formarien el ple municipal.

El ple municipal ha de reduir-se un 30%: dels 21 regidors actuals a 15 // David Guerrero

El govern espanyol vol reduir el número de regidors un 30%: dels 21 regidors actuals a 15 // David Guerrero

D’entre les moltes retallades derivades de la intervenció d’Espanya que el president del govern ha anunciat, una d’elles parla dels ajuntaments. El sou dels alcaldes passarà a ser fixat pel govern central, i els municipis perdran competències en favor de les diputacions. I, a més a més, el número de regidors que corresponen a cada municipi es veurà reduït en un 30%. Si la mesura s’apliqués en aquesta legislatura facilitaria molt les coses a l’equip de govern de Molins de Rei, mentre que trauria a l’oposició molta capacitat de decisió.

En aquests moments a Molins de Rei li corresponen 21 regidors, en tant que municipi d’entre 20.000 i 50.000 habitants. Segons la reducció anunciada, el que es farà serà reduir el número de regidors que corresponen a cada tram de població en un 30%, és a dir, 14,7 regidors per a municipis com Molins de Rei. Arrodonint la xifra a 15 regidors i un cop aplicats els càlculs de la Llei d’Hondt, el repartiment resultant seria el següent:

  • CiU: 4 regidors (actualment, 5)
  • PSC: 4 regidors (actualment, 5)
  • CUP: 3 regidors (actualment, 4)
  • ICV: 2 regidors (actualment, 4)
  • ExMdR: 1 regidor (actualment, 2)
  • PP: 1 regidor (sense canvis)
  • SI: cap regidor (sense canvis)

D’aquesta manera, la coalició de govern de CiU i PSC podria sumar 8 vots al ple, davant els 7 vots que aportarien la resta de regidors. Així quedaria solucionat un dels principals problemes de la sociovergència molinenca: governa en minoria. Ara mateix els regidors de CiU i PSC són 10 en total (repartits a parts iguals per a cada partit), però la resta de partits sumen 11 regidors. Això fa que en cada votació l’equip de govern hagi de transaccionar punts concrets amb altres partits, i que fins i tot en alguns casos els vots negatius de l’oposició en bloc bloquegin l’acció de l’equip de govern, tal com ha passat recentment amb l’aprovació d’una nova organització interna de l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades