La retallada de regidors de Rajoy deixaria la sociovergència amb majoria

El Govern espanyol ha anunciat que reduirà un 30% el número de regidors que corresponen a cada municipi. Si la mesura s’apliqués aquesta legislatura, el govern de Molins de Rei (CiU i PSC) passaria a tenir 8 dels 15 regidors  del total de seients que formarien el ple municipal.

El ple municipal ha de reduir-se un 30%: dels 21 regidors actuals a 15 // David Guerrero

El govern espanyol vol reduir el número de regidors un 30%: dels 21 regidors actuals a 15 // David Guerrero

D’entre les moltes retallades derivades de la intervenció d’Espanya que el president del govern ha anunciat, una d’elles parla dels ajuntaments. El sou dels alcaldes passarà a ser fixat pel govern central, i els municipis perdran competències en favor de les diputacions. I, a més a més, el número de regidors que corresponen a cada municipi es veurà reduït en un 30%. Si la mesura s’apliqués en aquesta legislatura facilitaria molt les coses a l’equip de govern de Molins de Rei, mentre que trauria a l’oposició molta capacitat de decisió.

En aquests moments a Molins de Rei li corresponen 21 regidors, en tant que municipi d’entre 20.000 i 50.000 habitants. Segons la reducció anunciada, el que es farà serà reduir el número de regidors que corresponen a cada tram de població en un 30%, és a dir, 14,7 regidors per a municipis com Molins de Rei. Arrodonint la xifra a 15 regidors i un cop aplicats els càlculs de la Llei d’Hondt, el repartiment resultant seria el següent:

  • CiU: 4 regidors (actualment, 5)
  • PSC: 4 regidors (actualment, 5)
  • CUP: 3 regidors (actualment, 4)
  • ICV: 2 regidors (actualment, 4)
  • ExMdR: 1 regidor (actualment, 2)
  • PP: 1 regidor (sense canvis)
  • SI: cap regidor (sense canvis)

D’aquesta manera, la coalició de govern de CiU i PSC podria sumar 8 vots al ple, davant els 7 vots que aportarien la resta de regidors. Així quedaria solucionat un dels principals problemes de la sociovergència molinenca: governa en minoria. Ara mateix els regidors de CiU i PSC són 10 en total (repartits a parts iguals per a cada partit), però la resta de partits sumen 11 regidors. Això fa que en cada votació l’equip de govern hagi de transaccionar punts concrets amb altres partits, i que fins i tot en alguns casos els vots negatius de l’oposició en bloc bloquegin l’acció de l’equip de govern, tal com ha passat recentment amb l’aprovació d’una nova organització interna de l’Ajuntament.