La CUP critica el contingut i el procés participatiu de l’ordenança de convivència

La CUP s’oposa al plantejament d’una nova ordenança de civisme perquè creu que “actua sobre les conseqüències i no sobre les causes dels problemes”. També critica la manera com s’ha plantejat el procés, i assegura que si segueix en la línia actual no s’hi sumarà.

Josep Raventós (esq.) va ser l'encarregat de parlar de l'ordenança de civisme a la roda de premsa // Jordi Julià

Josep Raventós (esq.) va ser l’encarregat de parlar de l’ordenança de civisme a la roda de premsa // Jordi Julià

Davant el procés participatiu obert el mes passat per ajudar a redactar la nova ordenança de convivència vilatana, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha anunciat el seu posicionament contrari tant a la redacció d’una nova ordenança com a la manera com s’està plantejant. “A no ser que hi hagi un canvi molt radical en el procés, no ens hi sumarem”, va anunciar Josep Raventós, membre de la secció local de la CUP. El motiu principal és “per raons ideològiques”, ja que segons la CUP “les ordenances de civisme actuen sobre les conseqüències dels problemes en comptes d’actuar sobre allò que els provoca”. Un exemple que Josep Raventós va posar és un punt que es pot trobar al procés de participació ciutadana, que parla de la mendicitat.

Deixant els motius ideològics a banda, Raventós va assegurar també que “no hi ha un clamor popular que demani aquest procés”, tot i que va assenyalar que han detectat que sí que hi ha alguns temes que preocupen a la ciutadania, “com els excrements de gos o la mala utilització de les cartelleres municipals”, però que segons la formació “es poden solucionar amb normatives específiques”. En relació al mal ús de les cartelleries, que la CUP ha estat fent molta pressió per regular, Raventós va voler recordar que “els punts d’informació es van omplir de cartells publicitant les revetlles de Sant Joan que organitzen empreses privades”.

El procés participatiu per a la redacció de l’ordenança de convivència vilatana ha rebut algunes crítiques per l’ambigüitat de les preguntes, i el fet que qualsevol pugui votar tants cops com vulgui. La CUP és una d’aquestes veus crítiques amb el procés, i qüestionant-lo pels mateixos motius adverteix que “els resultats del procés s’hauran d’agafar amb pinces”. S’obre l’ordenança en si, Raventós també es va mostrar preocupat pel fet que “el règim sancionador s’usi per criminalitzar moviments contestataris”.

 • Xabi

  Un dels temes que estic segur que sí preocupa al meu barri, el barri del canal, és l'ús dels espais públics.

  Des de l'apropiació que es fa per part de determinats grups d'espais públics , fins a l'organització d'actes, celebracions, amb les conseqüents megafonies a plena potència. Em consta que hi ha un munt de trucades a la Guardia Urbana, i que no tenen resposta, per ser activitats autoritzades .
  He de dir que l'acte que va muntar la CUP si no recordo malament el 22 de juny va ser un exemple de respecte als veins. Peró podria donar vuit dates i activitats el mateix mes que han provocat moltes molesties (Evidentment no compto l'acte de la revetlla que es un acte del barri i obert al barri). I aixó ha tingut una evolució en els darrers dos anys molt preocupant.
  Se que això que dic segurament no és molt popular entre els lectors d'aquest mitjà, però si m'agradaria copsar l'opinió dels meus veins i veines, que segurament no han opinat a la nova ordenança.

  • Josep Raventós

   Xabi, el problema dels usos de l'espai públic existeix i per tant és innegable. Jo mateix visc als entorns de la plaça de la Llibertat i cada festa major "la pateixo" durant tres nits.
   Tot i aixi creiem que no cal establir un nou marc normatiu per regular-ho: el que toca, en aquest cas, penso que és organitzar-ho a través de parlar-ne els implicats (Ajuntament, entitats i veïns) Segurament tant el parc de les palmeres com la propia plaça de la llibertat pateixen una sobrecarrega d'activitats nocturnes que caldria re- organitzar en el sentit de repartir càrregues entre d'altres espais públics

 • joan pere

  Un procès de participació i la CUp en contra ? Que volem tots els punts d'informació ? Les Entitats demanen permis a d'establiments privats per posar-hi la propaganda. Ara be no penjan als contenidors ,arbres (encara hi ha de la CUp cami Santa Creu, clavats amb claus ) i totes les parets de la Vila i esperem que vinguin uns altres a treure. Per cert tambe es regula la venda d'alcohol (llauners) i soroll

  • Josep Raventós

   Que quedi clar,potser no ens hem explicat, que no estem en contra del procés participatiu, sinó de com s'ha fet.
   Segueixo pensant que hi ha problemes a la via pública i que la gent vol solucions, però no una macro normativa tipus calaix de sastre on cap tot i tot es fa a favor del sistema, nosaltres no hi estem d'acord.
   Insistim en el tema de les cartelles, és imprescindible la seva regulació. Pel soroll nocturn ja existeix una normativa, si cal reformar-la que es faci.
   Francament no tinc en ment la presencia de llauners a Molins

 • Enric Piera

  Joan Pere, un procés de participació com a tal ha de ser democràtic i transparent. Quina mena d'enquesta és aquesta on l'enquesta fa preguntes no clares i per tant la valoració no es sap en quin sentit apunta ? Les conclusions que es poden treure de l'enquesta no son objectives, estan subjectes a interpretacio. I per acabar, què vol dir que un tema ens preocupa ? La manera de fer les preguntes m'espanta, perque vol dir que la manera de resoldre el que li preocupa als ciutadans no importa, importa si…t'importa. Joan Pere, quina participació ha generat aquesta enquesta ? algú ha vist paradetes per la vila informant els vilatans i vilatanes d'aquesta enquesta ? la meva opinió és que es es vol presumir d'una metodologia democràtica en la gestió municipal sense saber exactament el que vol dir el mot PARTICIPACIÓ.

 • Teresa

  La consulta debe declararse nula, en las urnas de la Biblioteca y en el Mercat , hace semanas que no hay papeletas. Sólo las tienen dónde pueden echar el pucherazo

 • llorenç

  Molt donar-li voltes a la perdiu Sr. Enric però a les preguntes de xavi i joan pere no veig cap resposta ? Ara el que entenc es que un procès participatiu tingui que veure de sapiguer els temes que preocupen a les persones que volen participar, per exemple queda clar que normatives contra el soroll o prohibicions d'enganxar cartells en lloc no autoritzats a vosaltres no agraden, sigueu clars. Ara be, quan parles al final de "metodologia democràtica" restaria be tindreu en compte, en els teus plantejaments

  • Josep Raventós

   Llorenç, estem totalment a favor de la regulació de les cartelleres, crec que és evident que ens hem manifestat en aquest sentit.
   No neguem tampoc que hi ha problemàtiques en tema de sorolls nocturs, segurament per sobre càrrega d'actes en determinats espais que possiblement es podria replantejar. Per la resta de sorolls nocturns (els no autoritzats) es pot fer una normativa específica al respecte (honestament, desconec si no n'existeix una) i si ja existeix o modificar-la o adaptar-la.

   • Teresa

    Raventós : Si no sabe si existe o no una ordenanza municipal en activo en Molins de Rei sobre ruidos nocturnos, especialmente los de la "carga" de volumen de altavoces y los otros, bien podría preguntar antes al Maymo, Castillo, Peradalta o Botran de su partido la CUP, que deberian de saberlo, ya que nuestros dineros nos cuestan.

   • joan pere

    Existeix una normativa de convivència ciutadana aprovada l'any 1997 o sigui fa 15 anys, crec que en aquests anys ha sortit moltes circunstàncies noves que s'haurian de modificar, quant dius que ja de moment hi ha dues (sorolls i normativa cartelera) i aquestes estan dins de la normativa de convivència esmentada i a més cal aboradar temes com el "botellon" que pateixen alguns barris, la responsabilitats dels amos de gossos . Llavors quin es el plantejament ? normatives especifiques ? O be que els ciutadans/es puguin participar. Al Sr. Closa "alias Teresa" jo per exemple he fet la meva aportació via correu electrònic i coneixo alguns vilantans/es que han utilitzat aquest mitja, no cal de dir que per criticar amb "alias" es molt facil, dir que NO a tot es molt facil,.

    • Josep Raventós

     El plantejament crec que és analitzar detalladament el que hi ha (hi ha coses que existeixen i senzillament no s'apliquen), modificar el que no funcioni i afegir el que calgui (evidentement algunes problemàtiques han canviat en aquests 15 anys). I tot això, fer-ho amb participació, evidentment, però no com s'ha plantejat fins ara. O tu de debó et creus que els resultats que sortiran de les urnes i de la web són seriosos tal i com s'ha plantejat?
     Segueixo pensant que el plantejament és fer un rentat de cara al sistema i la mendicitat (tal i com s'ha aplicat a d'altres pobles amb ordenances semblants) n'és l'exemple: creo una norma per poder treure els pidolaires de les zones comercials o quan vingui el president de la Generalitat, i aixi si la gent no veu pidolaires s'oblidarà que a Molins també hi ha pobres.
     Adaptar i modificar el que calgui si. Rentats de cara a un sistema injust, que a més cada cop està més allunyat de les problemàtiques socials creixents, no.

     • llorenç

      benvolgut Josep si aquesta es la teva apreciació d'una norma de convivència ,"de fer un rentat de cara al sistema i la mendicitat per treure els pindolaires de les zones comercials o quan vingui el president de la Generalitat " per la teva informació a Navas existeix des de el 2008 aquesta normativa de la mendicitat, a que no saps qui governa a Navàs ? Ostres la CUP i sembla que no li sembla malament amagar la realitat perque en més d'un any encara no han fer cap modificació?

     • Josep Raventós

      Llorenç, com tu dius la ordenança de civisme de Navàs es va aprobar el 2008, i com saps la CUP hi governa des del 2011. En la legislatura on es va aprobar la CUP no era present al consistori. No conec el detall de la situació: no sé si és d'aplicació, si s'està modificant, etc. Tampoc el detall del tractament de la mendicitat, però tinc la seguretat que s'està aplicant d'una manera diferent a els casos de Vilafranca ( aprovada CIU+PSC+PP) o de Barcelona (proposada pel PSC i ampliament cobejada per CIU) on passen aquestes coses amb els que practiquen la mendicitat. A Barcelona va sortir no fa gaire a la Vanguardia el tractament que rebien els mendicants i "homeless" a la ciutat, i un altre exemple clamorós és el de la prostitució: no al carrer pq fan mal a la vista, però cadascú a casa seva que faci el que vulgui…Sembla que si a una dona se l'explota sexualment portes endintre ja no és un problema.

     • Josep Raventós

      També podem parlar de Berga on el plantejament inicial anava en la línia de Barcelona i finalment es va poder reconduir.
      Estic segur que estarem d'acord en que el nom no fa la cosa i ara com ara parlem del posicionament inicial i del que intuim d'on es vol anar en funció dels temes que es proposen . Insisteixo en parlar de la mendicitat perquè és un dels temes que apareix a l'enquesta, i no crec que una ordenança de civisme sigui el lloc on parlar de pobresa.