El certamen d’ajuts a les entitats de la CUP es converteix en anual

El certamen Millorem Molins, que convoca la CUP amb part del sou que reben els seus regidors, passa a ser anual degut a l’augment de regidors d’aquesta legislatura. El certamen, celebrat per primera vegada al 2008, serveix per finançar projectes de les entitats locals.

Mar Miralles va ser l'encarregada de presentar la 3a edició del certamen // Jordi Julià

Mar Miralles va ser l’encarregada de presentar la 3a edició del certamen // Jordi Julià

Amb l’espectacular creixement que va tenir la CUP a les eleccions del maig de 2011, la formació va passar de tenir 1 regidor a tenir-ne 4. I d’aquesta manera, el total de sous dels regidors també augmentava. En concret, segons Àlex Maymó, aquesta xifra s’ha doblat en relació al 2007: “Al 2007 el sou que rebia com a regidor era de 825€, amb la baixada de 2009 va passar a ser de 600€, i des de 2011 la suma del sou dels 4 regidors és de 1.615€”. És per això que la intenció d’aquesta legislatura és convocar el certamen cada any.

Així doncs, dels més de 19.000€ anuals que sumen els sous mensuals dels 4 regidors, 2.250€ es destinaran a premiar iniciatives de les entitats, i una altra part es farà servir “per millorar el butlletí de la CUP, que ara tenim intenció de publicar regularment cada tres mesos”, va explicar Mar Miralles a la presentació de la 3a edició del certamen Millorem Molins.

L’import dels premis d’aquesta edició serà el mateix que les anteriors: 1.250 euros pel projecte guanyador i 1.000 euros pel finalista. Com es venia fent fins ara serà un jurat independent el que triarà les iniciatives guanyadores. A partir d’aquesta edició el jurat es triarà des de la formació política després de la presentació de candidatures, “per no condicionar als membres d’entitats que són escollits com a jurat i que potser haurien presentat una candidatura però no ho feien perquè formaven part del jurat”.

Un certamen que ha subvencionat projectes d’èxit

Els premis de Millorem Molins ja han permès dur a terme alguns projectes. Un cas clar és el del Casal de Joves La Mola: els guanyadors de l’edició de 2008 van ser la Plataforma per un Casal de Joves Autogestionat, el qual s’ha acabat convertint en La Mola. Els finalistes d’aquell any van ser els Amics dels Pessebres de Molins de Rei. El guanyador del 2011 va ser el projecte de Guifi.net d’implantar a Molins de Rei una xarxa d’Internet d’accés lliure, però encara no disposa de punts operatius. Preguntats sobre el compliment dels projectes presentats, es va assegurar que “es fa un seguiment personal del progrés de les propostes, i els diners no es cobren fins que no es dugui a terme”L’entitat finalista de l’any passat va ser la Colla Gegantera de Molins de Rei. Els premis de totes les edicions han estat de 1.250€ pel guanyador i 1.000€ pel finalista.

Les candidatures per l’edició d’enguany s’obriran dilluns que ve, dia en què es publicaran les bases de la convocatòria a la web del partit. Hi haurà temps per presentar propostes fins la tardor. El 8 d’octubre es tancarà el termini, fins al 19 d’octubre el jurat podrà demanar documentació addicional a les entitats que s’hi hagin presentat, i del 20 d’octubre al 5 de novembre tindrà lloc la votació de projectes al web de la CUP i la deliberació del jurat. Sobre la votació en línia, Mar Miralles va remarcar que “ja establirem mecanismes per evitar que es pugui votar més d’un cop”. Els guanyadors es donaran a conèixer el 8 de novembre, 4 mesos després de l’inici del procés.

Crítics amb els sous del regidors

La Candidatura d’Unitat Popular segueix en la seva línia crítica amb el sou dels polítics i es reafirma en la convocatòria del certamen Millorem Molins. La CUP considera insuficient la baixada de sous feta l’any passat, quan van començar a governar junts CiU i PSC, perquè “malgrat representa una petita rebaixa respecte els sous que es cobraven fins llavors, segueix sent un 24% més que el que es cobrava abans de 2007. La CUP va mostrar un fort rebuig al gran increment de sous que es va fer el 2007, just a la vora de l’inici de la crisi econòmica (d’un 128% pels regidors amb dedicació parcial i d’un 34% per regidories a temps complet i l’alcalde), i va fer una campanya de denúncia de la situació. Part d’aquesta campanya va ser l’entrega del sou de l’únic regidor que tenien a les entitats de Molins de Rei, mitjançant el certamen Millorem Molins.

El certamen es va celebrar per primer cop l’any següent a la pujada de sous, el 2008. Un any després, el ple va aprovar una lleugera baixada de sous pels membres de l’equip de govern (entre un 6 i un 9%) i una forta baixada pels de l’oposició (entre un 24 i un 67%). Tot i això, poc abans que acabés la legislatura, el 2011, es va poder celebrar de nou el certamen.

 • Ferran García

  Aquesta notícia demostra que, per desgràcia, la gent te el costum només de criticar, difamar i posar en dubte tot el que es publica en aquest mitjà. I és veritat que hem de ser crítics, però potser s'acaba banalitzant tot massa.
  Quan es fan coses constructives i apareixen noticies agradables i esperançadores com aquesta, ningú diu res, perque no hi ha on disparar. També fora bó, que hi hagués més debat constructiu.
  Felicitats a l'iniciativa de la Cup, que demostra certa coherència.
  Felicitats també al Viu Molins, per la seva feina diària. Endavant!

  • Teresa

   Aportar solo 1250 € cuando el incremento en salarios de la CUP ha sido de un 400 % ( 4 concejales) lo veo muy rácano. Nos faltaría saber a parte de lo que dice el articulo sobre los sueldos y dietas, cuanto recibieron, legalmente claro, hace 1 año de la Junta Electoral , y cuanto han recibido de los 90.000 € que el Ayuntamiento da alegremente entre ellos a los partidos políticos locales, supongo que para el alquiler de las tiendas comerciales en traspaso, para sus sedes sociales, Los dineros políticos, es el único negocio con actividad en auge en Molins de Rei. xarcuterias, tiendas de decoracion, panaderias, tienda de regalos, viviendas, etc. Pregunta : ¿ Millora molins és lo mismo que molinsmillora? , ¿ Que és molismillora?

   • Carme L.

    Benvolgut/da

    et contesto només el que sé, i que pots trobar també a la web de la CUP si intentéssis informar-te una mica… com he fet jo al llegir el teu comentari
    El sou del regidor que la CUP tenia al 2008 era de 825€ mensuals. Ara, cadascun d'ells cobra 380 euros cada mes menys el portaveu, que en percep 475. En total, doncs, són 1.615 euros mensuals.
    Per tant, és el doble, no 4 vegades més, i el certamen es realitzarà cada any, en comptes de cada dos anys, o sigui que queda tot igual.

    Dormiria més tranquil/a si s'informés una mica abans d'exaltar-se :)

    cuidi's molt, que un dia li agfarà un atac de cor, i els mitjans locals el/la trobarem a faltar :)

    una abraçada

    • Teresa

     Carme L : Gracias por los datos aportados, y por sus recomendaciones a mi salud, pero,.. ¿ Cuantos euros recibieron los de la CUP , legalmente claro, hace 1 año de la Junta Electoral , y cuanto han recibido de los 90.000 € que el Ayuntamiento da tan alegremente a repartir entre los partidos políticos locales? , ¿ Millora molins és lo mismo que molinsmillora? , ¿ Que és molinsmillora? . Gracias anticipadas , Un abrazo y cúidese también.

 • marc

  Felicitats a la CUP per una iniciativa tant creativa. De tota manera, penso que les entitats ja reben molts diners de tota la gent de Molins. L’ajuntament destina molts diners a les entitats i el que fa la CUP amb això es mes aviat marketing de campanya electoral. Si un vol ajudar a algú altre no cal anunciar-ho als quatre vents. És la meva opinió des del respecte a la feina que fan.

  • Mar Miralles

   Hola Marc
   tens raó que l'article es refereix només a entitats, però el certamen és obert a associacions de veïns, col·lectius o altres agrupacions que tinguin un projecte incipient o comú amb altres organitzacions.
   Et deixo l'enllaç a les bases, on veuràs que amb el sistema de puntuació s'intenta potenciar les entitats petites (reben menys diners de l'Ajuntament) i els projectes comuns. http://molins.cup.cat/noticia/bases-3r-certamen-m

   moltes gràcies pels teus comentaris
   fins aviat
   Mar

 • Josep

  Ojalà tots fessin "marketing" com tu dius, ja que
  Ens estalviariem mes retallades ja que aquests
  Diners no es treuen d'un lloc per posar-lo a un
  Altre sino que surt dels propis sous.
  Convido a tots els partits i els seus polítics a
  fer "marketing electoral" com aquest.

 • Teresa

  Gracias por aportar un dato clarificante, ¿ Puede clarificar el resto de datos clarificantes que se preguntan, o sería demasiado ? , ¿ Quien, quien, reclamó molinmillora?

 • llorenç

  L'any 2011 qui va guanyar ???

  • Josep

   Segons l'article diu els Geganters i el projecte wifi.net

 • Pingback: Una associació de pares per la criança natural guanya el certamen Millorem Molins | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La quarta edició del certamen Millorem Molins prioritza l'economia social | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: El quart certamen Millorem Molins premia a la nova escola de teatre La Cuquera | Viu Molins de Rei()