El Parc Agrari celebra el 14è aniversari sota l’amenaça d’Eurovegas

El Parc Agrari del Baix Llobregat està d’aniversari: catorze anys compleix aquesta figura única al país de protecció i gestió d’un espai agrari productiu a tocar de la gran ciutat. L’aniversari arriba el dia després de la visita de Las Vegas Sands Corporation per instal·lar Eurovegas en aquest espai.

La masia de Can Comas és la seu del Parc Agrari al bell mig de l’espai natural i agrícola // Consorci del Parc Agrari

D’ençà que el 1998 es va constituir, fruit de la voluntat de treball de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i els catorze municipis que hi aporten sòl agrícola (al qual s’incorpora la Generalitat de Catalunya l’any 2006), el Consorci del Parc Agrari s’ha convertit en un model i referent mundial.

Les prop de 3.000 ha que conformen el Parc Agrari s’estenen per la Vall Baixa del riu Llobregat i el Delta, un sòl d’al•luvió, dels més fèrtils de Catalunya. La fertilitat del sòl i les condicions particulars del Delta, de clima moderat gràcies a l’efecte de la Mediterrània però amb una obertura a Montserrat a través del riu Llobregat, aporten unes característiques molt peculiars a aquest espai agrícola i als més de seixanta tipus les fruites i hortalisses que s’hi cultiven.

Més de 1.500 pagesos professionals treballen les 560 explotacions agrícoles de llarga tradició familiar vinculada a aquesta comarca que aporten al consumidor de l’àrea metropolitana uns productes KM 0, és a dir, per la frescor, la proximitat i la reducció de la petjada ecològica. I tant és així, que ja el Pla general metropolità de 1976 va decidit preservar aquest espai agrari sota la clau 24, sòl rústic protegit del món agrícola.

L’any 2010, el govern de Catalunya el 2010 va renovar va l’aposta pel sector agrari i pel darrer espai d’horta que queda a l’àrea metropolitana de Barcelona, en declarar sòl d’especial protecció pels seus valors ambientals i agrícoles el Parc Agrari del Baix Llobregat en el Pla territorial metropolità de Barcelona, l’instrument de protecció territorial.

Aquell mateix any, durant el debat que es va mantenir al Parlament de Catalunya sobre el sector agrari es va assenyalar la importància estratègica de l’agricultura “per la salut […], pel manteniment i millora del medi natural i de la protecció del medi ambient; […]; i perquè atresora valors que formen part de la nostra identitat”.

Es celebren ara els catorze anys d’edat d’un Consorci que ha esdevingut un referent internacional de gestió d’un espai agrícola i ramader, i de promoció dels productes que s’hi produeixen. Al llarg d’aquests anys han estat nombroses les institucions acadèmiques i no acadèmiques que han visitat la masia de Can Comas, seu del Parc Agrari, així com les que han convidat els tècnics del Parc a aportar la pròpia experiència a l’hora de proposar nous parcs agraris arreu de l’estat, d’Europa i del món.

Tan sols el darrer any, el Parc ha rebut la visita de representats de l’Escola Universitària d’Agricultura de Pequín, de la Universitat Gaston Berger del Senegal o delegacions de càrrecs electes de Dinamarca i França. També s’han desplaçat fins al Baix Llobregat representats agraris procedents del municipi de Sapporo (Japó), membres d’empreses internacionals de desenvolupament territorial a l’Equador i alumnes del Màster d’Organització i Desenvolupament Transfronterer dels Territoris de Muntanya, de la Universitat de Tolosa del Llenguadoc. Així mateix, els tècnics del Parc han estat convidats a compartir l’experiència del Consorci arreu del món, i han participat en fòrums sobre sostenibilitat, alimentació i planificació territorial a Melbourne (Austràlia), Perpinyà, Sant Sebastià, Màlaga o  Granada.

Recomanacions personalitzades