Històrica diada castellera d’aniversari dels Matossers amb els castellers de Vilafranca

La plaça de l’Església esdevé la 50a plaça de 9 de la mà dels Castellers de Vilafranca, dins la diada de celebració dels 10 anys dels Matossers. Tot i el gran espectacle que van oferir les quatre colles participants, l’afluència de públic va ser escassa.

Fan 10 anys però els castells necessiten més recorregut a Molins de Rei. De la diada del passat diumenge es va desprendre que, de moment, encara no hi ha tradició castellera a la vila: la plaça de l’Església es va tenyir de colors: blau, taronja, verd i marró, però no pas dels del públic assistent. Els espectadors que van anar fins a la plaça a veure l’actuació no eren molts, i a més es refugiaven del sol buscant qualsevol racó d’ombra.

Els Sagals d'Osona fent el 4 de 8, ajudats a la pinya per altres colles // Sagals d'Osona

Els Sagals d’Osona fent el 4 de 8, ajudats a la pinya per altres colles // Sagals d’Osona

3 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca, segon castell de 9 de Molins de Rei // Jordi Julià

3 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca, segon castell de 9 de Molins de Rei // Jordi Julià

De motius en sobraven per anar a veure l’espectacle casteller: era la diada de celebració dels 10 anys dels Matossers, a la qual hi havia tres colles convidades (una més del que és habitual). I una d’aquestes colles era una de les sis de gamma extra que hi ha a Catalunya: els Castellers de Vilafranca, un dels més mediàtics i de màxim nivell. La seva visita va servir per veure per primer cop castells de nou pisos a Molins de Rei, per la qual cosa el 4 de 9 amb folre que van fer a la segona ronda els de verd va convertir Molins de Rei en la 50a plaça de 9 del món, amb expectació màxima a la plaça. A més del 4 de 9 amb folre, els vilafranquins van fer un 4 de 8 amb l’agulla a la primera ronda i un 3 de 9 amb folre a la tercera.

Però les actuacions no es van limitar als Castellers de Vilafranca. També estaven convidats els Castellers de la Vila de Gràcia, un dels padrins dels Matossers i que justament enguany celebren el 15è aniversari. Els de blau van triar Molins de Rei per estrenar-se amb el 7 de 7, construcció formada per un 4 de 7 i un 3 de 7 units entre si. A més, també van descarregar un 4 de 8 i una torre de 7.

D’altra banda, els Sagals d’Osona van fer l’únic castell aixecat per sota de la diada: un 3 de 7. Aquest tipus de construccions són més peculiars pel fet de que la part alta del castell és la primera en construir-se, a la qual s’hi van afegint més pisos per sota. La de diumenge va ser la 46a vegada consecutiva que els de taronja feien aquest castell, el qual va anar acompanyat d’un 5 de 7 i un 4 de 8.

Els Matossers van fer tres pilars de comiat // Jordi Julià

Els Matossers van fer tres pilars de comiat // Jordi Julià

Els vilafranquins van homenatjar el seu patró // Lucas Amillano

Els vilafranquins homenatjant Sant Miquel // Lucas Amillano

I finalment, els amfitrions, els Matossers de Molins de Rei, que van fer tres construccions de 6: el 4 de 6 amb l’agulla -és a dir, amb un pilar al seu interior-, la torre de 6 -amb dues persones per pis- i el 5 de 6 -compost de dos castells units entre si-.

Un cop acabada la diada amb els pilars de comiat, els Castellers de Vilafranca van entrar dins la Parròquia de Sant Miquel per fer un pilar d’homenatge al que també és el seu patró, per dirigir-se després cap al dinar que oferien els Matossers a totes les colles convidades.

 • Teresa

  Muy poca, pero que muy poca asistencia de publico local, El 95 % del personal eran los própios castellers. En Molins nos falta fomentar aún : los “trabucaires de Molins” , los “bastoners de Molins” , los “santimbanquis de Molins” , la “moixaganga de Molins” , los “payasos” de Molins, etc. y al final resulta que la ciudadanía de Molins no sabe bailar sardanas….

  • pere

   no entenc el teu comentari, que critiques? la poca assistència? o que es facin coses?
   Si vols dediquem-nos només a fer el que tu vulguis…. Ai no! que llavors seria una dictadura, oi?

   • Teresa

    pere : Mi critica se refiere a la escasa afición en Molins de Rei a muchas actividades que no tienen ningún vínculo ni antecedentes históricos en Molins de Rei , que se iniciaron en su día, simplemente por ser originales o querer destacar de los demás municipios de alrededor o por estar de moda, o por el capricho de algún que otro espavilado edil , y luego tienen que subsistir a base de talonario municipal. Dejemos las sevillanas para Sevilla, los castellers para Valls, los trabucaires para Berga…… y nosotros a lo nuestro y menos talonario.

    • pere

     Em sap greu, però els castellers son de cultura catalana, m'importa poc que un lloc concret hi hagi mes o menor afició… Ja que de ser així desde els toros que no tenen l'origen a catalunya fins els petards, amb orígen xinès tindrien un greu problema.
     Si personalment tu veus mans amagades a l'ajuntament, és el teu problema, difícil de digerir per tu.
     Deixa a la gent amb ganes de no estar al davant de la caixa tonta fer coses que realment enriqueixen la cultura.

 • Pingback: Els Matossers enceten una nova etapa amb Salva Prat com a nou cap de colla | Viu Molins de Rei()